MAKALELER / Sulama Tesisatı-Parklar-Bahçeler İçin






Sulama Tesisatı-Parklar-Bahçeler İçin:

 

Parkların vs sulanmasında en etkin yöntem, parklardaki tüm bitkileri kuyu suyu ile beslemek olacaktır.

 

1--Bunun için uygun bir noktada kuyu açılmalı ve  kuyuya daldırılan dalgıç pompa ile sulama sistemin beslemek asıl olmalıdır.

 

2--Kuyuda kullanılan dalgıç pompanın,dalgıç hidrofor olarak tanzim edilmelidir ki ,pompa bir hidrofor gibi her an emre amade su basabilsin.

 

3--Dalgıç hidrofor düzeni ile  yer üstünde ayrı bir depo bulundurmaya da  gerek kalmaz.

 

4--Dalgıç pompayı ,dalgıç hidrofor haline getirmek için  dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve pompanın kumada panosu siparişi verilmelidir.

 

5--Bağlantı düzeninde , Pompa 21/2” Polipropilen boru ile 70-80 m derinlikte açılmış  kuyuya daldırılır ve  borunun yer üstündeki ucuna  bir  Te  atılır. Te de bir uç kapalı genleşme tankına bağlanırken ,üst uç ise kumada panosuna bağlı  üç yollu vanaya bağlanır.

 

6--Bu şekilde dalgıç pompa,kapalı genleşme tankı ve üç yollu vana ile dalgıç hidrofora çevrilmiş olur..

 

7--Bu düzenekle dalgıç pompa dalgıç hidrofor haline getirilmiş olup,sürekli emre amade hazır su pompalayacaktır.

 

8--Her sulama sahası kendi içinde açacağı bu kuyu ile sabah 4.30-06.00 arasında pilli selenoid vanasıyla damlama  sulama ile bahçesini sulayacaktır.Fazla su olsa bile yine bahçeden emilerek yine kuyuya inecektir.

 

9--Özellikle 11.00-16.00 saatleri arası kesinlikle sulama yapılmaması uygun olacaktır.Akşam serinliğinde yapılacak sulamalar ise tıpkı ıslak gömlek giymiş ve karanlık çökünce uymuş insan gibidir.Bu nedenle akşam sulaması da yerine sabah sulaması ve akşam sulaması için gün batımı saatleri önerilebilir.

 

10--İstanbul İmar Yönetmelik taslağına göre İş bitirme safhasında bina kurulum alanı dışında kalan toplam inşaat alanın her 25 m2 bir ağaç dikilmelidir.Uygulamada Bina cephesinde 5 cm çaplı ıhlamur-meşe-akasya-erguvan-süs eriğinin kovası ile ilk can suyu verilerek ve özellikle yazın sabah akşam mutlaka sulanarak , her mevsimde 2.5-3 m aralıklı olarak dikilmesi sağlanabilir.

 

11--Parklarda suya ihtiyaç duymayan peyzaj önemlidir.Bu anlamda Alıç fidanı kurakçıl peyzajda kullanılabilir.Alıç fidanı, fidan dönemi boyunca su ihtiyacı var iken,boylandıktan sonra suya ihtiyaç duymadığı için kurak alan peyzajında önemlidir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 232

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.