MAKALELER / Kuzey Kutup Balinalarının Yaşaması Dişilerine Bağlı





Kuzey Kutup Balinalarının Yaşaması Dişilerine Bağlı:


1--Kuzey kutup balinaları, dünyada sayı­ları en az memelilerden biri. Acımasız­ca avlanmaları yüzünden bir ara sayı­ları 300'e kadar inmiş. 


1.1--Son 65 yıldır uygulanan av yasağı nedeniyle biraz çoğalır gibi olmuşlarsa da, 1980 yılın­da yeniden hızlı bir çöküş sürecine gir­mişler. sayı­ları azalmış kutup balinalarının soyla­rını sürdürebilmesi, yetişkin dişilerin sa­yısına ve yaşam sü­resine bağlı.


1.1--Bu ne­denle resmi ve özel çevreci kuruluşlar, tek bir dişi balina­nın ölümünün bile, türün ortadan kalk­ması sonucunu ve­receği uyarısında bulunuyorlar.


1.2--Bu balinaların ya­şam sürelerindeki radikal azalışın nede­ni tam olarak bilinmiyor; ancak, araştır­macılar iklim değişiminin ve insan Fak­törünün rol oynadığı düşüncesindeler.  


1.3--Balıkçılara balinaların hiç olmazsa dolandıklarında koparabilecekleri daha ince ağlar kul­lanma çağrısında bulunuyorlar.Ya­ralanmaların çok büyük bir kısmına 

bal­ıkçıların ağ ve kafeslerinin yol açtığı anlaşılıyor.


1.3.1--Araştırmalar, kuzey kutup balinalarının %60'ının ıstakoz kapan­ları ya da ağlara dolaşmak sonucu oluşan yaralar taşıdıklarını ortaya koy­muş.


Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi






Makalenin İzlenme Sayısı : 204

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.