MAKALELER / Burdur Gölü Kuruyor





Burdur Gölü Kuruyor:

 

1--Doğa Derneği çalışmalarıyla elde edilen bilgilere göre:

 

1.1--Burdur Gölü Yönetim Planı hazırlandı.1975’ten bu yana Burdur Gölü sahip olduğu su miktarının %30 unu kaybetmiş durumda.Bu durum 75 kilometre kareye denk geliyor. 


Göl seviyesinde 25 cm’lik bir alçalma olmuş ve gölün yüzey alanı 228 km2’den 153 km2 ye gerilemiş. 


Eğer böyle giderse, 2040 yılında göl büyük bölümünü kaybedecek.


Zaten uydu fotoğraflarında gölün küçülmesi fotoğrafta kendini belli etmekte.

 

2--Göl suyunun azalmasının nedenleri şöyle toparlanıyor:


2.1--Gölü besleyen su kaynakları göle ulaşamıyor. Yağışlarda bir azalma yok, ama göl küçülüyor..

 

2.2--Göl seviyesindeki azalmanın başlıca nedeni, 1970 yılından bu yana gölü besleyen akarsuların üzerine inşa edilen baraj ve göletler. Akarsular göle ulaşamıyor.

 

2.3--Kış ve ilkbahar döneminde görülen yüksek miktarda yağış ile gerçekleşen akış da büyük ölçüde baraj ve göletlerde depolanıyor. Örneğin, gölü besleyen en büyük akarsu olan Bozçay üzerinde 14 baraj ve gölet var. Karaçal Baraj ı’nin da su tutmasıyla birlikte artık Bozçay’dan Burdur Gölü’ne su ulaşmıyor.

 

2.4--Göl çevresine açılan çok sayıda sondaj kuyusu da gölü besleyen yeraltı suyunun azalmasına sebep oluyor. Havzada 1000 kadar ruhsatlı, bir o kadar da ruhsatsız kuyu bulunuyor.

 

2.5--Tarım faaliyetlerinde kullanılan su, damla sulama gibi tasarrufu yöntemlerin uygulanmaması halinde heba oluyor.

 

3--Yapılması Gerekenler

 

3.1--Gölü besleyen akarsuların göle ulaşmasının sağlanması.

 

3.2--Burdur GölüYönetim Planı nın, havzada gölü etkileyen tüm faaliyetleri kapsayacak şekilde genişletilmesi ve uygulanması.

 

3.3--Yer altı suyu rezervlerinin belirlenmesi ve sondaj kuyularının göle olumsuz etkilerinin azaltılması, çiftçinin gelirini olumsuz biçimde etkilemeyecek şekilde yaygınlaştırılması.

 

3.4--Burdur Gölü le ilişki içinde yasayan herkesin, gölün, Burdur’da yaşamın devam edebilmesi için vazgeçilmez olduğunu hatırlaması.

 

3.5--Doğa Derneği, bir kaç pilot bölgede damla sulamaya geçmesi için teşvik etmiş ve damla sulama yönteminin hem ürün için hem daha ucuz sulama için ve de su kaynaklarının daha tasarruflu kullanımı için ne kadar yararlı olduğunu pratikte örneklerle göstermiş. 


Bu amaçla gezdiğimiz sebze ve meyve bahçelerinde tarımcıların büyük memnuniyetini gördük. Damla sulamanın bütün bölgeye yaygınlmaştırılması durumunda, yeraltı su kaynakları daha az kullanılacak ve büyük bir su tasarrufu gerçekleştirilmiş olacak.

 

4--Burdur Gölü Kurursa Ne Olur?          

Doğa Derneği şu saptamaları yapıyor:

 

1--iklim daha da karasallaşır, nem kaybı olur. Erken ilkbahar donlarındaki artışa bağlı olarak meyvecilik zarar görür.

 

2--Tarımda ürün verimliliği ve çeşitliliği düşer Yem bitkileri üretimi azalacağı için hayvancılık zarar görür. Tarım ve hayvancılıktaki verim kaybı önce köyden kente, göçü artırır.

 

5—Yorum:


1—Devlet kurumları vatandaşının hakkını koruduğu gibi ormanın-gölünde hakkını korumalı.


2—Göl çevresinde açılan bir çok kuyunun kapatılması ve göle su getiren akarsulara bağlı sulama gölet sayısında aşırı kaçılması gölü kurutma noktasına getirmiştir.Devlet göle bağlı yapılan tarımda damlama sulamayı şart koşmalı ve belli süre içinde tarımsal üreticiler damlama sulama sistemini,ucuz krediler ile kurmalı.


3—Gölün çevresinde sulu tarım ürünleri yerine kuru tarıma yönelik ürünler yetiştirilmeli.


4—Burdur ve ilçelerinin kanalizasyon sistemi ıslah edilerek üretilen gri su ile tarımsal üretim yapılabilir mi.





Makalenin İzlenme Sayısı : 267

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.