MAKALELER / Van Gölünde Kirlilik ve Su Kaybı-Arıtma Sistemi Kurulması






Van Gölünde Kirlilik ve Su Kaybı:


1--İklim değişikliğine bağlı olarak seviyesi belirli periyotlarda değişen Van Gölü, son 15 yılın en büyük su kaybını yaşıyor.


2--Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu tarafından yapılan araştırmalarda da bu yılki su kaybının 2 metreyi geçtiği belirlendi. AA muhabirine su seviyesindeki düşüşle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Doğu, son yıllarda yaşanan düşüşün binlerce yıldır olagelen doğal bir işleyiş olduğunu belirtti.


2.1--Doğu, göldeki seviye düşüklüğünün özel bir araştırma veya çözülebilecek bir problem olmadığına değinerek, Van Gölü'ndeki düşüşün her 10 yılda bir periyodik olarak gerçekleştiğini ifade etti.


3--2003-2004 yıllarında göl seviyesinde meydana gelen ve bin 648 metreye kadar inen düşüş, 10-11 yıl içerisinde 1-2 metre olarak gözlemleniyor. Göl kapalı olduğu için gölü besleyen kaynaklar, akarsular ve yağmurla beslendiği oranda göl seviyesi yükselecek. Eğer yağış ortalamaları yükselirse devam eden yıllarda göl seviyesinde 10-15 santimetre ya da yarım metrelik yükselmeler olur. Yağış miktarında düşme ve buharlaşma yaşanması sonucu böyle bir durum ortaya çıkabiliyor."


4--Kıyılarda görülen değişimi iki gruba ayırmamız lazım. Şimdi göl seviyesi bir veya 1,5 metre yükseldiği zaman kumsal alanlar sular altında kalıyor. Göl seviyesi şimdilerdeki gibi düştüğü zaman kumsal alanlar büyüyor. Burada 15-20 santimetrelik oynama bile karşımıza 15-20 metrelik bir çekilme olarak çıkıyor. Ancak bu dikey mesafede çekilme değil. Van Gölü için 1-2 metre seviyesindeki çekilmeler varlığı için kesinlikle tehdit değil."


5--Doğu, "Son zamanlarda sürekli seviye kaybı yaşayan Van Gölü, 2007 yılında en yüksek seviye olan bin 650 metreye göre, 2 metrenin üzerinde seviye kaybına uğradı" dedi.


6--"Van Gölü su seviyesindeki düşüşle değil hızla kirletilmesi nedeniyle 50 yıla kadar kaybedilebilir" diyen Doğu, bunun için Van Gölü kıyısındaki yerleşimlerin gerekli önlemleri alması gerektiğinin altını çizdi.


6.1--Doğu, göldeki kirliliğin önüne geçmek için Van merkez ile Edremit, Gevaş, Muradiye, Erciş ilçeleri ile Bitlis'in Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerindeki yönetimlere büyük sorumluluk düştüğünü bildirerek, kent ve bölgenin yanı sıra ülke için önemli bir değer olan Van Gölü'nün gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak gerektiğini sözlerine ekledi.


7—Sonuç olarak Göldeki kirlenmeye karşı kamusal-yerel yönetim olarak ciddi çalışma yapılması halinde göl gelecek nesillere taşınabilir yoksa birçok göl gibi fosseptik çukuruna dönebilir.



2--Van Gölü İçin Arıtma Tesisi 2019 Da Devreye Girecek:

 

1—Valilikten yapılan açıklamada Van Gölü'nün kirlilikten kurtarılmasını sağlayacak yeni arıtma tesisinin projesinin hazırlandığını ve 2019'da tamamlanacağını bildirdi.

 

2—Yapılan açıklamada Şu anki arıtma tesisi yaklaşık 30 yıl önce yapılmış bir yer ve artık mevcut ihtiyacı karşılayamıyor. Ne yazık ki buraya gelen atık suyun üçte ikisi de göle akıyor. Bu da Van Gölü için ciddi bir sorun.

 

2.1--Van Gölü'nün korunması amacıyla yeni arıtma tesisimizin startını verdik. Projemiz hazır, maddi kaynağını da İller Bankasından aldık. Projeye güneş enerjisi tesisini entegre ettik. İnşallah tesisimiz 2019 yılında hizmete girecek."

 

3--Van Gölü güzelliği kadar, Van'ın ekonomisi için de bir değer. Her yıl binlerce kişi bu güzelliği görmek için kente gelmekte.Gölde çok güzel sahiller mavi bayraklı plajlar bulunmakta.

 

Kaynak:

1--Konyapostası.com.tr

 2--HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 203

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.