MAKALELER / Entegre Kapalı Seralar-Isıl -Konfor- Durumu-Bina İçi





Entegre Kapalı Seralar-Isıl -Konfor- Durumu-Bina İçi:

 

1—Bina içi Entegre sera sistemlerinin uygulanacağı yapılarda da bazı özellikler aranmaktadır. Özellikle yapıların konum ve formu büyük önem taşımaktadır.

 

2—Yapılan çalışmada …..binasının zemin katında mevcut olan merdiven boşluğu ile kantin arasındaki boşluğa tatbik edilmiştir.

 

2.1--Entegre seranın taban alanı yaklasık 115 m2.'dir. Entegre seranın tabanı içerisinde tropikal bitkilerin yetiştirilmesi için toprak dolgu yapılmış ve bu dolgunun etkilerini önlemek için güney cephesine bir istinad duvarı insa edilmistir. Ayrıca seranın güney cephesi ve tavanı cam örtü ile örtülmüştür.

 

3--Entegre seranın içerisinde klimatik konforu sağlamak için oksijen verme özelliği fazla olan tropikal bitkiler (Muz,ananas, kahve,...) ile yüzey örtü bitkileri dikilerek yetiştirilmeye çalışılmıstır.

 

3.1--Ayrıca seranın tabanı da çim örtü olarak dizayn edilmistir. Entegre seranın kuzey cephesi ………… koridoru ile bağlantılı olduğu için,koridorla sera arasına geçisi sağlamak için bir adet cam kapı ile 5 adet cam pencere ve vasistas yapılmıştır.

 

4—Sonuç:

 

4.1--Teorik çalısmalar ve deneysel verilerden elde edilen sonuçlara göre, entegre seranın klimatik konfor açısından incelendiğinde, yaz aylarında aşırı derecede ısı depoladığı ve içerisinde oturulamaz hale geldiği, yani verilen klimatik konfor grafiklerinde konfor sınırı dışında ve boğucu sıcaklık bölgesinde olduğu,

 

4.2--bunun yanı sıra kış aylarında bu değerlerin istenilen konfor sınırlan içerisinde kaldığı ve hatta biraz da altına düştüğü gözlenmiştir.

 

4.3--Açığa çıkan problemleri önlemek için, yaz aylarındaki fazla ısının giderilmesi için ek bir soğutma sisteminin kullanılması veya 


güneş kontrol filmlerinin verimliliğinin analiz edilmesi sonucunda kullanılabilirliğinin araştırılması, kıs aylarında ise ek bir ısıtma sistemi ile bitkiler ve 


insanlar için iç sıcaklığın ve relatif nemin klimatik konfor düzeyine ulaşabilmesi için gerekli olan ısının karşılanması gerekir.

 

Kaynak: Entegre Seralar Yardımıyla Konutların Isıtılmasının Araştırılması -Koray Ülgen-Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü





Makalenin İzlenme Sayısı : 248

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.