MAKALELER / Ergene Nehrinin Temizlenmesi Süreci





Ergene Nehrinin Temizlenmesi Süreci:

 

1--Nehrin etrafında bulunan ergene havzasında,nehirde sağlanan suyla tarım yapılır.

 

1.1--Bu havzadan yetişen buğday, ayçiçeği, şekerpancarı, mısır, çeltik,kabak çekirdeği, domates, salatalık, marul, karpuz gibi birçok sebzeyi bütün Türkiye tüketiyor.

 

1.2—Resmi verilere göre


ayçiçeği üretiminin……………….% 63’ü,


pirinç üretiminin………………….% 44’ü,


buğday üretimin………………….% 9’u bu topraklarda gerçekleştiriliyor.

 

2--Ergene Nehri bir zamanlar geçtiği yerlere hayat verip, bölgedeki tarım arazilerini besleyen bir nehirdi. Şimdiyse ergene nehri ölüm taşıyor, canlı hayatı tehdit ediyor,canlıları öldürüyor ve maalesef ölüyor.

          

3--Ergene Nehri Tekirdağ Saray İlçesinin Kuzeyinde yıldız dağlarındaki kaynaklardan doğup,Meriç Nehri’yle birleştikten sonra Ege Denizi’ne

dökülür.

 

3.1--Ergene nehri havzasında, Kırklareli’nin Lüleburgaz, Babaeski, Vize, Pınarhisar, Pehlivanköy ve Kofçaz; Tekirdağ’ın Çorlu, Çerkezköy, Malkara, Hayrabolu, Saray ve Muratlı ile Edirne’nin Uzunköprü, Yeniköy, Havsa, Süloğlu,Meriç gibi merkezleri yer alıyor.

 

3.2--Bu yerleşim merkezlerinde 800 bini aşkın insan yaşamını sürdürüyor. Nehir, yaklaşık 300 bin dekarlık 1. 2. ve 3. sınıf önemli tarım alanlarının beslendiği en önemli akarsu.

 

4--1970 yılından beri yukarıda saydığımız bu yöreler sanayi bölgesi olmuştur. Ve o günden itibaren, Yıldız Dağları’nın eteklerinden doğup Saros Körfezine dökülen Ergene’yi Çerkezköy ve Çorlu’daki fabrikaların ağır sanayi atıkları öldürüyor.

 

4.1--İrili ufaklı yaklaşık 5 bin fabrikanın atıkları, bir zamanlar köylülerin su içtiği, balıkların yaşadığı, insanların yüzdüğü, nehri zehir kanalı haline getirdi. Ve maalesef bu durumun farkında olmayan ve başka çaresi olmayan pek çok çiftçi de sulama suyu olarak bu zehirli nehirden aldıkları suyu kullanıyor.

 

4.2--Bu da hem bu bölgede yaşayan hem de burada yetişen tarım ürünlerinin tüm Türkiye de tüketilmesiyle tüm insanlar açısından büyük tehlike demek.


5--Trakya Doğal Kaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin’in Aa muhabirine yaptığı açıklamada “Kirliliği yaratan endüstri bölgesinde konuşlanmış 517 fabrikanın yer altı kuyularından çektiği sular proses suyu olarak kirletilip Ergene Nehri’ne deşarj edilmektedir.

 

5.1--Bu suyun miktarı da yaklaşık olarak ortalama 5,5 metreküp/saniyedir. Halbuki Ergene’ye karıştığı iddia edilen evsel atık su miktarı 0,10  metreküp/saniye civarındadır” dedi.

 

5.2--Kendi kaynağından da gelen ortalama 1 metreküp/saniye temiz su ile yaz aylarında Ergene Nehri’nin ortalama 6,5 metreküp/ saniye debi olarak akmakta.

 

5.3--Bu rakamların ve yapılan su analizlerinin sonucuna göre kirliliği yaratan ana sebep sanayi proses suları olduğunu söylemiştir.

 

5.4--Sanayi kirliliği Ergene’yi yok ettiği gibi Meriç Nehri kanalıyla, Gala ve Lagün gölleri ile Saroz Körfezi’ni de öldürmeye başladığını söyleyen Erkin her yıl çeltik ekimi ile yorulmuş, aşırı kimyasal ve gübre ve su kullanımıyla da hızla çoraklaşıp hastalanmaya yüz tutan Meriç Havzası topraklarının kirliliği her geçen gün artan sularla sulanmak zorunda bırakıldığını da belirtmiştir.

 

6--Trakya tarımının can damarı ve zenginliğinin en önemli faktörlerinden olan Ergene Nehri’nin özellikle Çorlu bölgesindeki sanayi tesislerinin pis atıkları yüzünden artık bir zehir nehri olduğu herkesin malumu.

 

6.1--Son yıllarda Ergene Platformu gibi duyarlı sivil inisiyatifler nehrin bu durumdan kurtarılması için olağanüstü bir özveriyle mitingler ve gösteriler düzenlemekte ve bu vesileyle Anadolu kamuoyunun,basının ve Ankara’nın ilgisini bu soruna çekmektedirler.

          

6.2--Nihayet 9 Mayıs 2011 tarihinde Çevre ve Orman Bakanı Profesör Eroğlu Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığı toplantıda Ergene Eylem Planını açıkladı. Eylem Planında öne çıkan başlıklar ise şöyledir:

          

1--Çevre Dostu Üretime Geçilecek, 


2--Islah Organize Sanayi Bölgeleri Kurulacak,


3--Belediyeler Atıksu Arıtma Tesislerini Kuracak,


4--Dere Yatağı Temizlenecek,        


5--Çevre Koruma Yatırımları İçin Destek Sağlanacak,


6--Atıksu Arıtımında % 50’ye Kadar Elektrik Teşviği 

Verilecek,


7--Kirleticiliği Yüksek Sanayilere İzin Verilmeyecek,


8--Ergene Havzası’nda Erozyonla Mücadele Edilecek,


9--Planlama Problemi Çözülerek Trakya’nın Düzenli Gelişmesi Sağlanacak


10--Katı Atık İşleme Geri Kazanım Ve Bertaraf 

Tesisleri Kurulacak,


11--Tarımsal Kaynaklı Kirlilik Kontrol Edilecek,


12--Ergene Nehri Gerçek Zamanlı Sürekli İzlenecektir.


13--3 yıl içinde havzanın kirlilik parametrelerinde gözle görülür iyileşmelerin başlaması, 5 yıl içinde tarımsal arazilerin sulanabildiği 2. sınıf su kalitesine geçilmesi hedefleniyor.

 

Kaynak: TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu

Ocak-Şubat 2012 Ocak-Şubat 2012-Özge Yücel-Gizem Topal-ÇMO Ankara Öğrenci Komisyonu

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 263

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.