MAKALELER / Akülerde Ömür






Akülerde Ömür:


1-- Akü ve akü şarj sistemleri, Otomasyon, yüksek ve orta gerilim hücreleri, DC sistemler ve telekom sistemlerde ağırlıklı olarak kullanılabilmektedir.


2--Aküler kimyasal bileşenler olduğu için farklı uygulamalarda farklı tepkiler gösterirler.


3-- Akülerin ömürlerini etkileyen ana sebepleri şöyle sıralayabiliriz:

1--Akü çalışma ortam sıcaklığı,

2--Akü şarj karakteristiği, 

3--Şarj-deşarj sayıları.


4--Akü şarj- deşarj sayısını şebekeye veya uygulama noktasına bağlı olarak sistem kendisini tayin etmektedir.


5—Öte yandan Akü çalışma sıcaklıklarını ve şarj karakteristiklerini kontrol etmek mümkündür.


6--Sıcaklığa bağlı olarak akü üreticilerin beyanı VRLA aküler için ideal çalışma sıcaklığı olan 20°C'yi geçen her 10°C'de akü ömrü yarıya düşmektedir.Bu nedenle akü şarj odalarını soğutulması yada havalandırma yolu ile soğutulması oldukça önemlidir.


7-- Uygun şarj karakteristiği ile şarj edilmeyen akü diğer bütün koşullar yerine getirilse bile hiçbir zaman tam performans gösteremezler.


8-- Akü şarj üniteleri AC gerilimini DC'ye dönüştürerek şarj yaparlar. Şebeke giriş voltaj toleransları içinde kaldığı süre içinde bu şarj sistemi devam eder.


8.1--Şebeke akü şarj cihazı çalışma toleransının dışına çıktığı zaman sistem aküden çalışmaya başlar. Akü şarj ünitesi ne kadar geniş bir çalışma aralığına sahip ise sistem o kadar az aküden çalışma ihtiyacı hissedecektir.


9--Tam regüleli olmayan şarj üniteleri DC gerilim üzerindeki AC deki dalgalanmalar akü ömürlerini yüksek oranda etkilemektedir.


10-- Infocharger DC Güç Kaynağı / Akü Şarj Redresörleri'nde bu değer 20mV'un altındadır. Standartlar ise lOOmV'un altında olmasını istemektedir. Aküler derin deşarj edilmemelidir.


11--Akü üreticileri hücre başı gerilimi olarak 1,7 voltun altına düşmesini tavsiye etmemektedirler.


12--Bunun için akü şarj sistemleri aynı zamanda deşarj olan aküleri belirli seviyeye gelince deşarjı da kesmelidirler.


13--İnfocharger DC Güç Kaynağı / Akü Şarj Redresör' i sahip oldukları BLVD leri ile kullanıcıya akü türüne ve uygulamasına göre ayarlama şansı tanımaktadır.


14—Akü redresörlerinin sıcaklık kontrollü şarj yapısı muhakkak bulunmalıdır. Bu redresörlerin sahip olduğu Smart microişlemcileri sayesinde sıcaklığı algılayarak sıcaklık kompanzasyonlu şarj yapısını çalıştırmaktadır.


15--Akü şarj ünitesi aküleri aşırı akım, yüksek gerilim, kısa devre veya ters bağlantıya karşı da koruma yapmalıdır. Bütün bunlar Infocharger DC Güç Kaynağı / Akü Şarj Redresör'lerinde standarttır.


16-- Akü şarj üniteleri kolay anlaşılabilir bir yapıda olmalı ve çevre ekipmanları ile haberleşebilmelidir. Infocharger DC Güç Kaynağı / Akü Şarj Redresörler aşağıda da gözükeceği bibi 2X16 Türkçe alfanümerik ekranı sayesinde tüm bilgileri gösterebilmektedir.


17--Ürünler kopmak yapıda olup fazla yer kaplamamalı ve kolay montaj yapılabilmelidir.


18-- Infocharger DC Güç Kaynağı / Akü Şarj Redresörü Aynı kapasitedeki emsallerinden 5 kat daha küçük tür.


Kaynakça:Bileşim Dergisi- Sayı 137, Ekim 2005-Akü Ömürlerini Uzatmanın Ucuz Yolu-Şahin Bayram - Satış ve Proje Müdürü İnform A.Ş.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 966

Eklenme Tarihi : 16.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.