MAKALELER / Kompresörlerde AC Sürücü Kullanımı






Kompresörlerde AC Sürücü Kullanımı


1--Hava kompresörleri çalışma periyodunun büyük kısmını enerjinin verimli kullanılmadığı kısmi yüklerde geçirebilir.


2--Geleneksel hava kompresörleri yükte (load ) / boşta (unload ) çalışma periyodunu izlemektedir. Bu şekilde çalışmanın kompresör ve sistem için şu dezavantajları bulunmaktadır:


1--Kompresör sürekli farklı hava aralığında çalıştığı için dengesi değişmekte ve ömrü kısalmaktadır. (Rulman, motor...vb)


2--Kompresör yüksek basınç aralığında çalıştığı için basılan hava ısınmaktadır.


3--Kompresör yüksek basınç aralığında çalıştığı için yağın viskozitesi değişmekte, yağ basılan hava ile işletmeye gitmektedir. Bunun sonucu çalışan makinalar zor görebilmekte, üretim kalitesi düşebilmektedir .


4--Kompresör sürekli yükte (load) / boşta (unload) çalıştığı için enerji sarfiyatı artmaktadır .


5--Kompresör sürekli yükte (load )/ boşta (unload) çalıştığı için sürekli basınç dalgalanması olmaktadır


6--Yeni jenerasyon hava kompresörlerinde problemleri ortadan kaldıran değişken hız sürücüleri kullanılmaktadır. Hava kompresörlerine takılan değişken hız sürücüleri kullanımıyla çıkış hava miktarı, hava kompresörünü süren motorun hızı değiştirilerek kontrol edilir.


7--Hava kompresöründe hız kontrol cihazı kullanımının şu avantajları


1--Motor hızının değişken olması, mekanik kayıplara neden olan redüktör ya da kayış-kasnak sitemlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır.


2--Hava kompresörü istenilen değerde sürekli sabit basınç verebilmektedir.


3--Değişken hız kontrollü kompresörler sahip olduğu yumuşak kalkış özelliği sayesinde kalkış ve duruşlarda mekanik gerilmeleri azaltmaktadır. Geleneksel kompresörler motorun zarar görmesini engellemek için saatte yaklaşık 4-5 kalkış yapabilme ile sınırlandırılmıştır.


4--Değişken hız sürücülerinin yumuşak kalkış özelliği, kompresörün daha sık olarak tam kapalı çalışmasına izin verir ve boşta çalışma zamanını azaltarak enerji tasarrufu sağlar.


5--Hava kompresörünün motoru değişken devirlerde çalıştığı için enerji tasarrrufu sağlanmaktadır.


6--Hava kompresörünün ve yağının aşırı yüksek ısılarda çalışmaması sağlanır.


7--Hava kompresörlerinde bu sistemin kazandırdığı enerji tasarrufunun yanısıra, dağıtılan hava basıncının 0.2 bar gibi dar bir bant aralığında tutulmasına imkan tanımakta ve bu sayede çok iyi bir basınç kontrolü elde edilmektedir.


8--Çalışma basınç aralığının 0.5 bar olduğu bir kompresörde, tipik yükte (load) /boşta (unload) çalışma ile kıyaslandığında değişken hız kontrolü daha düşük enerji tüketimini sağlar. Sağlanan enerji tasarrufu oranı yüzde 50’lere kadar çıkabilmektedir.


9—Kontrol,1--Tekli kompresör kontrolü,2-- Çoklu kompresör kontrolü olarak uygulanabilmektedir.


10--Değişken hızlı hava kompresörlerinden elde edilen enerji tasarrufuyla yatırım maliyetinin geri dönüş zamanının 0.5-2 yıl civarında olabilir.


11--Değişken hız sürücülerinin, load – unload çalışan standart kompresörlere uygulanması ile yeni jenerasyon değişken hızlı kompresörlerdekine benzer enerji tasarruf miktarlarının sağlanması mümkündür. Her iki alternatif uygulama da 0.1 bar gibi bir basınç doğruluğu elde edilebilmektedir.


12--Mekanik zorlanmaların düşürülmesiyle kompresör yağının ve elektrik motorunun ısınması engellenerek kompresörün bastığı havanın ısınmasının da önüne geçilecektir.


13--ABB’nin ACS800 serisi AC sürücüleri DTC-Doğrudan Moment Kontrolü- motor sürüş teknolojisine sahiptirler ve bu teknoloji kompresörlerde aşağıdaki faydaları sağlar:


1--Çok düşük frekanslarda kesin moment kontrolü ,2--Dinamik hız doğruluğu, 3--Hızlı moment tepkisi sağlarlar.


Kaynakç: Kompresörlerde AC Sürücü Kullanımı--Serkan Öztürk - Faruk Okan--ABB Elektrik 





Makalenin İzlenme Sayısı : 200

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Önceki sayfaya geri dön.