MAKALELER / Makine İmalat sektörünün Sorunları






Makine İmalat sektörünün Sorunları:


1--Makina imalat sektörüne Türkiye ve dünyada en fazla katma değer yaratma potansiyeline sahip sektörlerden bir tanesi.


2--Türkiye bu alanda ihracatını her yıl artırmasına rağmen rekabet gücü açısından dünyada iyi bir yerde değil.


3--Katma değeri yüksek ürünleri ithal eder, katma değeri daha düşük ürünleri ihraç eder bir konumda ülkemiz.


4--Bu sektör diğer sektörlere ana ve en kıymetli girdileri sağladığından krizlere en duyarlı sektör. Çünkü kriz durumlarında insanlar önce girdileri kesme yoluna gidiyorlar.


5-- Gaziantep dünyada polipropilen türdeki halıların yüzde 70’ini üreten bir kent. Çok sayıda makina satın alınmış ancak dünyadaki halı talebi ve eğilimler çok titiz bir şekilde dikkate alınmadığından yaşanan talep daralması nedeniyle şu anda pek çok fabrika kapanma aşamasına gelmiş durumda.


5.1—Makine imalatı dernekleşmeden(dernekleşme araştırma,vizyon çizme yeri olmayıp,dernek üyelerinin sosyal ağıdır)


5.1--İmalat sanayinde firmalara teknolojik danışmanlık yapacak potansiyel ne yazık ki çok yetersiz.


5.1.1-Yorum:Makine imalat sanayinde,tıpkı inşaat imalatında yapı denetimi olduğu gibi Bakanlığa bağlı danışman ve denetim firmaları kurulmalı,bakanlık bu danışman-denetim firmalarla sektörü kontrol etmeli.Bu firmaların tepesinde bakanlığa bağlı,bir nevi DPT nin yaptığı planlamasyı yapacak Makine Enstitüsü kurulabilir.


6--Pazarlama da ciddi bir problem. Çünkü imalat sanayinde pazarlama yapacak insanların diğer alanlardaki pazarlama ekibinden ayrıldıkları yönler var.


6.1--Makina pazarlamacılarının çok iyi bir teknik altyapıya sahip olması gerekir. Müşterinin taleplerini iyi anlayıp ilgili birimlere doğru biçimde aktarılmasını sağlaması gerekir.


6.1.1—G.Antep Üniversitesi vs diğer üniversiteler,konun içindeki kişileride işin içine katarak pazarlamacılara bu teknik eğitimi verebilir.


7--Diğer bir sıkıntı pazar bulmada yaşanıyor. Almanya’dan örnek verirsek orada rekabet stratejisi, kalite ve satış sonrası servis hizmetlerine odaklanmış durumda.


7.1--Uzakdoğulu firmalar ise fiyata odaklanmışlar. Bizim o ülkelerle fiyatta rekabet etmemiz mümkün olamayacağı için mecburen kalite ve satış sonrası hizmetlere ağırlık vermemiz gerekiyor.


7.2--Ancak satış sonrası hizmetlerde imalat sanayimizin iyi konumda olduğunu söyleyemeyiz.


7.2.1--Ciddi Batılı şirketlerde toplam gelirin yüzde 11’i satış sonrası hizmetlerden gelmesine rağmen bizde bu rakam yok gibi bir şey.


8--Dünyada yapılan bir araştırmada makina satınalmada en önemli kriterler sıralanmış. Fiyat, ancak 4. sırada yer alabilmiştir.1--Otomasyon ,2-- fonksiyonalite ,3--kalite, 4—servis ve ulaşılabilirlik 5--know-how gibi kavramları bünyesinde toplayan marka olgusu .


9-- Türkiye’de büyük sermaye maalesef makina imalat sanayine ciddi ölçüde yatırım yapmamıştır.


9.1--Bu nedenle girdiler dış kaynaklı olmakta bu da dış ticaret açığını büyütmektedir.


9.2--Tekstil gibi ivme kaybeden sektörlerin yerine mobilya sektörü canlandırılabilir. Bu alana daha çok yatırım yapılabilir veya entegrasyon gibi sektör çaprazlamaları gerçekleştirilebilir.


10--Halı ve ev tekstilinin mobilya ile beraber sunularak iki sektörün beraber büyümesi düşünülebilir.


11--Bu konuda İstikbal ve onu takip eden Merinos güzel bir örnek. Bu tip işbirlikleri iki sektöre de yeni bir soluk getirebiliyor, ve müşteriyi tatmin etmek daha mümkün olabiliyor. Benzer işbirlikleri diğer sektörler içinde geçerli olabilir.


12--- AB’nin sağladığı çeşitli teşviklerden yararlanma oranımız ne yazık ki çok düşük yüzdelerde. Bu konularda danışmanlık yapabilecek kurum ve kuruluşlar koordineli olarak çalışmamaktadır.


12.1—AB Teşvikleri için danışmanlık yapacak kuruluşlar,daha fazla saha inmeli daha fazla kuruluşa danışmanlık yapmalı.


13--Makina imalat sektörünün gelişmekte olan sektörlere yönelik makina imalatı yapmasında fayda var. Örneğin gıda sektörü gibi.Gıda sektörü firmaları,gıda makinaları imalatında ya doğrudan imalat firmlaraı kurmalı yada bu imalatı yapan yerli firmalarla tedarikçi olarak doğrudan yararlanabilmeli.


13.1—Gıda sektörü firmaları makinalarını yerli firmalara yaptırabilir-yerli firmalarla ortaklığa gidebilir.Bunu sağlamak için devlet teşvik sağlayabilir.


14--İkinci el makina ithalatı nedeniyle Türkiye makina çöplüğü olmuş durumda. Bu makinaların uyum sorunları ve yerli üretime vurdukları darbeden söz edebiliriz.


14.1--Özellikle Çin’den gelen ve standartlara uymayan makinaların ülkeye girişi de sıkıntılı.


15--Sektör Ar-Ge temelli olmasına rağmen mühendis istihdam oranı düşük.


15.1—Yorum:Kamu,mühendis çalıştıran işyeri ve kobilere vergi vs mühendis çalıştırılması için teşvik verebilir.


16--Yüksek malzeme bilgisi, teknolojisi gerektiren (rulman gibi) kritik makina elemanlarını Türkiye’de üreten firmalar yeterli değil.


17--Genel anlamda bir kurumsallaşma problemine de işletmelerin büyük çoğunluğunda rastlanıyor. İşletmenin sahibi, Ar-Ge veya Satınalma Müdürü olarak da karşınıza çıkabilmektedir. Oysa şirket sahibinin stratejik kararlara odaklanması gerekmektedir.


17.1—İşletme sahipleri için eğitim alınması sağlanmalı,hatta bu zorunlu olmalı-firmaların finansal durumları için finansal denetim firmaları tarafından raporlanma zorunluluğu getirilmeli.


18—Makine İmalat Sanayinde üretim yapan firmaların ISO,TS kalite sertifikasına, ISO 14001 çevre yönetim sertifikalarına sahip olması, Satışların yüzde 40’ı ihracata gitmesi önemli olacaktır.


18.1—İmalatta üretim zamanlarının analizi ve kısaltılmasıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapılması gerekir.Bu anlamda:


1--Öncelikle hücre tipi üretime-HÜS geçebilmek için proses akışları yeniden ele alınabilir.


2—Örneğin HÜS e uygun yapılanma için Üç katlı fabrikada proses odaklı yerleşim sağlanabilir.Her kata üretim, kalite, planlama ve satınalma sorumluları yerleştirilerek üretimde hız ve esneklik sağlanabilir.


19--Günümüzde global anlamda rekabet edebilmek için üretim yapan kuruluşların;


1- Rekabetçi bir organizasyon yapısına ,


2- Rekabetçi operasyonel maliyete ,


3- Rekabetçi ürün maliyetine sahip olmaları gerekmektedir.Bunu sağlayabilmek için; Yalın Üretim ve Yalın Yönetim teknikleri üzerine kapsamlı çalışmalar başlatılabilir. 


20-- Kaliteyi üretirken elde etmek; Bu amaçla işe yeni alınan elemanların yoğun eğitimi de dahil olmak üzere bilinçlendirme ve proses iyileştirme çalışmaları yapılabilir.


21--Takip eden süreçte kontrollü olarak nihai ürün kalite sorumluluğu kalite departmanından üretim departmanına devredildi.


22-- Yıllık Stratejik Planlama Çalışmaları başlatıldı ve şirketin geleceği ile ilgili bir çok karar bu faaliyetler neticesinde alınabilir.


22.1-- HÜS’ e geçişle beraber başlayan uygulama, süreç içerisinde bazı noktalarda iyileştirmeler gerekebilir.Bu bağlamda Üretim Bölümünde iş emirleri sıralaması gerçekleştirilebilir.


22.2--Yönetimsel anlamda Matriks organizasyona geçilerek; birimlerde çok fonksiyonlu ve proje takımı halinde çalışabilecek ekipler oluşturuldu.


23-- Ekiplerini daha fazla noktada üretim yapabilir hale getirmek hedefi için faaliyetlerini planlamakta ve tedarik zincirini geliştirmek için WEB tabanlı Tedarikçi Yönetim sistemi üzerinde çalışılabilir.


24--Eğer sizin otobüsünüzü-makinanızı kullanan firma yeterli hizmeti veremiyorsa ürün belli bir süre sonra kökleri kuruyan ağaç gibi piyasadan çekilecek ve sizin pazarınızı daraltacaktır.


24.1-- Dünyanın en iyi arabasını veya CNC tezgahını da yapsanız, pazarlayamadığınız ve satış sonrası servis veremediğiniz sürece bunun pek bir anlamı kalmıyor. Zincirin her halkası bir diğeri kadar önemli.


24.2-- hitap ettiğimiz tüketicilerin eğitim düzeyi artırıl(a)madığı müddetçe, son halkanın daima zayıf olacağına da işaret etmek gerekir.Bu anlamda hitap edeceğiniz kitle eğitim düzeyi yüksek kitleye doğru olmalıdır.


25--Bir başka zaafımız da; sermayeye veya kısmen teknolojiye sahip olan insanlarımızın kapasitelerini verimli olarak kullanmamasıdır. Tasarıma ısrarla gereken önem verilmemektedir.


26--Eldeki mevcut teknolojilerin etkin olarak kullanılması sağlanmalıdır. Nice işletmeler vardır ki, CNC makinelerini bir geleneksel tezgah kadar bile kullanamamaktadır.

Kaynakça: WIN Fuarları-Söyleşiler—1--Prof. Dr. Adil Baykasoğlu--Gaziantep Üniversitesi,2-- Behçet M.Türen-- Nursan Elektrik 




Makalenin İzlenme Sayısı : 267

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.