MAKALELER / Et-Un Kurdu mu Yesek, Et mi






Un Kurdu mu Yesek, Et mi?

 

1—BM tarafından hazırlanan bir rapora göre 2050 yılında 9 milyara ulaşacağı tahmin edilen Dünya nüfusunun yaşayacağı öngörülen gıda sıkıntısına bir çözüm olarak böcekler gösterildi.

 

1.1--Milyonlarca böcek türü olmasına karşın 1900 kadarı yenilebilir olarak biliniyor. Dünya'nın çeşitli bölgelerinde halihazırda 2 milyar kişinin böceklerle beslendiği belirtilen raporda, böceklerin protein ve mineral açısından çok zengin olduğu da vurgulanıyor.

 

1.2--Örgütün hazırladığı rapora göre böceklerin besin değeri hayli yüksek. Zengin demir, magnezyum, fosfor, selenyum ve çinko kaynağı olan böceklerin yetersiz beslenen çocuklar için de hayli yararlı bir besin kaynağı olduğu belirtilmiş.

 

2--Kuzu eti ..............%17

sığır eti.................... %20

tavuk eti................. %23 protein içerirken, böceklerden 

çekirge....................%50-75

örümcek................... %64

karınca.......................%24 oranında protein içeriyor.

 

3--Un kurtlarının besin değeri balığın ve etin besin değeriyle aynı olabildiği gibi, türüne bağli olarak bazı tırtıl çeşitleri günlük mineral ihtiyacımızı da karşılayabilir.

 

4--Yine bol miktarda protein içeren termitler en cok tüketilen böcek çeşidi. Yenilebilen böcek listesine daha detaylı baktığımızda tırtıl, arı, karınca, çekirge, cırcır böceği, ağustos böceği, iri su böceği, hamam böceği gibi pek çok farklı böcekle karşılaşıyoruz.

 

5--böcek tüketiminin küresel lsınmanın en önemli etkenlerinden olan sera gazlarının salımının azalmasına yardımcı olabileceğinden bahsediliyor.

 

5.1--Sera gazı kaynaklarının %20 sini inek-koyun vs besi hayvanları oluşturuyor. Çevreye büyük zarar veren bu gazları böcekler daha az üretiyor.

 

5.2--Böcek yetiştirmenin maliyeti de daha düşük. 

1 kg et elde etmek için 

büyükbaş hayvanlara............... 8 kg

böceklere ise............................ 2 kg yem veriliyor.

 

5.3--İnsan ve hayvan atıkları dışında çürümüş bitkilerle de beslenebilen böcekler, hemen hemen her yerde çevreye zarar vermeden yaşayabildikleri ve kolayca üreyebildikleri için de artı puan kazanıyorlar.

 

6—Öte yandan China Daily gazetesine verilen roportajda çin in henüz kitlesel böcek tüketimine hazır olmadığını, zararlı maddeler, örneğin toksinler ve tarımsal ilaçlar taşıyan böceklerin yenmesinin gıda güvenliği açısından sakıncalı olabileceği söylenmekte.Kısaca çiflik ineklerinin yerini çiftlik çekiregesi-çiftlik un kurdu alabilir.

 

7--Sofralarında zaten böceklere yer veren 2 milyar kişi bulunmakta.Bunlar; Güney Asya ülkeleri, Tayland, Vietnam, Kamboçya, Meksika ve Japonya en cok böcek tüketen ülkeler.

 

7.1—Tüketilen bu böcekler, üretim çiftliklerinde çoğaltılıyor.

 

7.2--Hatta bu alanda uzmanlaşan bazı firmalar, evde kendi böcek çiftliğinizi kurabilmeniz için gerekli donanımı satıyor. "Böcek Yetiştirme Kiti" olarak adlandırılan seti aldığınızda kutunun içinden detaylı talimatlar içeren bir de rehber çıkıyor.

 

8—Türkiye de Antalya Kurşunlu Köyü'nde büyük bir yatırım yapılarak açılan bir çekirge çiftliği var. Selami Gökgöl isimli girişimci ürettigi çekirgelerin tanesini 6 sentten Avrupaya ihraç ediyor. Talebi karşılayamadığını belirten Selami Gökgöl, en çok talebin Almanya, Hollanda ve Avusturyadan geldiğini belirtiyor.

 

8.1--Selami Gökgöl önemli bir konuda daha çalışma yürütüyor. Almanya'da yaptırdığı çekirge dışkısı analizi sonucunda çekirge dışkısının birinci derece biyogaz üretimi için elverişli olduğunu öğrenmiş. Kendisi bu bilginin ısınma ihtiyacının karşılanması amacıyla da kullanılabileceğini düşünüyor.


8.1.1—Yorum:


1-Un kurdu ve çekirge Türkiye kültürüne uygun protein kaynakları.Metan kaynağı dolara bağlı yemle beslenen inek yetiştireceğine çekirge yetiştirip bunun biyogazıyla ısınıp etiyle yemek pişirme kültüre girmemiz uzun süre alır mı.


2--Büyükbaş hayvanları sera gazı salıyor bahanesiyle ortadan kaldırıp endüstriyel et ile insanları kendilerine bağımlı kılmak bazı tekel firmalar için bir yaklaşım olabilir ancak kültür eti ile üretilen bir köfte  bir dana etinin yerini hiçbir zaman tutamaz.Ayrıca bu iş suistimale açık olabilir.


3--Protein açığını kapatmak için bulunulan  kültüre uygun böcekler iyi bir çözüm olabilir.


4--Hayvanların etinden yararlanıldığında hayvan haklarına uygun hareket etmek temel yaklaşım olmalıdır.


5--Yine ayrıca vejeteryan beslenmede iyi bir çözüm olabilir.

 

Kaynak:www.fao.org--www.tiny-farms.com--http://wvvw.food-irifo.net/tr/products /irisects/ classes.htm--ww.ent.iastate.edu/misc/ insectnutrition.html





Makalenin İzlenme Sayısı : 261

Eklenme Tarihi : 21.04.2021

Önceki sayfaya geri dön.