MAKALELER / Köpek Bakımı ve Köpeklere Zararlı Yiyecekler






Köpek Bakımı ve Köpeklere Zararlı Yiyecekler:

 

1—İnsanlar evlerine köpek alabilmekte yada bahçede onu besleyebilmekte.

 

2—Eve köpek alınacaksa küçük köpek alınırsa bakımı daha rahat olabilir.Zira büyük köpeğin gıda masrafı ve onu kontrol etmek daha zor olabilir.

 

3—Kedi ve köpek insanla yaşamı paylaşabilecek hayvanların başında gelir.Yalnız kedi ve köpeğin sadıklığı farklıdır.Bir anlatıya göre sahibi ölen insanında başında köpek ağlarken,kedi ölen sahibini yiyebilmekte.Bu nedenle kediye nankör denilebilmekte.Kedi yada köpek sonuçta tercihtir ve evin içinde küçük çocuk gibi eve neşe saçar.

 

4—Köpek bakımında evin her bireyi köpeğe sahip çıkarsa hayvanın bakımı daha kolay olur.

 

4.1--Sabah-akşam dışarı çıkarılırsa kaka yapma ihtiyacı dışarıda sağlanabilir.Evde aynı zamanda onun kakasını yapabileceği bir hasta bezini örneğin banyoda bir köşeye serilebilir.İlk zamanlar koku sıkarak buraya alıştırılabilir ancak zamanla dışarı çıkarıldıkça ihtiyacını dışarıda karşılar.Diğer köpek sahipleri ile birlikte dolaşan başka köpeklerle koklaşabilir.Koklaşma ihtiyacı giderilebilir.Evde beslenen köpeğin yaz kış en az 30 dk dışarı çıkarılması uygun olabilir.

 

4.2--Kimse evde yoksa odaya kapatmak yerine yerde ona zarar veren birşeyi yere bırakmadan suyu ve yemi kabında olacak şekilde evde serbest bırakılabilir.O sizi kapı eşiğinde içeride bekler.

 

5—Avrupa yalnız insanlar yalnızlıklarını paylaşmak için köpek besleyebilmekte.Yaşlanmada paylaşım için bir seçenek olabilmekte.

 

6—Köpekler iyi bakılırsa 10-15 yıl  yaşayabilir.Yemek yerken ona zarar vermeyen yemeklerden bir parça verebilirsiniz ancak beslenmesinde ağırlık kendi hazır yeminde olmalıdır.Böyle bir yemin fiyatı küçük köpeklerde aylık 50 TL lik olabilir.Yem yem kabında olmalı su ihtiyacı için  su kabı olmalıdır.Kapları paslanmaz çelik olmalı.

 

7—Evde beslenen köpeklerin en iyi arkaşı küçük çocuklardır. Küçük çocuklar onunla uyur.İster ayak ucu ister yanında.

 

7.1—Evlerinde kedi-köpek gibi tüylü hayvanların beslendiği evlerde çocuklarda astım ve allerji gibi rahatsızlıklar daha az olabilmekte yalnız hayvanın bakımı iyi olmalı ve aşıları mutlaka yapılmalı.Psikanilitik yaklaşıma göre astımın temelinde sevgi eksikliği yatıyor olabilir.Evde beslenen hayvan bu karşılıksız sevgi ihtiyacını karşılayabilir.Ayrıca tüyleri evdeki insanlara mikroenjeksiyon gibi etki ederek onu atıma karşı direnç geliştirmesine yardım edebilir.

 

8—Köpek bakımında en önemli şey olmazsa olmaz  aşıları ve banyosur. 2 Ayda bir kendi şampunı ile yıkamak-ayda bir kendi pudrası ile onun tüylerine döküp tarak ile taramak suretiyle tüylerdeki yağlanma almak önemli.

 

9—Evdeki köpeği evin bir bireyi-bir küçük çocuk gibi bakmak ve korumak gerekir.Bu nedenle yerlerde onun yutacağı nesneler varsa hemen alınmalıdır.

 

10—Yazın insanların tatile çıkması nedeniyle ev hayvanlarının bakımı sorun olabilmekte.Bunun için belediyelerin hayvan barınağı yanında yazın hayvan misafirhanesi olacak bir hizmetide kedi-köpek sahipleri için uygun ücretle vermesi uygun olacaktır.

 

11- Evde köpek beslerken aşağıdaki besinlerden köpelerin korunması gerekir.Zira bu yiyecekler onun krize girip ölmesine dahi neden olabilir.Bunlar:

 

1--Ksilitol şekersiz sakızlarda, bazı unlu mamullerde, öksürük şurubunda, çikolatada, çocuklar ve yetişkinler için olan çiğnenebilir vitamin haplarında, ağız gargarasında ve diş macununda bulunur.

 

1.1--Eğer köpeğiniz bu ürünlerden herhangi birini tüketirse tatlandırıcı, pankreasın hızlı bir şekilde insülin salgılamasına ve 10-60 dakika  gibi kısa bir sürede kan şekerinin tehlikeli seviyelere düşmesine neden oluyor. Bu da köpekde hipoglisemiye neden olabiliyor ki tedavi edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.

 

1.2--Tüketilme miktarına bağlı olarak yan etkiler 12-24 saatte ortaya çıkıyor. Bu süre zarfında kusma, halsizlik, sendeleme, koordinasyon kaybı ve kasılma gibi belirtileri fark etmek ve hemen veterinere başvurmak hayli önemli.

 

2--köpekler üzüm, kuru üzüm, alkol, soğan, sarımsak, macamadia fındığı (cevizi), avokado ve kafein içeren ürünler kesinlikle tüketmemeli.

 

3--Köpek sahiplerine uyarı: Yapay tatlandırıcı-ucuz tatlı içeren tüm ürünleri köpeklerinizden uzak tutun.

 

4—Köpekler Çikolatadan kesinlikle uzak tutulmalı

 

5—Konserve balık suyu süzülüp az miktarda verilebilir ancak bir kutu verdiğinizde onu çok rahatsız edebilir.

 

6—Evde köpeğinize yediğiniz yemeklerden,kaşar peyniri,yağsız beyaz peynir,küçük dilim salam,acısız ince dilim sucuk,pilav, yemeğin suyuna batmış kepek ekmeği parçası vs verilebilir.

 

6--Ayrıca belediyelerin hayvan bakım merkezlerinin hayvanların daha rahat edebileceği hale getirilmesi onların bizim üzerimizdeki hakkı için herhalde gereklidir.


7--Köpeklerin insan yaşı eşdeğer yaşı için köpeğin yaşı yaklaşık 7 ile çarpılabilir.Örneğin 5 yaşındaki bir köpeğin insan yaşı yaklaşık 5x7=35 yaşında kabul edilebilir.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik Dergisi-Haziran-2016




Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.