MAKALELER / Plastik Poşetler-Doğa Dostu






Plastik Poşetler-Doğa Dostu:

 

1--Petrol türevlerinden üretilen plastik torbalar, doğaya (denizlere, göllere, ormanlara, çevreye) atıldığında yıllar boyu özelliğini koruyor. Bozulmuyor.

 

1.1--Denizlere her yıl özellikle asya da milyonlarca ton plastik karışıyor.

 

2--Tüm plastik torba ve eşyanın geri dönüşümü mümkün. Geri dönüşümde tekrar plastik malzeme, tekstil hammaddesi, atık su boruları gibi malzeme üretilebiliyor.

 

3--Şimdilerde “doğa dostu-doğada çözünen plastik torba” kullanılmaya başlandı.

 

3.1--Klasik plastik dışında 2 tür plastik var:

 

1--Biyolojik-doğal hammaddelerle elde edilen ve doğaya herhangi bir katkı bırakmadan yok olan plastiklere “biyobozunur” plastik deniliyor. Bozunduğunda su ve karbondioksit oluşuyor.

 

2--Sıradan (petrol esaslı) plastiklerin içine, bozulmasını hızlandırıcı katkı maddeleri eklenerek üretilen plastiklere “oxo-biyo- bozunur” plastik deniliyor.

 

1.1--Biyobozunur plastiğin ham maddesi genelde mısır, buğday ve patates gibi bitkilerden elde edilen nişasta.Gıda kaynağı mısır vs üretilen biyobozunur plastikler  gıda fiyatlarının yükselmesine-gıda azlığına yol açabilir.

 

2.1--Oxo-biyobozunur plastiklerin hammaddesi gene petrol ve petrol türevi maddeler. Bu tür plastiklerde kullanılan katkı maddesinin gücüne göre plastik torba doğada bir süre sonra un gibi ufalanıyor.Bu plastikler denizlerde balıkların vucut dokularına karışıyor.

 

2.2--Ufalanıyor, ama “biyobozunur” plastikler gibi yok olmuyor. Plastik özelliğini devamlı olarak koruyarak küçük parçalara ayrılıyor.Sonuçta bunlar denizlerde balıkların bünyesine yabancı bir cisim olarak katılabiliyor.

 

2.3--Biyobozunur ve oxobiyobozunur plastikler, normal plastiklerden pahalı. Bu nedenle kullanım artmıyor

 

3--Plastikleri özel geri dönüşüm kutularında toplaması ve geri dönüşüm oranının artırılması plastiğin çevreyi kirletmesini önleyebilecek en ucuz yol.

 

4--Günümüzde bazı ülkeler;

 

1--Halkın bez pazar torbası kullanımını teşvik ediyor.Her boyda üretilebilecek bu torbalar bir milyoncularda satılabilir.

 

2--Marketlerde plastik torbaların belli bir fiyatla satılması zorunluluğunu getirerek aşırı tüketimi önlemeye çalışıyor.Bu oldukça iyi bir uygulama.

 

3--Ayrıca kağıt torba kullanımı zorunlu olabilir. Her türlü malzeme kağıt torbalarda-kese kağıtlarında ambalajlanabilir.Kağıt torbanın kağıdı endüstri ormanlarından -atık kağıtlardan sağlanabilir.

 

3—Belediyelerin yapması gereken en iyi iş her eve poşeti-1 adet metal-plastik-cam vs için geri dönüşüm atık kutusu ve poşeti vermek ve bu atıkları alırken hediye çeki-süt vs vermek.Böylece geri dönüşümde ileri seviyeleri yakalamak.

 

3.1--Ayrıca plastik poşet kullanımını azaltacak özellikle kağıt poşet,bez torba kullanımını teşvik etmek.

 

3.2--Kamusal olarak Plastik poşet yerine biyo bozunur poşetleri kullanmak için biyobozunur poşetleri vergi vs ile sübvanse etmek sözkonusu olabilir.

 

Kaynak.Dünya Gazetesi-Olayların İçinden-Tevfik Güngör



2--Avrupada Naylon Poşet Yerine Katlanabilir Kasalar Kullanılıyor:


1—Avrupa da poşetler marketlerde parayla satıldığı için tüketici kapandığında yer kaplamaması ve istiflenebilir olması nedeniyle katlanabilir kasaları arabasının bagajında mutlaka bulunduruyor ve market alış verşinde bu kasaları kullanıyor.


2—Bu kasalar naylon poşet kullanımını azaltması nedeniyle çevreci bir ürün.


3—Ekonomik ve çevresel olarak düşünüldüğünde önümüzdeki yıllarda yaygınlaşabilir.



3--PET i parçalayan Bakteri:


1—Kyoto Teknoloji Enstitüsü ve Keio Üniversitesinden bir grup araştırmacı küresel plastik kirliliği sorununa karşı beş yıl önce doğada plastikleri parçalayan bakterilerin varlığını araştırma başladı.


1.1—Araştırmacılar PET kirliliğinin  görüldüğü çeşitli yerlerden deniz dip tortusu,toprak,geri dönüşüm tesisi atık suyu vs 250 örnek topladı.


1.2—Yapılan araştırmaya göre ideonella sakaiensis adını verdikleri bakteri PET i temel enerji kaynağı olarak kullanıp,PET i hammaddesi olan tereftalik asit ve etilen glikole dönüştürmekte.


2—Bu bakterinin çoğaltılması ve daha verimli hale getirilmesi ile geri dönüşüm tesislerinde oldukça ucuza pet in parçalanıp,tekrar pet yapmak için kullanılma imkanı sağlanabilir.Benzer düşünceden yola çıkılarak diğer plastik türlerini de parçalayabilen bakteri türleri olabilir.


Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Nisan-2016-s:29





Makalenin İzlenme Sayısı : 228

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.