MAKALELER / Sokak Hayvanları İle İlgili Yapılan Çalışmalar






Sokak Hayvanları İle İlgili Yapılan Çalışmalar:

 

1—Edirne Belediyesi kentin çeşitli yerlerine yaptırdığı yalakları her gün temizliyor. Ve su ekliyor.

 

2—Sivas ta Hayvanları Koruma Derneği üyeleri kent merkezine 7-8 km uzaklıktaki çöplüğe her gün gidiyor ve hayvanların su ihtiyaçlarını karşılıyor.

 

3--Adore Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Kayalar, “daha fazla ne yapabiliriz” diye düşünürken firma hayvanlara yönelik bir proje geliştirmeye karar vermiş. Bu süreci şöyle anlatıyor Kayalar:

 

“Neredeyse hiçbir malzememizi israf etmiyoruz. Fakat hammaddelerimiz yani yonga levhalarımız taşınırken, en alt ve üste konan ham yonga levhalar hasar gördüğü için ürünlerimizde kullanılamıyor. Malzemeleri satmadan nasıl değerlendirebiliriz diye düşündük ve sokaktaki kedi dostlarımız için ev yapmanın güzel bir fikir olduğuna karar verdik.”

 

4-- Lalapaşa Belediyesi tarafından sokak hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için ilçenin farklı noktalarına 10 adet suluk konuldu.

 

5—Migros un Altı pilot Migros mağazasında başlayan bir projesi bugün 40 ilde 338 Migros mağazası ile devam ediyor. Satışa sunulup da tüketilmeyen ürünleri aynı tazelikte HAYTAP aracılığıyla sokak hayvanlarına ulaştıran Migros, “Son kullanım tarihi yaklaştığı için raflardan kaldırılan meyve, sebze, et, şarküteri ve kuru gıda ürünleri niteliği ve soğuk zinciri bozulmadan muhafaza edilerek aynı gün HAYTAP gönüllülerine teslim ediliyor” diyor.

 

6—Samsunda Hayvan ve Doğa Koruma Derneği üyeleri şehrin belli yerlerine kestikleri 5 lt plastik su bidonlarını toprağa gömdüler ve su koydular.

 

7--Getir ve Nestle Purina’nın yolları sokak hayvanları için kesişti. İki firma işbirliği yaparak barınaklardaki hayvanlara gıda yardımında bulundu.

 

8-- ToyzzShop’ta çocuklarla buluşan FunDough markalı oyun hamurlarının satışında her ürün için 2 TL’yi projeye ayırdıklarını belirtiyor.

 

8.1--“Proje sonucunda toplanan kaynakla İzmir Karaburun Hayvan Bakım Evi’ne ihtiyacı olan röntgen cihazını ald

 

9--Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın online bir sahiplendirme sistemi var. Belediye olarak bizde bu sahiplendirmeyi bu sistem üzerinden yapılabiliyor.

 

10--Süleymanpaşa Belediyesi:

 

10.1--veteriner hekimleri tarafından Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine 5199 sayılı Kanun ile belediyelerin sorumlulukları, bakımı yasak ve tehlikeli köpek ırkları ve cezai işlemler hakkında bilgi verildi.

 

10.2--400’e yakın su kabı yerleştirilerek sıcak günlerde sokak hayvanlarının su ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlandığını belirten yetkililer,

 

10.3--25 adet kedi evi kurulduğunu, geri dönüşüm malzemesinin atılması ile çalışan 4 adet mamamatik alınıp yerleştirildiğini,

 

10.4--6 adet otomatik su dolumu yapan su kabı hizmete sunulduğunu anlattılar.

 

10.5--Veteriner hekimleri, ayrıca 4 adet sabit beslenme odağı ile soğuk günlerde şehrin çeşitli yerlerine kuru mama bırakılarak beslenme noktaları oluşturulduğunu,

 

10.6--binin üzerinde geçici bakım evini ziyaret eden öğrenciye hayvan sevgisinin aşılandığını, afiş broşür ile bilinçlendirme çalışması yapıldığını,

 

10.7—Yetkililer 350-400 sahipsiz ya da sokağa bırakılmış sokak hayvanının sahiplendirildiğini ifade ettiler.

 

11--Avcılar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve İ.Ü. Veteriner Fakültesi arasında yeniden imzalanan anlaşma ile koordineli bir şekilde çalışacak olan ekipler, Avcılar’da yaşayan sokak hayvanlarının başlarına olası bir sıkıntı gelmesi durumunda tedavi, bakım, ameliyat ve ameliyat sonrası bakım gibi hizmetlerin günün her saati karşılanmasını sağlayacak.

 

12—G.Osmanpaşa Belediyesi:

 

12.1--İlçemizde “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi” kimlik kartına sahip 86 vatandaşımız ve gönüllü vatandaşlarımız ile sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, tedavisi, bakım ve beslenmesi konusunda müşterek çalışmalarımız devam etmektedir.

 

12.2--Gönüllülerimize uygun alanlarda besleme yapılması için mama dağıtımı gerçekleştirilmektedir.

 

12.3--İlçemizde yer alan park ve yeşil alanlarda besleme odakları kurulmuş ve uygun yerlerde yeni besleme noktaları oluşturulmak üzere çalışmalarımız sürmektedir.

 

12.4--GOSB içinde sokak hayvanları konusunda duyarlı firmalarımızla bir araya gelinerek fikir alışverişinde bulunulmuş, ayrıca Belediyelerin ilgili birimleri ile de irtibata geçilmiştir.

 

12.5--Kaldırımlarda ve sokaklarda yaşayan hayvanlar 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun güvencesi altındadır. Hayvanların yaşam hakkına zarar vermek cezaya tabidir.”,

 

12.6--“Merhametli olmayanın imanı olmaz. Peygamber Efendimiz (Aleyhissalatü vesselam) Bir Eshaba Merhamet Etmek Kafi Değildir, Bütün Mahlukata Merhametli Olmak Gerekir. Hadis-i Şerif-Tebarani). Söz konusu bu pankartlar mail ve mesaj aracılığıyla teşekkür ve takdir almıştır.

 

12.7—Yorum-Öneriler:

 

1—Genellikle parklarda yaşayan sokak hayvanları için her parkta bulunmak üzere

 

1—4-5 adet kedi evi yapılabilir


2-- 2-3 adet kedi evinden uzakta köpek kulübesi yapılabilir

 

3—Parkta buluna bütün hayvanlar için 4-5 adet otomatik su kabı yapılabilir

 

4—Vatandaşların ve belediyenin satın alacağı köpek-kedi mamalarının içine konulduğu 2-3 adet boru tipi köpek-kedi mama kabı bir ağaca vs bağlanabilir(yalnız kabın altında su birikmesine karşı 5 mm lik bir su akma deliği açılamalı)

 

5—Parka gelen serçelerinde su içmesi için 2-3 adet küçük Osmanlı çeşmesi-serçelerin vs su içmesi için sulama hattının altında(damlama sulama borusunun su damlattığı betona bağlı porselen küçük su kapları konulabilir.

 

6—Toplumda özellikle yaşlı insanların ve çocukların hayvan sahipliğini güçlendirmek için çalışma yapılabilir.

 

7—Şehirler arası yolcu otobüslerine ultrasonik hayvan kaçırma cihazı takmak.

 

8—Balkonu uygun daire sahipleri balkonlarına içinde buğday bulunan küçük porselen kap ve küçük su kabı koymaları teşvik edilebilir.

 

9—Ana okulu ve ilk okullarda çocukların oynayabileceği yeşil alan ve küçük hayvan dostlar  sağlanabilir.MEB bunu talep edebilir.

 

10—Dini Konularda yetkili kurumlar hayvan hakları ve hayvan sevgisi konusunda vatandaşlara bilgilendirme yapabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 235

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.