MAKALELER / Yılan Sayısında Hızla Azalma






Yılan Sayısında Hızla Azalma:

 


1--Yapılan yeni bir araştırma, dünya genelinde yılanların sayısının azalmakta olabileceğini ortaya koydu.

 


2--Yılan sayısı son 15 yıl içinde yılan sayısının hızla azalmaya başlamış olup- 1998 yılında belirgin bir hal aldığı anlaşılıyor.

 


3--Avrupa engerekleri ve Batı Afrika zehirli yılanları bu yıldan itibaren azalmaya başladı.Bazı bölgelerde sayıdaki azalış oranı % 90'ı buldu.

 


4--popülasyondaki azalışın bir kısmı insan yerleşimlerindeki artışa bağlanırken ;milli parklar ve koruma altındaki alanlarda da benzer bir eğilim gözleniyor.

 


5--1998 alışık olunmayan ölçüde sıcak bir yıl olduğundan, iklim değişikliği, olasılıklar arasında. kurbağalarda görülen benzer bir azalış eğiliminin,bir tür hastalıktan-mantardan kaynaklandığı anlaşılmış durumda.

 


6—Türkiye de, sulak alanlar sivrisinekle mücadele için kurutuldu.Sivri sinekler gidince onunla beslenen kurbağalar vede onunla beslenen yılanlar gitti.Yapılması gereken DSİ bir çevre politikası olarak tekrar sulak alan oluşturmaya başlayabilir mi

 


6.1-- Ve tabiatın-doğal varlıkların suyunu insana-tarıma ayırmaktan hızla uzaklaşacak politikalar oluşturmaya başlamalıdır.

 


6.2--Tarımsal üretimde Konyada kuraklığa dayanıklı buğday yetişiyorsa Konya yı sulu tarıma açmanın anlamı yok.Konya ya mavi tünel ile su getirmekten ziyade Konya nın kanalizasyon sularını filtre edip tarımda kullanılabildiği gibi kuraklığa dayanıklı buğday yetiştirilmelidir.

 


6.3--Bir yerde bundan 50 yıl önce ne iyi yetişiyorsa onu yetiştirmeye devam etmek gerekir.

 


6.4--Küresel ısınmaya bağlı kuraklığa karşı kuraklığa dayanıklı peyzaj ve tarıma geçmek de uygun olacaktır.

 


6.4.1--Tarım Bakanlığı acilen hızla bu ürünlerin yetiştirilmesi planlamasını ve G.Doğu anadolunun ağaçlandırılması planlamasını yapmalıdır.

 


6.5--Ayrıca sulu tarım için,filtre edilmiş,şehir kanalizasyon suları kullanılabilir ve çiftçilik artık yenilenebilir enerji destekli büyük ölçüde aquponik sürdürülebilir tarıma dayanmalıdır.

 


6.5--Şehirlerde eski fabrika binaları-eski yüksek katlı binalarda filtre edilmiş kanalizasyon sularıyla yetiştirilen dikey tarımın yada aquaponik yetiştiriciliğin uygulandığı tarıma ve böcek yetiştiriciliğine hızla ihtiyaç var.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 237

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.