MAKALELER / Toplu Konut Siteleri Tasarımın Kriterleri-1





Toplu Konut Siteleri Tasarımın  Kriterleri-1


1--Temel Felsefe: Sitede temel amaç,enerjiyi minimum kullanıp , yenilenebilir kaynaklaradan sağlamak.Dışarıya minimum atık vermek.Gıda,eğlence,sağlık vs gibi etkinlikleri kendi iç kaynaklarından sağlamak.Siteyi kuran firma,sitenin ilk işletilmesini de yapmalı  ve siteyi 1 yıl sonra işletme personeli ile site yönetimine devretmeli.Site yönetiminde bulunan birimler şunlar olabilir:


1—1)--şantiye şefi-


2)—muhasebe bölümü –


3)--idari işler –ona bağlı teknik servis ve onlara bağlı tesis elemanları-


4)--proje grubu ve


5)--yöneticiden oluşur.


Tasarımda ; siteye ait Sosyal tesisleri ,bir veya iki bina içine paketlemek yerine ayrı ayrı tek katlı ahşap veya yığma tuğladan veya sandaviç duvardan yapılabilir  bina olarak tasarlanabilir.Bu anlamda sosyal tesisleri bir bina içine yığmaktansa  alana dağıtmak uygun düşecektir.


Yeşil bina konsepti çerçevesinde Sitede bina hafriyatları sırasında oluşan ve diğer imalatlarda çıkan moloz ve hafriyatı dışarı atmadan  site arazisi üzerinde kullanmak temel amaç olmalıdır.Bu anlamda site dışına atılacak moloz vs  imalat atık oranı sıfır olmalıdır.


2--Toplu Konut Sitelerinde Bulunabilecek Tesis Ve Sistemler:


1--Sosyal Donatılar:


1.1--Havuzlar:


1)--Yüzme Havuzları :


1--Yüzme havuzları ; Olimpik ölçülerde üstü açılıp kapanabilen bir sisteme sahip-sabit  havuz yada yarı fiyatına satın alınabilen prefabrik olarak yerinde montajı yapılan  x adet yüzme havuzu yapılabilir.Erişkin havuzları yanında , Çocukların da  içine girebileceği x adet  prefabrik Çocuk havuzları yapılabilir.Çocuk havuzları düz yada şelaleli olarak da yapılabilir.


2--Havuzun yanında levha üzerinde havuzun adı belirtilmelidir.Havuz tasarımında ,Havuz içi döşenmesinde BTB yerine mermer tercih edilmesi daha hijyenik ve estetik olacaktır.


3--Havuz formu  olarak elips-kare-oval-daire-eğri vs düşünülebilir.Havuz düzeninde  bayan havuzu ayrı-erkek havuzu ayrı-çocuk havuzunun ayrı olarak  düşünülmesi  kültürümüze daha uygundur.


4--Havuz içinde uygun bir köşede-cepte yetiştirilen saz türü bitkiler ile havuz suyuna klor ilavesi gerekmeden temizleme yapılabilir ve bu durum havuza güzel bir görünüm sağlar.


5--Havuz suyu temizliğinde,havuz suyu  UV cihazı ve aynı zamanda gün ışığından geçirilmesi için açık alanda  uzun şeffaf bir boru demetinden geçirilerek gün ışığı ve UV  ile mikrop dezenfeksiyonu da yapılabilir.Zira mikrop dezenfeksiyonunda gün ışığı en önemli araçlardan birisidir.


2--Süs Havuzu:


1--(Süs havuzu kaplaması ; siyah-mavi mermer olabilir-Fıskiyesi ve pompası mobil olmalıdır.Zira makine daireleri her zaman problem çıkartabilmektedir.Bu nedenle pompası altta havuz içinde fıskıyeside pompa çıkış borusu ile boru üstünde mobil pompa-fıskiye grubu her zaman en iyi yöntemdir.Bu grup kışın depoya kaldırıl,yazın ise havuz ortasına sadece bir cıvata ile sabitlenir.


2--Süs havuzu çevresinde Kadınlar için ayrı  ve erkekler için ayrı  kamelyalar yapılabilir..Süs havuzu ile bağlantılı içinde 100x40 cm derinliğinde yarım daire formunda içinde çocukların kayabileceği küçük akarsu ve buna bağlı Şelaleli küçük gölet tesis edilebilir.


3--Şelaleden gelen su küçük göletin üzerine aktıktan sonra  ikinci gölete akan kıvrımlı akarsu ile yine  ikinci  gölete ulaşır. 2.Göletten şelaleye suyun pompalanması, frekans inverterli pompa ile sağlanmakta pompa gücünü düşürmek amacıyla (Aynı zamanda pompa Basıncı düşürmek için daha geniş boru kullanılmalıdır (boru içi hızı 0,5 m/sn alınabilir)) ve gölet pompasını öncelikle zaman saatli olarak özellikle gece çalıştırmak suretiyle elektrik indiriminden yararlanmak mümkün olabilir..


4--Kanalın uygun yerlerinde suyu temizlemek için sazlık alanlar-cepler oluşturmak  uygun olacaktır.Ördekleri vs kümes hayvanlarını barındıran kümesi-ağılı-botanik bahçesini  gölete yakın tesis etmek uygun olacaktır.Süs havuzuna bağlı olarak  su oyunları sistemi tesis edilebilir.Bu sistemde müzik  eşliğinde fıskiyelerden çıkan suların mekanda hareketi yanı oyunu söz konusudur.(.Pompa ve fıskiyelerdeki su debisi ve basıncını elektrikli vanalarla değiştirerek sağlanan su oyunları sistemi)


3--Medya odalarının  İç avlusunda ve dış mekanda yer alan süs havuzlarının teknik özellikleri:


1--Süs havuzunun  içindeki suyun dışarı atılmasını sağlayan,havuz  zeminde 20x15 cm iki adet döküm süzgeçe olmalı ve havuz suyu boşaltıldığında yani drene edildiğinde  bunlardan gelen atık suları toplayan  vanalı ve vana kutulu DN 50 Kalın Et Kalınlıklı Plastik Borudan oluşan hat bina pissu Hattına Bağlanacaktır.  


2--Aynı zamanda süs havuzuna temiz su basmak için,DN32 kalın et kalınlıklı vanalı besleme hattıda tesis edilmelidir.Süs havuzunun fıskıyesi,pompa üstünde monte edilmiş ve  seyyar olacaktır.Mobil pompa ve fıskıye grubu ,yazın havuzun ortasına yerleştirilirken,kışın depoda bakıma alınacaktır.Havuz mavi yada siyah mermerle döşenmesi uygun olup ,geometrik formu elip-daire,kare,kademeli daire vs olabilir.-


4--Yürüyüş parkurları:


1--Üzerinde,belli m lerde(200-500-750-1000 m) km  levhasının bulunduğu-mesafe levhaları ve  yürüyüş yolunun olduğu yürüyüş  parkurları sistelerde sağlıklı yaşam için en uygun araçlardan birisidir.


2--Parkurunun zemini toprak zemin olabilir veya zemini suyu alta geçiren taban tuğlasından (ışıklar) döşenmiş olabilir.Parkur 1,5-2 m genişliğinde yapılabilir.Yürüyüş parkurları 250-500-1000 m ve katları olarak döngüsel olarak  olarak tasarlanabilir.


5--Bisiklet parkurları-


1--Üzerinde,belli m lerde(200-500-750-1000 m) km  levhasının bulunduğu-mesafe levhaları ve  yürüyüş yolunun olduğu yürüyüş  parkurları sistelerde sağlıklı yaşam için en uygun araçlardan birisidir.Parkurunun zemini toprak zemin olabilir veya zemini suyu alta geçiren taban tuğlasından (ışıklar) döşenmiş olabilir.


2--Parkur 1,5-2 m genişliğinde yapılabilir.Yürüyüş parkurları 250-500-1000 m ve katları olarak döngüsel olarak  olarak tasarlanabilir.Parkur girişinde Bisikletleri zincir ile bağlamak suretiyle park etmek için 1 m yüksekliğinde  yer sayıyla ayrılmış 80mm profil borudan park çubuğu yapılması uygun olup  ve parkurda düzeni site yönetimine bağlı bir otopark görevlisi sağlayabilir.


6-- Yeşil Alanlar:


6.1--Yeşil Alan Tasarımı:


Toplam parsel alanının  % 65-85 kadar yeşil alan ayrılabilir.Yeşil alanda ;


a)--Çim alanları,


b)-meyve bahçesi(iklime uygun olarak elma-kaysı-vişne-portakal-limon-mürdüm eriği-armut-ayva-fındık-ceviz-fıstık,nar),


c)-sebze bahçesi(salatalık-domates,kıvırcık,marul,turp,soğan,sarımsak,havuç,),-.


d)-Süs ağacı altı yeşil alanlar  vs.  dan oluşturulabilir.


6.2--Yeşil Alanlarda Mekanik Tesisat:


1--Basit bahçe damlama sulama sistemi :


1)-Damlama sulama hattı için yapılacak ilk şey,ortak saatten veya zemin kattaki dükkanlardan birinden   bir hat alınır ve bu hat son ağaç dibine kadar 10 cm toprak derinliğinde 1/2” plastik boru olarak çekilir ve hattın en son ucu kör tapa ile körlenir.


2--Ağaç dibinde , 1/2” plastik boruya alt noktada yukarıya doğru 1-2  mm lik matkap ucuyla yerinde delik delinir ve deliğin iki tarafına-boru doğrultusu boyunca -5//+5 cm olacak şekilde ,  plastik borunun tüm yüzeyini yani  deliğin çevresini  toprak vs tıkamasına karşı korusun diye geotekstil keçe ile sarılır.Bu şekilde bütün delikler geotekstil keçe ile kapatıldıktan sonra  ½” hattın üstü toprak ile kapatılır.


3--Hattın kontrolu için hattın başına bir adet küresel vana ardına pilli selenoid vana ve onunda ardına sıvı gübre kabı bağlantısı yapıldıktan sonra hat toprak zeminin 10 cm altından bütün ağaçların dibinden geçtikten sonra en son noktada kör tapa ile kapatılır.Pilli selenoid vana ,vana kutusu içinde sabah 04.30-06.00 zaman aralığına ayarlanır.Ve bu saatte selenoid vana suyu açarak,hatta su basar. Pilli solenoid vanadan sonra bir gübre besleme kabı yapılabilir.Pilli solenoid vanadan gelen hat bu kaba ortadan girer ve kabın kenarından çıkış yapılır.


4--Kabın orta borusu ile dışı arasına sulandırılmış organik gübre katılabilir. Bitki beslenmesinde Organik Gübre gerekliği açıktır:Organik gübre ;  Suyu toprağın alt katlarına hızla taşımak suretiyle,yer altı sularını kirleten suni gübre yerine , Toprağın yapısını iyileştiren-su tutma kapasitesini artıran-toprağın ph  hını ayarlayan bitkiyi yavaşça besleyen gübre olup ,bitkileri organik gübre ile beslemek herhalde en doğru seçenektir.Doğa Felsefefesi  olarak ; Doğa gübreleme sistemini kurmuş olup-onun yerine suni gübreyi koymak herhalde doğru yaklaşım olmasa gerek.

 

1.1)-Parkların vs sulanmasında en etkin yöntem, parklardaki tüm bitkileri kuyu suyu ile beslemek olacaktır.Bunun için uygun bir noktada kuyu açılmalı ve  kuyuya daldırılan dalgıç pompa ile sulama sistemin beslemek asıl olmalıdır.


1.2--Kuyuda kullanılan dalgıç pompanın,dalgıç hidrofor olarak tanzim edilmelidir ki ,pompa bir hidrofor gibi heran emre amada su basabilsin.Dalgıç hidrofor düzeni ile  yer üstünde ayrı bir depo bulundurmaya da  gerek kalmaz.Dalgıç pompayı ,dalgıç hidrofor haline getirmek için  dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve pompanın kumada panosu siparişi verilmelidir.


1.3--Bağlantı düzeninde , Pompa 21/2” Polipropilen boru ile 70-80 m derinlikte açılmış  kuyuya daldırılır ve  ve borunun yer üstündeki ucuna  bir  Te  atılır. Te de bir uç kapalı genleşme tankınabağlanırken ,üst uç ise kumada panosuna bağlı  üç yollu vanaya bağlanır.Bu şekilde dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve üç yollu vana ile dalgıç hidrofora çevrilmiş olur..Bu düzenekle dalgıç pompa dalgıç hidrofor haline getirilmiş olup,sürekli emre amade hazır su pompalayacaktır.


1.4--Her sulama sahası kendi içinde açacağı bu kuyu ile sabah 4.30-06.00 arasında pilli selenoid vanasıyla damlama  sulama ile bahçesini sulayacaktır.Fazla su olsa bile yine kuyuya inecektir. .Özellikle 11.00-16.00 saatleri arası kesinlikle sulama yapılmaması uygun olacaktır.Akşam serinliğinde yapılacak sulamalar ise tıpkı ıslak gömlek giymiş ve karanlık çökünce uymuş insan gibidir.Bu nedenle akşam sulaması da acil durum hariç önerilmez.


2.2)-İstanbul İmar Yönetmelik taslağına göre İskan safhasında binakurulum alanın dışında kalan her 25 m2 bir ağaç dikilmelidir.Uygulamada Bina cephesinde 5 cm çaplı ıhlamur-meşe-erguvan-süs eriğinin kovası ile can suyu verilerek her mevsimde 4 m aralıklı olarak dikilmesi sağlanabilir.                                                       


3--Karbon Hesabı:


3.1--Bir yetişkin ağacın tuttuğu-bünyesine kattığı karbon miktarı….

q=2,35*8 saat*30gün*12 ay=6,8 ton/h-yıl


3.2--Ağaç Hesabı:


4 kişilik 120 m2 bir evin aylık elektrik tüketimi (1800 kwh-0,77 ton)+doğalgaz tüketimi(750 m3-1,60 ton) için ürettiği karbon miktarı 2,37 ton ve tek kişilik seyahat 0,53 ton(araç kullanımı yada karayolu ile seyahat etme)-kişisel çevreye duyarlı aktivitelere göre üretilen karbon 0,9 ton  olup toplam 3,8 ton olup


3.3--Sonuç olarak  4 kişilik  bir ailenin ürettiği karbona karşı dikeceği ağaç sayısın=3,8/6,8=0,5 adet yani  kişi başınabaşına düşen ağaç sayısı ise  =n=0,5/4=0,125 adet dir.

 

Örnek: Toplam İnş alanı TİA=4000 m2 ve 40 daireli apartmanda  için dikilecek ağaç sayısı:Karbon hesabına göre ağaç sayısı n=daire sayısı x0,5 olup ,örneğin ; 40 daire için n=40x0,5=20 adet ağaç gerekirken,İstanbul İmar İmar Yönetmeliğine göre n=4000/25=160 adet olup,yeşil alanı olmayan şehirler için karbon hesabı daha uygun.


4--Yeşil Çevre Uygulamaları:


4.1)--Bahçede ağaç ve çalılar için damlama sulama sistemi kurulması uygun olup  ve uygun yeşil alanlarda kurakçıl peyzaj uygulaması da yapılması gerekir.-çimlerin sulanması için çarpma spreyler kullanılması daha uygun olup  , bunların sulanması pilli selenoid vana ve hidrofor kullanmak suretiyle otomatik sulama  olarak yapılması uygun olacaktır.Sulama hidroforlarında kullanılan  motorlarda frekans inverterli olma şartı aranmalıdır


4.2)--Site yönetimi çatı kiremitlerini ,içinde kuşların  yuva yapması sağlamak için çatı üstünün kiremiti olarak  alaturka kiremit döşenmesi uygun olacaktır.Bu suretle diğer kiremitlerle sağlanamayan kuşlara yuva yapma imkanı ancak alaturka kiremit ile sağlanabilir.Site yönetimi ynı zamanda uygun yerlerde ağaç tepelerine yada yüksek yerlerde   kuş  yuvaları yapmaları uygun olacaktır.


4.2.1--Ayrıca  yeşil  alanlar içine  ve bina önlerine meyve ağacı dikilmesi mutlaka  sağlanmalı  vede  erişkinlerin çocukların ağaçta meyve-dal  koparmasını  doğal karşılamalıdırlar.Şehirde yaşayan kuşların besin kaynaklarından biriside bu meyve ağaçları olmalıdır.Kuşlar ağaçlarda tozlaşmayı sağlayan en önemli ekolojik canlı bileşenlerdir.


4.2.2--Ayrıca yine site sakinleri ve site yönetimince  uygun yerlere sığ  küçük renkli plastik saksıların toprağa gömülmeleri  sağlanmalı ve bunlara düzenli su takviyesi imkanı oluşturulmalıdır.        Bu suretle kuşların vs şehirde yaşayan sokak hayvanlarının  sağlıklı su içme imkanları sağlanmış olur.Uygun yerlere Osmanlı sokak çeşmesi gibi az miktarda sürekli su  akıtan sokak çeşmeleri yapılması uygun olacaktır.


4.3)-Yine Site yönetimi sarı vs renkli yol boyamada kullandıkları ,yer altı sularını zehirleyen çinko oksit boyalar yerine daha başka çevre dostu boyalar kullanabilir.Yönetim,tasarımda bina önlerine beton dökmek yerine buraları toprak olarak bırakabilir yada zemin altına suyu geçiren ışıkların zemin kaplama tuğlalarını kullanabilir.Teraslarda  damlama sulamalı yeşil çatı uygulaması  yapmak uygun olacaktır.


4.4)-Yeşil alan içinde yer alan ağaçtan Çocuk kulübü binası  ve onun eklentisi olarak  paslanmaz çelikten kaydırak-6 ve 13 yaş grubu için  için ayrı ayrı toplamda 10 çocuğun  yararlanacağı 80 mm lik çelik borudan tahtrevalli-   6-13-erişkinler için ayrı ayrı x adet salıncak.Açık alana salınmış  kaplumbağa-sincap-kedi-tavuk-keçi-inek barınakları.Markete  et-süt sağlayan  20-30 adet Tavuk-kazın barındığı kümes ve 10 adet  koyunun barındığı ağıla sahip hayvan barınakları.Ve onlara bakan eğitim almış bir  çoban ve onun köpekleri.


4.5)-Uygulamada Site yönetimi tutuğu çiftçi ile elde edilen ürünleri,site marketinde maliyet +%10 kar ile günlük olarak satmaktadır.


4.6)-Yeşil Çatı Uygulamaları


Kentlerde yoğun beton ve asfalt-parke taşı kullanımına bağlı olarak oluşan ısı adaları için iyi bir çözümdür.Zira sıcaklık artışı anılan nedenlerle, küresel ısınmaya bağlı artışın 5 katına  ulaşan Tokyo da yeşil çatı kurma zorunluluğu bu nedenle verilmiştir.


Çatılar ; yeşil alan olarak yeniden tasarlanırsa ,burada ; çiçek tarhları,çalılık, ve ağaçlar bile barındırılabilir.Yeşil çatı 4 katmandan oluşuyor.


Yaz-kış sürekli yeşil kalan su istemeyen sedum türü bitkiler yeşil çatılar için oldukça uygundur.


1)-En üstteki katmanda Bitkilerin gelişebilecekleri ortam ağır olduğu ve yeterince sıkışıp suyu tutmadığı için toprak yerine  fabrikalardan elde edilen  toz kil veya  tortulu şist e ilave olarak  organik kompost yada gübre eklenen katman.


2)-Bu katman için topraksız tarımda kullanılan agregalar olabilir ve kullanılan agregalar şunlardır:


a)-Perlit//ponza taşı(kendi hacminin 4-18 katı su tutma-en az 5 yıl kullanılabilme imkanı )


b)-Vermikülit-Bünyesinde tuttuğu suyu buharlaştırmak suretiyle bitkiye verebilmekte.


c)Zeolit:Yoğun biçimde nem  tutup-besin maddelerini kademeli olarak bitkiye vermekete.

Sistemin gübre(doğal vs) diğer besin maddeleri bulamaç halinde bir pompa ve borulama grubuyla belli aralıklarla çatıda bitkilere verilebilir.Bu suretle agrega ladığı bu besinleri kademeli olarak bitkiye verecektir.


3)-Filtreleme katmanı:İnce filtre-Bu katman,bir alt tabaka olan drenaj katmanının küçük parçacıklarla tıkanmasını önlüyor.


4)-Drenaj katmanı:Kalın filtre-Bu katman yağmur sularının belli çevreye sızmasına ve aynı zamanda toprağın kurak dönemlerinde nemli kalmasını sağlıyor.


5)-Koruyucu örtü-Naylon vs// ve altında su yalıtımı yapılmış çatı kaplaması(seramik)


6)-Normal yağmur suyu inişleri


7)-Yeşil çatılar için en çok önerilen bitki türü Sedum adıyla bilen bitki ailesi olup,bunlar aşırı sıcak ve neme dayanıklı olup-yavaş uzar-yaprakları bol miktarda su depolar.Bu türün örnekleri arasında  cape blanco,coral carpet,dargons blood gibi bitkilerdir.İsteyen gül de diker, organik domates de yetiştirebilir 


8)--Yeşil Çatı Uygulamalarının  Çevre Faydaları :Dış ortamda sıcaklığın 26 C olduğu bir havada siyah çatı sıcaklığı 82 C ulaşırken –Beyaz çatılar 49 C ulaşmakta.Öte yandan bitkiyle kaplı yeşil çatıda ise  sıcaklık 29 C ulaşmaktadır.Bu durum yeşil çatıların sıcaklığı düşürme etkisi ile ilgilidir.Yeşil alanlar yazın,açık alan termometre sıcaklığından ortalama 5-6 C daha düşüktür.


9)-Yeşil ve serin ortamdan dolayı ,Klima cihazları özellikle yeşil çatıya konularak cihazların enerji çekme yükü azaltılmalıdır.

 

7--Sosyal Tesisler:


1)--Site Marketi :Yönetim, bir orta büyüklükte kendini kanıtlamış bir  market firması ile anlaşarak ,içinde fırını(köy ekmeği,lavaş,kepekli,francala ekmek,ve yöresel çörek üreten) fırına sahip,çiftlikte yetişen kümes hayvanlarının yumurtasını ve sütünü günlük olarak satan et ve  süt ürünleri reyonunu içinde bulunduran içinde yine küçük bir nalburu olan bir site marketi  kurulmasını sağlamalıdır.


2)-Uygun yerlerde site yönetiminden cüzi ücretle kiralanabilen,yeşil alana içinde yer alan ağaç evler  yapılabilir.


3)--Medya Odası :Sosyal tesis içinde yer alacak medya odasının,  kat sahiplerinin taşınması ile ilk kullanıma açılmış yani işletilmeye başlanmış olması gerekir


Medya Odasının  Özellikleri:

a)--Maçların takibi için büyük boy LCD ekrana sahip TV.si olmalı   


b )—Medya odası görevlisinden  temin edilen:-satranç-tüm gazeteler ve belli başlı dergileri olmalı                       


c )--10 adet İnternet bağlantılı bilgisayarları olması  


d)--İç avluda süs havuzunun yer alması                         


 e)--4-5 adet nargilesi olmalı +yöresel fesfutlara sahip  büfesi olmalı  


f)-Küçük ölçekli genel kitaplığı olmalı


4)--Üstü mekanik bir sistemle açılabilir veya kapatılabilir Küçük yazlık-kışlık sinema olması uygun olacaktır..Kışın ısıtma elektrikli infrared ısıtıcılarla sağlanabilir.


5)-- Sağlık Tesisi: Ayrı bir mekan olarak  kurulmalıdır.Sağlık tesisi içinde ;  


a)-Türk hamamı(döşemeden ısıtmalı-kurnalı-göbek taşlı)


b)-Buhar Odası


c)-Fin Hamamı ve Şok banyosunu  barındıran ve içinde Pilates-Aeorebik-Yoga-Jimnastik Odası için yer ayrılmış tek katlı ahşap veya yığma tuğladan yapılmış sağlık tesisi kurulması uygun olabilir.

( Türk hamamı vs bu gibi sistemlere ait bilgiler  ilgili firmaların tasarım  desteği ile projelendirilebilir)


5)—Spor Sahaları:Ayrı ayrı 1 adet Futbol Sahası-1 adet Voleybol Sahası-1 adet Basketbol Sahası- 1 adet küçük Golf Sahası-1adet küçük tenis sahası kurulması site sakinleri için uygun olacaktır.


6)-Spor Tesisi :Site içinde kurulacak Spor tesisi içinde ;


a)- Spor tesisi içine ;Masa Tenisi Odası-Bowling Salonu vede  tek veya çoklu spor odaları yapılabilir.Odaların havalandırması karşılıklı  pencerelerin ,sessiz-inverterli 25 cm çaplı pencere  tipi aspiratörlerle havalandırılırken-döşeme laminant değil-doğal ahşap malzemeden yapılması uygun olacaktır.Spor salonu için Isıtma sistemi panel radyatörle ,kombili olarak sağlanırken-basit bir bilgisayara bağlı hoparlör sistemi ile de  müzik dinleme imkanı sağlanabilir.


A1--Aydınlatmada düz anahtar yerine kısılabilir anahtar ile ışılar odalardaki lambaların ışığı  kısılabilir.Gün ışığından daha fazla yararlanmak için pencereler ahşap 16 mm çift camdan ibaret  ısı camlı camlar ile kaplanmalı ve mahal alanının % 20-25 kadar bir alan sahip pencere alanı ile daha fazla gün ışığı ile aydınlanma sağlanabilir.Pencere tipinin fransız balkonu tipinde seçilmesi uygun olacaktır.Pencere önüne sarmaşık ekilebilir.Bina kapalı olarak  tek katlı ahşapveya betonarme karkas –yığma tuğla  olabilir.


7)- Güzellik salonu:  Spor tesisi içine yada yanına  Bayanlar için özel olarak işletilecek  projesinde işlenmiş güzellik salonu  tesis edilebilir.


8)-Kahvehaneler:Projesine işlenmiş Gençler ve kadınlar  için


a)-gençlik kafesi- sadece genlerin girebildiği   ,


b)-kadınlar kafesi— sadece kadınların girebildiği 


c)-otantik kahvehane sadece Erişkin erkeklerin girebildiği, yerler  tesis edilebilir.Kafelerde  tavla-satranç-okey-briç-king-satranç takımları hazır olmalıdır.


10)—Diğer Tesisler:Projesine işlenmiş ,Saatli olarak kiralanarak  içeride site yönetimine bağlı görevlisi olan 1-çamaşırhane 2-Ütühane  3-Kuru temizleme dükkanı 4-Hayvan pet şop(ev hayvanı malzemeleri satan dükkan) olmalıdır ve bunlar projelendirmede kat planlarında yerleri işlenmelidir.


11)--Yarı açık Buz pisti.

Ayrı bir birim olarak tek katlı ahşap veya betonarme karkas veya yığma tuğladan oluşan kapalı olarak  olarak tasarlanabilir.Kendi  görevlisi tarafından içinde buz pisti- paten ayakkabı dolabı ve elbise dolapları ve soğutma mekanik tesisat odası bulunan buz pisti ,ilgili elemanı tarafından site yönetimi adına veya özel firma tarafından kiralık olarak işletilecektir.Buz pateni sürüş saat ücreti piyasa fiyatının altında olacak şekilde ücret tarifesi belirlenebilir.


12)-Sitenin kullanımı için Küçük ölçekli açık amfi tiyatro tesis edilebilir..


13)— Botanik Bahçesi: 

Küçük ölçekli her tür bitkinin yetiştiği botanik bahçesi  uygun bir yerde tesis edilebilir.Yeşil alanda yaşayan sahaya dağılmış kaplumbağa-sincap-kaz/ördek/tavşan-tavuk/horoz ve belirli sayıda koyun ve inek de ayrıca botanik bahçesi yanındaki kümes ve ağılda barındırılabilir.


14)-Teknik Servis:

Sitede genel olarak her türlü arızaya(TV-beyaz eşya-elektrik-nalburiye-marangoz vs) bakan en az iki adet teknik servis olmalı.ve burada çalışacak firmalar iyi bir araştırmadan sonra site yönetimine ait dükkanlarda yerlerini  kiralıyabilmelidirler. 


2)—Güvenlik Sistemi:


1)--Bina içi ortak mekanlardan  ve açık ortamdan görüntü ve ses alan , 24 saat kameralı  güvenlik sistemi sağlanmalıdır.


2)-İdari işlere bağlı güvenlik elemanları var olmalıdır.


3)-Elektronik şifreli bina giriş kapısı uygun olacaktır.


4)-Görüntülü interkom  sistemi kurulması yine uygun olacaktır.


5)-Daire kapıları ,kapıların  hırsızlar tarafından kriko ile açılmasına karşı , Kapı kasalarının içine 2-4 cm çelik kuşak atılmış çelik kapılar olarak yapılması uygun olacaktır.


3)-Yayın Sistemi:


1)--Sitede çanak kirliliğine izin verilmemesi uygun olacak ve bu anlamda bina üstlerinde  merkezi anten tesisatları  kurulması uygun olacaktır.Ortak anten tesisatı ile tüm analog ve dijital yurt içi ve bazı yurt dışı yayınlara ulaşma imkanı sağlanabilmelidir.


2)-1 adet tüm yayınları alan genel çanak diğeri de digitürk vs yayınları alan 2 Adet  uydu yayın çanağını  her bina üzerinde tesis etmek gerekir.


3)-Çanaklardan ayrı olarak  kablolu yayınları da ortak baraya bağlamak buradan da ilgili daire hatlarına bağlamak uygun olacaktır.


4)- Açık ve kapalı alanlar İçin Merkezi Ses Sistemi:


Basit bir ses sistemi ile(bilgisayarlı -hoparlör çekilmiş  her yerde düğmesi  istenildiğinde açılabilir yada kapalı bırakılabilir ses sistemi oluşturulması uygun olacaktır..Müzik olarak sadece  hareketli veya meditatif müzükler yada klasik müzikler kullanılabilir.Bunların dışında müzik kullanılmaması uygun olabilir.Ayrıca  Özel peyzaj alanı olarak  tasarlanmış dinlenme alanlarında da  yine bu hoparlörlerin konulması uygun olabilir.


5)-Sitede Sağlık Yapılanması:


1)-Sitenin ücretsiz 24 saat hazır  acil ambulansı olmalı.


2)-Sitenin iğne-pansuman ihtiyacı için özel olarak 24 işletilme şartı altında işletilen basit bir sağlık kabini olmalıdır.


3)-Sitenin dışarıdan bir sağlık teknisyeni için sağlık kabini –eczacı için eczanesi- -diş hekimi için diş hekimi muayenehanesi ve doktor için doktor muayenehane yeri , site yönetimine ait kiralık dükkan veya dairelerde  olacak şekilde olmalıdır.


4)-Engelliler İçin Yapılabilecek Uygulamalar

1-Yollar ve bina girişlerine  engelli bisikleti ile çıkılabilecek düzeyde eğim verilecek  rampa ve yol eğimine sahip olmalıdır.Sosyal tesislerdeki WC ler için engelliler için özel WC sağlanmalı.Tüm Asansörlerde butonlar ve kabin içi  donanımlar hem engellilerin  hem de normal insanların kullanacağı şekilde tasarlanmalıdır.


6)— Çevre Koruma Uygulamaları:


6.1)--Sitede Gri Su Uygulamaları:


Yeşil Bina uygulamaları çerçevesinde  Amaç; Kirli suyun  duş ve lavabolardan toplanması-filtre edilmesi-sazlıklı havuzda dinlendirilip-taharet ve bahçe sulama suyu olarak kullanılmasının sağlanmasıdır..


Gri su,lavabo-duş ve eviye sularının filtre edildikten sonra tekrar alafranga hela rezevuar ve taharet musluklarında vede aynı zamanda bahçe sulamasında kullanılmasıdır.


Bu anlamda her dairenin alafranga hela rezevuar ve taharet musluğu hattına hem şehir şebeke suyu hemde gri su hattı  bağlantısı her ikisi içinde çek valfli olarak yapılacaktır.Bu suretle şehir şebekesi gri su hattına,gri su da şehir şebekesine karışmadan her ikisi birden hem rezervuarı hemde taharet musluğunu besleyecektir.


Kısaca alafranga hela rezervuar ve taharet muslukları hem  şehir şebekesi ile hemde gri su ile çek valf li olarak beslenecektir.Gri su uygulaması için tüm bina lavabo-duş ve eviyelerin kirli suları-pis su kolon hatları  gri suları(sadece helaların pis su kolonları hariç) gri su  pissu havuzunda toplanacaktır.Gri sular burada seramik membranlı filtrelerden  ve  UV lambasından geçirildikten sonra gri su  kullanım suyu pompalanacaktır..


Buradan alafranga helaların gri su hattına  basılacaktır.Düşey çekilen hat ile her dairenin alaranga hela rezervuar ve taharet musluğuna çek valfliolarak bağlanacaktır. Gri su havuzunda ayrıca her türlü ağır metali süzen saz türleri de bir köşede-bir cepte yetiştirilecektir.Ayrıca Gri su havuzuna oksidasyon-temizleme  için Bir fan ile havada  basılacaktır.


6.2)-- Kirli Su Uygulamaları:


Gri su uygulamasından ayrı olarak WC lerin atık suları yüksek değerli organik üreye sahip olup bu sular yine  bir havuza toplandıktan sonra,UV ile mikrop dezenfeksiyon yapılıp-gri su ile  karıştırıldıktan sonra -koku giderimi yapıldıktan sonra bu sular  gece  uygun bir saatte bahçe sulamasında kullanılmalıdır.


Yine WC kirli su havuzunun içinde filtrasyon amacıyla  uygun bir köşede-cepte  sazlar yetiştirilecektir.Yine  Kirli su havuzuna oksidasyon-temizleme  için bir fan ile hava basılmalıdır.Gri ve kirli sular –sanayi dışı siyah kanalizasyon suları  ile bitki yetiştirilebilir.Zira bu sular zehirli olsa bitkiler de ölecektir.İnsan-bitki ve hayvanın metabilik yapıları yakındır.Birini depresyondan çıkaran ilaç diğerini de çıkarır.Birini zehirleyen madde diğerini de zehirler.


6.4)-Atıklarda Geri Dönüşüm:


1)-Evsel Atıklar:


1)--Atık Kağıt--Atık cam eşya--Atık plastik- --Atık metal için; mevcut çöp konteynirının birini yeşile boyayıp üzerine geridönüşüm kutusu ,diğer çöp konteynerını da  yiyecek atıkları için kahverengiye  boyayıp üzerine atık yiyecek kutusu yazmak ; ve bu  bu konteynırdan çıkan atık yiyeceklerin  biyokompost üreten firmalara verilmesinin sağlanması.Kıasaca Sitede her binanın gıda için koyu kahverengi ve atık metal ve cam için için mavi-atık plastik için yeşil çöp konteynerleri olacak.


1.1)—Binalarda her  daire için biri yeşil diğeri,kahverengi biyo bozunur plastikten çöp poşeti vermek yada marketlerde bunları satışa sunmak


1.2)--Açıkta ürün satışını ve kağıt torba –file kullanımını teşvik etmek ve kullanmak Çöp torbası kullanırken % 100 geri dönüşümlü plastikten üretileni kullanmak önemlidir.


1.3)-- Kağıt-Alüminyum-karton-pet şişe-yoğurt kapları-plastik-lerin ayrı siyah poşetlerde toplanıp geridönüşüm firmalarına tlf ile verilmesi.Aynı zamanda evsel atık yağlar için her eve atık yağlar için atık yağ bidonu verilecek.Bu yağlar  atık yağ bidonunda saklanıp-Tlf  ile alınmasının sağlanması.


1.4)--Cam atıkların cam kumbaralarına atılması veya tlf edilip alınması.


2)--Mutfaktaki tüm sebze,kahve vs gıda atıkları parçandıktan sonra  bahçede bir çukurda-biyokompost çukurunda  biriktirilip çürütülürse oldukça iyi bir organik gübre elde edilebilir.Bu organik gübrede bahçede sebze-meyve üretimi aynı zamanda yeşil alanlar


3)--Sahalarda kullanılan çimlerde yapay çim yerine gerçek çim seçmekle,10 yıl içinde çöpe atılan plastik ve buna harcanan enerjiden tasarruf edilebilir.Buz saha maçlarının akşam veya gece saatlerinde yapılması ile gecenin serinliğinden yararlanarak ciddi enerji tasarrufu sağlanabilir.


4)--Bahçe çimleri biçildikten sonra çimlerin yerinde bırakılması ile % 25 gübre tasarrufu imkanı sağlanabilir.Çiçek yetiştirirken organik yetiştirmek-peyzajda az su isteyen türleri seçmek önemlidir.Bahçe mobilyalarında ahşap ve metal yerine   geri dönüşümlü malzemeden kullanmak gerekir.Bahçe sulama hortumuna suyu kısan püskürtme başları takmak gerekir.


5)--Bina kurulumunda,enerji tasarrufu için eğimli araziyi düzeltmek yerine binayı eğimin en az olduğu yerde kurmak  gerekir.Binanın imalatı sırasında bitki kaybını en azda tutmak gerekir.Gerekirse bazı ağaçları kesmek yerine bu ağaçlar bina içine alınabilirler.


6-Yeni bir bina yaparken yeşil-kullanılmamış arazi yerine alt yapısı bozulmuş kahverengi araziler veya eski bir binayı yıkıp yerine yeni bina yapmak tercih edilmek suretiyle  doğal yeşil alanlar korunabilir..


6)--Boya malzemeleri içinde uçucu  bileşikler yerine(yağlı boyalar vs),çevre dostu  su bazlı boyaların tercih edilmesi havanın kimyasal olarak kirlenmesini önleyecektir.


7)-Sitede ortaya çıkan gıda atıkları öğütücüde parçanaıp-kompost haline getirelerek,site bahçesinde gübre olarak kullanılacak.

 

5)-Bina ve daireler için olması gereken yapılar:


1)-Her dairenin balkonunda ortak bacalı barbekü


1—Minimum 15 m2 balkon(daire sahibi çiçek-sebze yetiştirsin)


1.2—Minimum 12-15 m2 mutfakailenin yemek yediği-dinlendiği)


1.3—Yüksek katlı binalarda çöp bacası değil-çöp odası(40x40 ızgaralı havalandırma bacalı)


1.4—Yüksek bloklarda kat bahçesine oturma grubu ve kısa gül bodur ağaçların konulması.


2)-Dışarıda demirden  mangalı hazır açık barbekü yerleri ve burada atık kömürlerin atılacğı kömür çöp lüğü ve atık gıdanın atılacağı gıda çöplüğü.


3)-Sitede dairelerin fiyatı , piyasa  değerleri üzerinden değerleri belirlenerek:


1)-- Kombili- veya  merkezi sistem ise radyatörlerin radyatör termostadı takılmış-kazan dairesi tam otomasyonla çalışan olarak daire sahiplerine teslim edilecektir.


Not:

Merkezi sistem ; kazan çıkışına bağlı ekonomizerli-atmosferik brülörlü dilimli döküm doğalgaz  kazanı—dış ve iç ortam seçilmiş sıcaklık değerlerine bağlı olarak devreye girebilen kazan olmalı.) ve dairelerin kartlı kalorimetreleri için site yönetimi kartlı kalorimetre satan firma(techem ,ista vs) ile sözleşmelerini imzalayarak-bakım anlaşmalarını sağlamış-kalorimetrelerin aylık ücretlendirme döküm programları firma tarafından site yönetimine devredilmiş olacak


2)-Daireler ;banyo ve   mutfak dolaplı-beyaz eşyalı(A++ serisi ,çamaşır makinası-bulaşık makinası-mini buzdolabı ve/veya buzdolabı) ve ankastre olarak daire sahiplerine teslim edilmelidir.


3)-Tasarım iki kat villa olarak yapılacak ise sokaklar sokak konseptiyle yapılmalıdır.Bu anlamda her dairenin kendine ait bahçe alanı olmalıdır.


4)-Otoparkdan her binanın ana merdivenine giriş kapısı olmalıdır.Yani otopark,1+2 bodrum kat da rampalı,tüm blokların altında yani,bloklar tüm otopark üstünde yer alabilir.


5)--Güzel Bir Bina Tasarım Örneği:


Mutfak kapıdan girişte solda,boyutları 4x3 m2-pencere 1,5x1,4 m ve dış duvarın ortasında,mutfak içi boyası kumbeji-mutfak dolapları kumbejive köşeli..Dışarıdan gün ışığı kumbeji iç ortama süzülüyor.Köşede aile mutfak masasında kahvaltı yapıyor.Yerde saksıda küçük palmiye ver.Muhabbet kuşunu kafesinden salmışlar ve o da çocukların kafasınada dolaşıyor.


Salonda küçük bir botanik bahçesi örneği.ve yine hazır alınmış şadırvan ve onun çıkardığı su sesi.Şadırvanı aydınlatan aydınlatma düzeni eşliğinde içilen gece çayı.Bodrum katta veya balkonda şöminenin yerinde  bacaya bağlı etrafı seramik kaplı küçük bir tandır.Binanın bahçesinde kadınlar için kameriye ve küçük bir süs havuzu.


Etrafta ıhlamur ağaçları. Ferforje kapılar ve çevre duvarı.Bina dışatan 6-8 cm mantolanmış-ısı kaybı sıfır.ve açık renk boyalı.Binanın pis suları küçük bir sazlıklı kil havuzda arıtılıp-filtre edilip tekrar binaya gönderiliyor.Bahçede kum havuzu içinde demirciye yaptırılmış tahtrevalli.


2--Mimari Tasarım-Güzel Bir Bina Tasarım Örneği:


1--Mutfak kapıdan girişte solda,boyutları 4x3 m2-pencere 1,5x1,4 m ve pencere dış duvarın ortasında,


2--Mutfak içi boyası kumbeji-mutfak dolapları kumbeji ve köşeli.


3--Dışarıdan gün ışığı kumbeji iç ortama süzülüyor.


4-- aile köşede mutfak masasında kahvaltı yapıyor.


4--Yerde saksıda küçük palmiye var.Muhabbet kuşunu kafesinden salmışlar ve o da çocukların kafasında dolaşıyor.


5--Salonda küçük bir botanik bahçesi örneği.ve yine hazır alınmış şadırvan ve onun çıkardığı su sesi.


6--Şadırvanı aydınlatan aydınlatma düzeni eşliğinde içilen gece çayı.


7--Bodrum katta veya balkonda şöminenin yerinde  bacaya bağlı etrafı seramik kaplı küçük bir tandır.


8--Binanın bahçesinde kadınlar için kameriye ve küçük bir süs havuzu.


9--Etrafta ıhlamur-akasya ağaçları ve etrafa salınan akasya-ıhlamur kokuları.


10--Ferforje kapılar ve çevre duvarı.


11--Bina dıştan 6-8 cm mantolanmış-ısı kaybı sıfır.ve açık renk boyalı.Yazın serin-kışın sıcak mahaller.


12--Binanın pis suları küçük bir sazlıklı kil havuzda arıtılıp-filtre edilip tekrar bina alfranga WC lerde  rezervuar suyu olarak kullanılması amacıyla tekrar geri gönderiliyor.


13--Bahçede kum havuzu içinde demirciye yaptırılmış tahtrevalli ve salıncak.Bahçede küçük fıskiyeli süs havuzunun yanında etrafta ördek ve tavuklar dolaşırken çocuk sabahın ilk güneş ışıklarını annesiyle yudumluyor.


8)-Sitede Enerji Üretimi ve Elektrik Tesisatı:


8.1)-Binada çatılara fotovoltaik paneller döşenebilir.Ve üretilen elektrik site içi çevre aydınlatmada yada dairelerin elektrik ihtiyacını karşılayabilir.Fazla elektrik şebekeye satılabilir.elektrik ihtiyacı için kullanılabilir.


8.1.1—Binanın sıcak su ihtiyacı için çatıya güneş kolektörü(kombi girişlerine bağlanacak,giden hat daire içinden alınacak)


8.2)-Her Binada ve 2-3 blok için bir olacak şekilde  jeneratör tesis edilmesi ile elektrik kesintisine karşı iyi bir çözüm sağlanmış olacaktır.

 


8.3)-Elektrik Tesisatı:-Genel Kriterler:


1-Ana tabloda 300 mA. eşik korumalı kaçak akım koruma rölesi olması      


2-Kofre veya kompakt şalter kullanımı


3-Bina girişinde, Bina Telefon Dağıtım Kutusu (BTDK) konulması


4-Konutlarda monofaze beslemelerde kat kolon hattı enaz 3x6mm2 kablo kullanımı


5-Sayaç öncesinde 40A sonrasında 32A sigorta kullanımı


6-Kat tabloları girişinde, 30 mA. eşik korumalı kaçak akım koruma. rölesi kullanımı


7-Aydınlatma linyeleri 10A,priz linyeleri 16A,Fırın-Bul.Mak-Çam.Mak için 16A sigorta tesis edilmesi


8-Bütün prizlerde, toprak hatlı ve 3x2,5 mm2 bağlantı   yapılması


9-Kat tabloları ana kesicisi, faz - nötr kesmeli olması


10-Konutlarda her daire için en az iki, işyerlerinde en az üç adet telefon sortisi tesis edilmiş    olması


11-Konutlarda Bulaşık Mak., Çamaşır Mak. ve Fırın için müstakil linye tesis edilmiş olması


12-Konutlarda banyolara etanj priz tesis edilmesi


13-Topraklama çubuğunun tesis edilmiş olması ve Toprak elektrodu ile ana tablo arasındaki iletkenin en az faz kesitinde olması.


14-Topraklama hattı sayaç panosundan, her bir kat tablosuna (fazla aynı kesitte) müstakil çekilmiş olması


14-sayaç panosunda faz-nötr ve toprak barası tesis edilmesi.


15-Atölye amaçlı kullanılan binalarda her kat için Kompakt Şalter tesis edilmiş olması


16-İşyeri ise Yangın İhbar tesis edilmiş olması


17-İşyeri ve kat alanı ……… m2'den büyükse Yangın Algılama Tesisatı Yapılmış olması


17.1--Bina Temel Topraklama Hattı:


Bina temel  topraklaması  için radyel temelin hasırına dikey olaral demir telle 30x3 mm lik galvaniz şerit dört cephe boyunca bağlanır.Bu şeride binanın dört köşesinden binadan 1,5 m uzakta 20 mm çaplı-1,5 m boyunda bakır çubuklar bağlantı yapılır.


Ve bakır çubuklar kuru ve taşlı olmayan nemli toprağa çakılır.Radyel temele bağlanan Temel topraklama şeridi,pano içinde eş potansiyel barasına bağlanır.Binanın daire toprak hatları-doğalgaz borusu-metal borular bu baraya bağlanır.


18-Bina panosunun 1 bodrum kat da şaffaf pano olarak seçilmesi,pano içinin görülmesini açısından uygun olacaktır.


19-İş yerlerinde,bütün anahtar ve prizlerin kat şalterine bağlanması ve kat şalterlerinin ise ana bir şaltere bağlanması kontrol açısından uygun olabilir.


20-Akıllı bina vs konseptine uygun olarak,havalandırma,ısıtma,ups,sıcak su,aydınlatma,asansör tesisat elektrik beslemelerinin ayrı ayrı olması ile data kaydı ve performans ölçümü mümkün olacağı ve ölçüm değerlerinin daha gerçekçi olarak elde edilebileceği açıktır.

 

21)--Yapı Denetim Elektrik Tesisatı  Denetimi Tutanakları:


1)-Temel Topraklama Tutanağı:Temel topraklaması yapıldığında tutulacak ve fotoğraflari % 20 hakediş dosyasına konulacak.


2)-Duvar boruları kontrol Tutanağı:Elektrik hatları duvar borularının uygun döşenmesinde fotoğraflı olarak % 80 hakediş dosyasına konulacak.


3)—Ana Pano Kontrol tutanağı:Yapı bitiminde sayaç panosu ve kat tabloları/sigorta kutularının projeye uygunluğu kontrol edilip-tutanak %100 hakediş dosyasına konulacak.

 

21)--Elektrik Enerjisi Tasarrufunda:


1)-60W lık normal akkor Flamanlı ampul  ışık şiddetinde,90 derece geniş aydınlatma şiddetli E27 duylu 3 W lık enerji harcamalı LED ampulü odalar için kullanmak.Veya normal ampul gibi aynı değerlerde fluoresan tüp LED lamba kullanmak. Odalar için bu ampullerden 2-3 tanesi avize düzeni içinde kullanılabilir.Yerli 2 W lık LED  Ampuller üretildi.


1.1)-Ampul Sayıları:


a)--Mahal Alanına Bağlı Normal Akkor Flamanlı ve 20W Kompakt Fluoresant(tasarruflu) Ampul Sayısı


 N1=0,1x A(m2) Yani mahal alanın onda biri (0,1) kadar sayıda ampul yeterlidir.


b)--4W lık sarı veya gün ışığı  LED Ampul sayısı ise   N2=0,2x A(m2) Yani mahal alanın onda ikisi(0,2) kadar sayıda ampul yeterlidir


2)- 20W enerji harcayıp-120W lık ışık sağlayan sarı-gün ışığı renkli Tasarruflu Ampul-kompakt fluoresan ampul Kullanmak


3)-Aydınlatma lambalarında ; Çocuk odaları-Oturma odaları-Salon lar için kısılabilir-dimmerli anahtar kullanmak.  


4)- İşyerinde antre,koridor gibi insan koşuşturmasının en az olduğu yerlerde fotoselli lamba kullanmak Hol-WC-WC Holü-Depo-Koridor ları fotoselli  lamabalarla aydınlatmak.


Fotoselli lambalarda hem zaman hemde aydınlık ayarı yapılmalıdır.Eğer aydınlatma aralığını çok açarsanız,gündüz bir cisim hareket ettiğinde de  yanar.Bu nedenle ayar geceye-karanlığa yönelik yapılmalıdır.Zaman ayarı ne  kısa nede uzun kısaca yeteri kadar süreye sahip olmalıdır.


5)-Hol-antreler  gibi gece boyunca yakılabilecek mahaller ve asansör kabinlerinde  kullanılabilen E27-Normal duylu-1W lık güçlü LED ampulleri kullanmak.


6)- İşyerleri-spor salonları-halı sahaları-sokak ve park aydınlatması gece aydınlatmasında, depoların ,ortak alanların  aydınlatmasında LED projektörler kullanmak.


7)-Lambaları ; zaman sayacı ve fotosel ile kontrol etmek.


7.1)--Süreli İşler İçin(Fırında Yemek Pişirme,Çamaşır Makinesinde çamaşırlarında sıcak suda çamaşırı 30 dk ıslatmak için vs) taymırlı(zaman sayıcı) priz kullanmak.


8)-Kompanzasyon Panosu Uygulamaları:


İmalata vs dayalı İşyerleri için kompanzasyon panosu kurmak.Bu panonun kurulumu ile elektrik ücret ödemelerinde % 30 daha az ödeme imkanı-6-12 ay içerisinde panonun kendini amorti etmesi sözkonusu olup kurulum maliyeti kwh başına 12 EU alınabilir.


Ve firmanın ne kadar elektrik tükettiği elektrik faturasından belli olup-panonun kurulum sonrası işlevine yerine getirdiği çek edilmelidir.


Elektrik kesilmelerine karşı iş akışının iş makinalarında-motorlarda devam etmesi için jeneratör dışında güç ünitesi kullanan iş yerlerinde güç üniteleri şebekeye ve sistemde alternatif akımda harmonikler üretir.Bu harmonikler sistemle rezonanasa girerek kompanzasyon panosunun verimini güşürür hemde kompanzasyon panosunu bozabilir.


Bu nedenle kompanzasyon panosu kurulumunda sistemde  güç ünitesi de varsa  kompanzasyon pnaosuna ,harmonikleri süzen aktif harmonik filtresi grubuda mutlaka kurulmalıdır.


9)-Akıllı Sayaç  Uygulamaları:


Sanayide ve konutlarda saat 22.00 den sonra elektrik birim fiyatları düşük olarak tutulmaktadır.Bu nedenle bu tarifeden yararlanmak için akıllı sayaç taktırılması durumunda,bu sayaçlar tüketimi saate göre işlediğinden,indirimli tarifeden yaralanılabilir ve bunun için konutlarda çamaşır-bulaşık makineleri-fırın ve ütü  bu saatten sonra çalıştırılabilir sanayide ise imalatın ağırlığı bu saatlerden sonraya kaydırılabilir.


Not:Mesken abonelerinde,tek fazla beslenen abonelerde,bağlantı gücü 9 kw olan abonelere reaktif enerji tarifesinden yararlanabilmeleri imkanı olmadığı için kompanzasyon panosu kurmalarına gerek yoktur.


11)--Yapılacak tüm Havalandırma-Isıtma-Basınçlı Hava tesisatlarında kullanılan elektrik motorlarının %30 tasarruflu frekans inverterli-hız kontrollu olmasını şart koşmak.Motorların bulunduğu odalar ve Makine dairelerinde doğal hava akımını sağlayacak kadar yeteri kadar büyük alan seçmek suretiyle motorların ısınmasının önüne geçmek.


kompakt fluoresant ampul kullanılması yerine 2 adet LED ampul kullanılması halinde kompakt fluoresant ampule göre 2x4=8/20=0,4…% 60 tasarruf yada akkor 100 W lık Normal flamanlı  ampul kullanılması yerine 2 adet LED ampul kullanılması halinde 2x4=8/100=0,08…% 92  tasarruf  sağlanacaktır.


8)-Tüm motorlu cihazlar için otomasyon firmalarından destek alarak motorlara frekans inverteri  taktırıp % 30 elektrik enerjisi tasarrufu yapmak


10)-Yapılacak tüm asansörlerde  asansörün frekans inverterli olmasını şart koşmak.


11)-Beyaz eşya alırken A+ veya A++ sınıfı cihazları satın almak.


11.1--Klimalarda A+  veya A++ SINIFI KLİMA ALINMASIYLA % 20-40 oranında tasarruf sağlanabilir.


11.2- klima yerine tavan tipi aspiratörler kullanılabilir.Ve bu şekilde ABD de evlerin % 75 inde kullanılan klima yerine,tavan tipi vantilatör kullanımıyla ,elektrik maliyetinde % 97 tasarruf sağlayabilmektedir.


12)- Gün Işığı ile Aydınlatma Sistemleri:


12.1-Gün ışığından maksimum yararlanılması için pencere boyutlarının duvarın ısıl direnci de dikkate alınarak toplam kat alanının % 12 i kadar bir alana kadar seçilmesi


12.2-4-Tek katlı marketler veya şaftı müsait binalara çatıya konulmuş toplayıcı adaptörü ile topladığı gün ışığını, 20 cm lik içi parlak fleks boru ile iç mekanda tavana takılan oda armatürü ile odaya veren günışığı uygulaması yapmak.


Fabrika-BANKA vs Tek vaya Çok katlı İşyerlerini,özellikle yapı marketi  vs büyük marketleri Gün Işığı ile Aydınlatmak: Aydınlatmada gün ışığını içeri aktaran sistemler vardır.


Sistemde çatı veya uygun bir yere konacak.dış armatür güneş ışığını toplamakta uzunluğu 6-9(max 12 m) m ve çapı 25-35 cm  ve aydınlatama alanı 20-28 m2 olan içi aydınlık  fleks borularla içerdeki armatürlere getirmekte ve gelen bu ışığı iç armatür tavanda dağıtmaktadır.

Bu şekilde içeride flüoresan kullanmadan içerisi gün ışığı ile  doğal olarak aydınlatılarak iş verimi ve enerji tasarrufu sağlanabilir.Süpermarketlerde gün ışığı uygulaması ile satışlarda % 40 artış sağlanabilmektedir.Firma: Gün ışığı aydınlatma :Tlf :212.356 4503 Gün ışığı  uygulaması-solartub un fiyatı 450 dolar=540 ytl--kendini amorti süresi t=540/0,518=1042 gün   kısaca 2,85 sene dir.


13)-Gün ışığından daha fazla yararlanmak için mahal alanının % 10 un daha fazla büyük cam alanı seçmek. Bu anlamda salonlar için,salon alanının %15 kadar bir alanı cam alanı olarak seçmek.Örneğin 2x1,5 mxm lik çift kanatlı-ısı(2,8 yerine 2,1 W/m2K ) camlı pencere kullanmak. 


Yada mevcut camları büyütmek.Pencere kasalarının ahşap seçilmesi uygun olup-plastik kasalardan odaya plastik molekülleri salınmaktadır ki bu da sağlık için uygun değildir.


15)-Elektrikli cihazların bağlandığı fişlerin anahtarlı olması


18-Açık hava aydınlatmasında harekete duyarlı sensörler kullanılması.


31-Koşu bandı yerine  açık havada 25 dk spor yaparak yılda 60 kws enerji tasarrufu sağlanabilir.


28-Evlerin % 5 inde   Telsiz telefon yerine ,kablolu telefon kullanılması ile  yılda 140 milyon kws  enerji tasarrufu sağlanabilir.


29--80 Ekran plazma yerine LCD televizyon alımı ile yılda 275 kws enerji tasarrufu sağlanabilir.


30)-Elektromanyetik Radyasyon Kirliliği:


1)-Bilgi işlem odalarını-Üzerinden baz istasyonu veya yüksek gerilim hattı geçen binaların odalarını- için bilgisayar odalarında dış ortam parazitine- bağlı bilgisayarların bozulmasına karşı bu server odalarını ve konut-işyerlerinde insanların  kanser nedeni olan radyasyonuna karşı özellikle çatı izdüşüm alanını-çatı altını boyadan boya   içten bakır levhalar ile kaplamak

-yada çatıyı alüminyum dışı metal çatı örtüleri ile kaplamak-levhaları bakır tel ile birleştirip-toprak hattına bağlamak en iyi çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.

Zira yapılan sözleşmeler en az 10 yıllık yapılmaktadır.ve insanların baz istasyonundan 50 m mesafede bulunması gerekir.


2-Baz istasyonlarının konut-işerleri üstüne izin vermeyip-kavşaklarda 20 m yükseklikli aydınlatma direkleri üzerinde konumlandırmak.Bunun için belediyelerin buna onay ve destek vermesi en uygun çözüm olacaktır.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 233

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.