MAKALELER / Kocaeli de Ortam Gaz Kirletici Seviyeleri






Kocaeli de Ortam Gaz Kirletici Seviyeleri:

 

 1--Kocaeli’de Farklı Mikroçevrelerde Uçucu Organik Bileşikler, Ağır Metaller ve inorganik Gaz Fazı Kirleticilerin iç ve Dış Ortam Seviyelerinin Belirlenmes


2—Sonuç:


2.1--Elde edilen ölçüm sonuçları incelendiğinde en yük­sek NO2 konsantrasyonları evlerde gözlenirken bunu ofisler ve okulların takip ettiği saptanmıştır



2.1.1--Azot dioksit için iç ortam/dış ortam konsantras­yon oranları okullar ve ofislerde 1 dolayında iken ev­lerde 1,5 olması, evlerde iç ortam NO2 kirletici kay­naklarının ofis ve okullara oranla daha baskın oldu­ğunu işaret etmektedir.



2.2--Örnekleme yapılan evlerin çoğunda mutfakta doğalgaz kullanılması, bu ortam­lardaki NO2 kaynağı olarak doğalgaz yakılan ocakla­rı işaret etmektedir.



2.3--SO2 ve O3 için iç ortam/dış or­tam konsantrasyon oranlarının sırasıyla 0,18 ve 0,12 olması SO2 ve O3 kirliliğinin dış ortam kaynaklı ol­duğunu göstermektedir.


2.4-- BTEX konsantrasyonlarının ofislerde en yüksek değerlere ulaştığı bunu okullar ve evlerin takip ettiği görülmektedir.


2.5--Özellikle trafik ve endüstrinin yoğun olduğu alanların dış ortamlarında elde edilen yüksek BTEX konsantrasyonları trafik ve endüstrinin BTEX konsantrasyonlarına üzerinde et­kisini göstermektedir.


2.6--hava kirliliği açısından sağlıklı bir kent planlaması yapılırken yerleşim alanlarının endüstri­yel bölgelerden ve trafikten mümkün olduğunca uzak alanlarda konumlandırılması, rüzgar yönü, to­pografya, binaların perdeleme etkisi gibi faktörlerin dikkate alınması gerektiği, kapalı alanlarda ortam havasının sirkülasyonu ve temizlenmesini verimli şekilde sağlayabilecek havalandırma sistemlerinin tasarlanması gerektiğini söyleyebiliriz.


2.6--Kocaeli’nin Türkiye’nin en önemli endüstri bölgelerinden biri olması, TEM otoyolu ve D-100 karayolu¬nun etkisi altında bulunması bölgeyi hava kirliliği açısından risk altına almaktadır





Makalenin İzlenme Sayısı : 220

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.