MAKALELER / Karadeliklerin Dansı







Karadeliklerin  Dansı


1--Gök bilimciler hemen her gök adanın merkezinde süper kütleli bir kara delik bulunduğu konusunda hemfikirler. Bunun sıradan bir durum olduğu artık biliniyor.


1.1--Ancak, ABD’nin Ulusal Optik Astronomi Gözlemevi’ndeki gökbilimcilerin yaptığı bir keşif, gök ada merkezlerinde sıra dışı bir şeyler de bulunabileceğini gösterdi.


2--Sloan Sayısal Gökyüzü Araştırması kapsamında yüz binlerce gök adadan elde edilen verilerin özel bir yazılımla incelenmesi sonucunda, örneklerden birinin ötekilere göre farklılık gösterdiği belirlendi.


2.1--Tam anlamıyla samanlıkta iğne aramaya benzeyen bu araştırma, kuasar olarak da adlandırılan ve çok büyük bir ışıma gücüyle parlayan gökada merkezlerinden birinde, bir süper kütleli kara delik çiftinin keşfiyle sonuçlandı.


3--SDSS J153636.22+044127.0 olarak adlandırılan kuasarın içindeki söz konusu kara delikler birbirlerine yalnızca 0,3 ışık yılı (Güneş’le ona en yakın yıldız arasındaki uzaklığın 10’da biri kadar) uzaklıkta bulunuyor.


3.1--Kara deliklerden birinin 800 milyon, çok daha küçük olan diğerininse 20 milyon güneş kütlesinde olduğu hesaplanıyor. Bu iki süper kütleli kara delik, birbirleri çevresinde yalnızca 100 yılda bir dolanıyor.


3.2--Bu kara deliklerin eninde sonunda birbirleriyle çarpışacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.Bu keşfin, evrendeki en parlak cisimler olan kuasarların iç mekanizmalarının anlaşılmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.


Kaynakça:Bilim ve Teknik Mayıs 2009--http://sciencenow.sciencemag.org/cg





Makalenin İzlenme Sayısı : 570

Eklenme Tarihi : 09.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.