MAKALELER / Arıların Önemi







Arıların Önemi:

 

1—ABD li organik gıda zinciri Whole Foods,  Rhode İsland da  bulunan mağazasında arıların polenlediği bitkilerden elde edilen tüm ürünleri kaldırdı.Böylece  markette  her zaman bulunan 453 üründen 237 si yani 237/453=%52 si ortadan kalkmış oldu.Bunlar arasında elma,soğan, havuç, limon, brokoli,avokado,salatalık.

 

2—Whole Foods a göre besinlerimizin 1/3 ü arılara bağımlı.

 

3—Dünya üzerinde bitkilerin %85 inden fazlası var olmak için polenlenmeye ihtiyaç duyuyor.Oysa arı popülasyonu gitgide azalıyor.

 

4—ABD de  arıları koruyan sivil toplum kuruluşu Xerces Society ,çiftçilerle  birlikte çalışarak arılar için doğal ortam yaratmayı ve böcek ilacı kullanımını azaltan  yöntemler geliştirmeyi hedefliyor.Bu önlemlerle  arıların yeniden yaşam ortamlarına dönmesini sağlamak.

 

5—2012-2013 kış döneminde arı kolonilerinin 1/3 ü yok oldu.Bunun muhtemel nedenleri tarımsal ilaçlar ve GDO lu ekimler nedeniyle  bağışıklık sistemleri zayıf düşen arıların virus kaynaklı ölümleri olabilir.Arı kolonilerini korumak için tarım ilacı kullanımını otomasyona ve organiğe bağlamak,GDO lu üretimi her tarımsal üretimde sihirli değnek gibi kullanmaktan vazgeçmek,şehirlerde arı beslemek vs. olabilir.

 

6—Kısaca arı olamazsa tozlanma  ve döllenme olmaz ve bu yüzden de bitki ve meyveler olmaz.Doğa bizim evimiz, evimiz olmazsa insanlık da ölecek.

 

7—ABD de Arı Ölümlerinin Nedeni:Araştırmacılar, ABD genelinde balarılarının esrarengiz şekilde yok olmasının sorumlusunun virüs ve mantar olduğunu ,bunun nedeninin de bazı bitkilerdeki polenlerin arılarda bu polenler vasıtasıyla bulaşan virus nedeniyle  kısırlığa uğradığı  ve bu polenlerin arı ölümlerine neden olduğu saptandı.


7.1--Bu polenlerden etkilenen kovanlardan örnekler alan araştırmacılar, arılarda virüse rastlandığını, sendromdan etkilenmeyenlerde ise virus olmadığını  tespit ettiler. 


Kaynakça:

1--Dünya Gazetesi-15.07.2013-S:12

2--www.yg.yenicaggazetesi.com.tr-08.10.2010






Makalenin İzlenme Sayısı : 316

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.