MAKALELER / Hollanda Pazarlama İmkanları İle Ayvayı Daha Pahalı Satabiliyor






Hollanda Pazarlama İmkanları İle Ayvayı Daha Pahalı Satabiliyor.

 

1--Türkiye Ziraat Odalarr Birligi (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayva üretiminde dünya birincisi olan Türkiye'nin" ihracatta birinciliği Hollanda ya kaptırdığını belirterek, "Hiç ayva üretmeyen, Türkiye dahil başka ülkelerden ithal ettiği ayvayı ambalajlayıp cazibe kazandırıp,pazarlama kanallarını da etkin olarak kullanarak yeniden ihraç eden Hollanda ihracatta 5 yılın 4'ünde birinci oldu" dedi.

 

2--Bayraktar yaptığı açıklamada dünya ayva üretiminde Türkiye,Çin ve Özbekistanın ilk üç sırayı aldığını üç ülkenin dünya üretiminin yarısından fazlasını karşıladı, üretimde dördüncü ve beşinci sırayı alan İran ve Fas da dahil edildiğinde 5 ülkenin toplam üretimdeki payının % 70'i aldığını belirtti.

 

3--5 yıllık dönemde Türkiye, 54 bin 402 ton ayvayı 90 cent kilogram fiyatıyla ihraç edip 49 milyon 60 bin dolar gelir ederken,

 

3.1--Hollanda 61bin 162 ton ayvayı 1dolar 19 centte ihraç etti ve 72,8 milyon dolar kazandı.

 

3.2--Hollanda, Türkiye den %3 1,9 daha fazla bir fiyata ihraç etti.

 

4--Bayraktar,üretimde dünya birincisi olan Türkiye'nin ihracatta da liderlik için pazarlama kanallarını etkin olarak kullanılması gerektiğini kaydetti.

 

5—Yorum:

 

1—Ayva pazarlamasında Türkiye üretimde lider olmasına karşın pazarlamada daha zayıf oluşu Hollanda nın daha pahalı satmasını mümkün kılmıştır.

 

2—Yapılacak şey herhalde ülke olarak 


1--1.sırada ürettiğimiz ürünlerde pazarlama kanallarını daha geliştirmemiz ve 


2--ilgili ülkelerle kazan-kazan prensibi ile çalışma ortaklığına gitmemiz vede 


3--Ekonomi Bakanlığının Pazarlama konusunda-marka tescili konularında program başlatması-ciddi adımlar atması uygun olabilir.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi






Makalenin İzlenme Sayısı : 204

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.