MAKALELER / Bitcoin vs-Elektronik Para-Üretimi-Kullanımı








Bitcoin vs-Elektronik Para-Üretimi-Kullanımı:

 

1—Genel Bilgi:

 

1--1 Bitcoin’in fiyatı inanılmaz bir artışla2009 da 0 dolar iken  2020 de 29000 dolara ulaştı.

 

1.1--Böyle değerlenen bir para biriminin arkasında bir hükümet yok, ya da altın gibi bir değerli maden de garantilenmiyor.

 

1.2--Tüm değerini insanların güveninden, sınırlı sayıda üretilmesinin garantilenmesinden alıyor. Peki bu güven yerinde bir güven mi ve nasıl bir zayıf yanı var?.Örneğin parasını bitcoine yatıran bazı insanlar ilgili borsada parasını çekmek istediğinde çekebilecek mi-bu konuda sıkıntı yaşayan insanlar olabilmekte yada kriptopara borsası bir şekilde kapansa-ulaşılamaz hale gelse insanlar paralarını nasıl çekecek bu iş banker skandalına dönüşebilir mi devletin denetimi nasıl olacak sonuç olarak bunlar ciddi sorunlar bu borsalar için.

 

1.3--Bitcoin türü kripto paralar, üyeleri arasında kapalı devre çalışan ve blok zinciri (blockchain) adi verilen ağ üzerinde kullanılır.

 

1.4--Bitcoin sahibi olmanın iki yolu vardır; ya doğada altın aramanın dijital muadili olan bitcoin madenciliği ya da “çıkarılmış” bitcoinleri günlük değerinden satın alma.

 

1.5--Çıkarılacak ve dolaşıma sokulacak toplam bitcoin adedi sabit-21 milyondur. Bugüne dek yaklaşık 17 milyonu çıkarılmıştır. Mevcut algoritmaya göre kalan dört milyon bitcoinin çıkarılması 2140 yılında tamamlanacaktır.

 

 

2--Bitcoin nedir ve nasıl üretilir:

 

2.1--Bitcoin 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma isimli kişi tarafından yaratılmış bir kripto (şifrelenmiş) para birimi. Kim olduğu hala bilinmiyor.

 

2.2--Bitcoin, hiçbir aracı olmadan kişiden kişiye doğrudan transfere olanak sağlar. Gönderim kaynağını ve alıcıyı tespit etmek zordur zira arkasında şifrleme-kriptografi vardır ve hesaplarınızı sizin dışınızda hiç kimse kontrol edemez ya da el koyamaz.

 

2.3--Bitcoin üretmek için ‘mining’ yani bilişim madenciliği yapmanız gerekmektedir. Madencilik yapmak için çok iyi bir ekran kartına ve bilgisayara ihtiyaç vardır. CPU, yani işlemci ile de madencilik yapılabilir.

 

2.3.1--Ancak günümüz şartlarında bu oldukça verimsizdir çünkü sadece bu iş için özel makineler üretilmiş olup dünyanın bir çok yerinde büyük bitcoin tarlaları kurulmuştur.

 

2.4--Üretilecek bitcoinlerin belli bir sayı sınırı vardır. Toplamda 21 Milyon adet üretilecektir ve günümüzde yaklaşık 16 Milyonu üretilmiştir.

 

2.5--Üretim hızını ve enflasyonunu kontrol edebilmek için madenciliğin zorluk seviyesi her geçen gün belirli protokoller çerçevesinde artar. Bu seviyeler ağdaki üretim yoğunluğuna göre belirlenir.

 

2.6-- Bitcoin’in kuruşuna satoshi denir. Ancak klasik para birimlerinden farklı olarak bir bitcoin 100 satoshi değil 100 milyon satoshidir. Yani bir bitcoinin yüz milyonda biriyle bile alım-satım işlemi yapılabilir.

 

3—Bitcoin-Güvenlik:

 

3.1--Bitcoin’in kopyalanmasını ya da çalınmasını engelleyen en temel iki güvenlik mekanizması vardır ve bunların ikisi de kriptografiye dayanır.

 

3.1--Quantum bilgisayarlar Bitcoin’in güvenliğini sağlar ve günümüzdeki bilgisayarlar ile çözülemeyen matematiksel denklemleri gayet rahatça çözebilirler. Dahası ilk quantum bilgisayar kullanıma açılmaya başladı bile.IBM’in yarattığı quantum bilgisayara bulut  bilişim vasıtası ile erişip işlemler yaptırabiliyorsunuz.

 

3.2-- Ouantum bilgisayarların en basitleri bile hali hazırdaki en güçlü süperbilgisayardan kat be kat daha hızlı olacak. IBM, 1-2 yıla piyasaya sunulabilir kuantum bilgisayarlar üreteceğini açıkladı. Google da 2000 qubitlik yeni kuantum bilgisayarını ilan etti.

 

3.3-- Mevcut bilgisayarlar için yüz yıllar sürebilecek bir kriptografik denklemi çözme işi bir kaç saat seviyesine inebilecek gibi görünüyor.Üretim açısından bakıldığında quantum bilgisayarla sahte Bitcoin’lerin üretilebilecek duruma gelmesine 10 yıl kadar zaman olduğu düşünülüyor.

 

3.4--Bitcoin’i sadece sahibinin harcayabilmesini sağlayan kriptografi mekanizması daha güçsüz. Bu mekanizmanın 2027’den önce quantum bilgisayarlarca kırılabilmesi çok muhtemel. Bu olursa Bitcoin’lerin harcanma mekanizması çökeceğinden piyasa tamamıyle çökebilir. Böyle bir durumda üretim tarafının hala güvenlikli kalmış olması da hiçbir şey ifade etmez

 

4—Bitcoin Üretimi-Enerji Tüketimi:

 

4.1--Bitcoin üretimi için bilgisayarlar tarafından bir yılda harcanan enerji, Arjantin'in tükettiği elektriği geride bıraktı.

 

4.2--Cambridge araştırmacıları, Bitcoin'in yılda yaklaşık 121.36 terawatt-saat (TWh) tükettiğini ve para biriminin-bitcoin in değeri düşmedikçe bu enerji ihtiyacının düşme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

 

4.3--Madencilerin harcadığı enerji Arjantin gibi pek çok ülkeyi geride bırakıyor.Söz konusu kripto paranın madenciliği için kullanılan elektriğin yakın zamanda Norveç'i de geçmesi bekleniyor.

 

4.4--TEİAŞ verilerine göre Türkiye'de geçen yıl 305,4 teravatsaat tüketildi. Bu hesaplamaya göre, Bitcoin için tüketilen yıllık elektrik Türkiye'nin yıllık tüketiminin % 40'ına denk geliyor.

 

4.5--Bitcoin üretimi, özel bilgisayarlar ve işlemciler tarafından karmaşık hesaplamalar gerçekleştirilerek yapılıyor.

 

4.6--Bitcoin'in değerinin son bir yılda yedi kattan fazla artması, daha fazla kişinin Bitcoin üretimine girmesine yol açtı.

 

4.7--İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nin hesaplamasına göre, Bitcoin üreticileri bir ülke olsaydı, dünyanın en fazla elektrik tüketen 30'uncu ülke olacaktı.

 

4.8—Bitcoin in değeri yükseldikçe aynı oranda enerji tüketimi de artıyor

 

4.9--Elektrikli otomobil firması Tesla'nın Bitcoin'e büyük yatırım yapma kararı, geçtiğimiz gün Bitcoin fiyatını 48 bin dolara taşıdı.

 

4.9.1--Fiyatın rekora koşmasıyla enerji tüketimi de aynı oranda katlandı.

 

4.10—Bitcoin üreten madencilerin sistemleri 24 saat çalışıyor.Fiyat hızla yükselirken madencilik sektörüne her gün yüzlerce yeni isim giriyor.

 

4.11--Bilim insanlarından Michel Rauchs, enerji tüketiminin düşmesi için Bitcoin'in fiyatının görülmemiş seviyelerde düşmesi gerektiğini bunun da pek mümkün olmayabileceğini belirtiyor.

 

4.12--Kripto para sektörünün ünlü yazarlarından bir tanesi olan David Gerard, Bitcoin üretimi nedeniyle karbon salınım miktarlarında gözle görülür artış olduğunu ifade ediyor.

 

4.11--Büyük bir kesim tüketilen enerjinin çevre kirliliğine yol açtığını ve önlem alınması gerektiğini savunuyor.

 

5—Bitcoin in Türkiyede Değişimi:

 

1—Türkiyede tahmini bitcoin yatırımcı sayısı:50.000

 

2—Türkiyede günlük olarak el değiştiren tahmini bitcoin sayısı:700

 

3—1 bitcoin:

2009………..0 dolar

2020……….29000 dolar

 

6—Enerji tüketiminden dolayı bazı ülklere Bitcoin madencilerine karbon vergisi uygulamayı öneriyor. Bazı ülkeler de, Bitcoin madenciliğini yasaklayarak, söz konusu durumun önüne geçmeye çalışıyorlar.

 

6.1--Bitcoin Vergileri:

 

1—ABD:   

 

ABD Vergi İdaresi (İRS) tarafından yayımlanan “Sanal Para Rehberi" (İRS Virtual Currency Guidance, Notice 2014 - 21) ile yapılan açıklamalara göre, Bitcoin gibi sanal paralar varlık / mal olarak kabul ediliyor. Diğer bir deyişle, Bitcoin ABD'de vergileme açısından varlık veya mal olarak değerlendiriyor.

 

2--Avrupa Birliği:

 

Avrupa Adalet Divanı Kararına göre Bitcoin işlemleri para, banknot ve madeni paralara ilişkin işlemlerle ilgili hüküm kapsamında KDV'den muaf. Bitcoin alım-satımı KDV'den muaf olsa da Bitcoin işlemlerinden elde edilen kazanç, "sermaye değer kazancı veya gelir vergisi" gibi diğer vergilere tabi olabilir ve vergileme AB ülkesine göre değişir. Bu karara göre Bitcoin" gelir vergileri açısından varlık, dolaylı vergiler açısından ise para sayılıyor

 

3—Almanya:

 Bitcoin özel para olarak nitelendiriliyor ancak 1 yıldan az süre içinde elden çıkarma sonucu elde edilen kazançlar vergiye tabi tutuluyor. 800 Euro'yu aşmayan veya 1 yıldan fazla elde tutulan Bitcoin satışından elde edilen değer artış kazancı vergiden istisna.

 

4—İngiltere

Ingiltere’de Bitcoin döviz olarak değerlendiriliyor.Döviz kazanç ve zararlarının tabi olduğu kurallar, Bitcoin işlemleri için de geçerli.

 

5--Japonya

Bitcoin satışı, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren tüketim vergisinden muaf. Sanal para emtia olarak kabul ediliyor. Sanal para birimleri, "ödemeleri yaparken kullanılabilen ve dijital olarak aktarılabilen" varlık benzeri değerler olarak tanımlanıyor. Bu nedenle, Bitcoin ticaretinden elde edilen kazançlar işletme kazancına dahil. Buna göre gelir ve sermaye kazançları vergisi amaçlarıyla işleme tabi tutuluyor

 

6—Kanada:

Kanada da Bitcoin gibi kripto paralar Kanada yasalarına göre gümüş ya da doğalgaz gibi emtia olarak kabul ediliyor.Buna göre, Bitcoin kaynaklı kazanç ya da bir değer artış (zarar halinde de bu yaklaşım geçerli) olarak vergilendiriliyor.

 

7—Avustralya:

 

Avustralya Vergi İdaresi'ne göre Bitcoin 'para veya yabancı para / döviz' değil, değer artış kazancı elde edilebilecek bir varlık. Diğer taraftan, kişisel Bitcoin işlemleri iki koşul altında vergilendirmeden muaf: 1) Bitcoin kişisel kullanım amaçlı mal ve hizmet ödeme aracı olarak kullanılmışsa ve 2) İşlemin değeri 10 bin Avustralya Doları'ndan düşükse.

 

Kaynak:

1-- https://www.trthaber.com/

2-- https://www.bbc.com/turkce/haberle

3--Erman akdoğan




Makalenin İzlenme Sayısı : 442

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.