MAKALELER / Bor Bileşikleri Kullanımı-Çimento-Ahşap-Kağıt






Bor Bileşikleri Kullanımı-Çimento-Ahşap-Kağıt:

 

1--Çimento üretiminde 1 ton klinker için CO2 emisyon limitini 0,5203 ton ve çelik üretimi içinse 1,5 ton kabul etmektedir.

 

1.1--Dünyada toplam CO2 emisyonunun %7’sinin sadece portland çimentosu üretimi sırasında açığa çıktığı biliniyor.

 

2--BOREN (Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü), DSİ ve TÇMB tarafından yapılan ortak bir çalışmayla BAB(borlu aktif belit) çimentosu geliştirilmiştir.

 

2.1--BAB çimentosuyla CO2 salımında %25’e varan düşüş, kolay öğütülmesiyle de %10 enerji tasarrufu sağlandığı belirlenmiştir.

 

2.2-- BAB çimentosu, Yüksek beton dayanıklılığı ve geçirimsizliğinin de kanal ve yol yapımı da dâhil inşaat sektörünün değişik alanlarında kullanımını çok elverişli kıldığı kaydedilmektedir.

 

2.3--Deriner barajında kullanılan çimentoya ilişkin olarak DSİ ile BOREN değerlendirmesinde, toplam 3,5x106 m3 hacimde BAB çimentosuyla 140.000 tonluk tasarruf sağlandığı bildirilmiştir.

 

3--Atık kâğıtlarla bor cevheri ve bağlayıcıların karıştırılmasıyla elde edilen selülozik izolasyonun da düşük enerjiyle üretilebildiği ve paslanmaya, küfenmeye, haşere etkisiyle yangına karşı dayanıklı olduğu bildirilmektedir.Bu püskürtme  izolasyon malzemesi çatı altı ısı yalıtım izolasyonu için oldukça uygun malzmedir.

 

4--Yapılarda kullanılan ahşaba bor bileşikli ön koruma uygulandığı takdirde, haşerelerden koruyup yangına dayanıklı hale getirdiği için yapının ömrünü 5-10 kat arttırdığı kaydedilmiştir.

 

5—Bor çıkarılan yerlerde doğum oranlarının yüksekliği borun cinsel gücü desteklediği şeklinde yorumlanabilir mi.

 

6—Nanoteknoloji ürünü sıvı borlu akışkan,kalorifer borularında kazanında üretilen ısıyı iyi ilettiği için enerji verimliği için kullanılabilmekte ve % 10-15 enerji tasarrufu sağlayabilmekte.

 

Kaynakça:TMH - 468 - 2011/4-6





Makalenin İzlenme Sayısı : 267

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.