MAKALELER / Besin-Hangi Besinleri Ne Zaman Tüketmeliyiz





 

Hangi Besinleri Ne Zaman Tüketmeliyiz:

 

1—Muz:

 

1.1--Her ne kadar muz güne başlamak için iyi bir alternatif gibi görünse de aç karnına tüketildiğinde enerji seviyesini düşürebilir.

 

1.2--Yüksek şeker içeriği nedeniyle başlangıçta enerji verse de birkaç saat içerisinde yeniden yorgun ve aç hissetmek olası.

 

1.3--Kahvaltıda muz yemekten vazgeçmek istemiyorsanız,özellikle sağlıklı yağ içeren fıstık ezmesi ile karıştırıp tüketebilirsiniz.

 

2—Kahve:

 

2.1--Uykusuzluğa yol açmamak için akşam saatlerinde kahve önerilmiyor.

 

3—Pirinç:

 

3.1--Pirincin içerisinde sindirilmesi uzun süren birçok kompleks karbonhidrat bulunur. Bu durum uzun süre enerjik olmamızı sağlasa da, pirincin yüksek kalori, gece yendiğinde muhtemelen kilo alımına sebep olabilecek bir yiyecek olması anlamına geliyor.

 

3.2--Öğle yemeği pirinç için en uygun öğündür. Bu saatlerde metabolizma hızlı çalıştığından sindirimi de kolay olur.

 

4—Şeker:

 

4.1--Sağlıklı bir beslenme düzeninde yapılacak en büyük hata, tatlıları atıştırmalık olarak yemek.Çünkü kan şekeri seviyesi yükselerek ani şeker çıkışlarına ve inişlerine yol açar. Bu da yorgunluk ve sinirlilik yaratır.

 

4.2--Ana öğünlerden hemen sonra tatlı yemek, kan şekeri seviyelerinde bu denli şiddetli iniş ve çıkışlar yaratmaz.

 

5—Süt:

 

5.1--Sütün sindirimi zor olduğundan sabahları içilmesi ve başka besinlerle karıştırılması mide yanmasına ya da mide ağrılarına sebep olabilir.

 

5.2--Ilık süt içmenin en iyi zamanı gece saatleridir. İnsanları sakinleşleştirdiği gibi iyi bir gece uykusuna yol açar.

 

6—Et:

 

6.1--Et çok iyi bir protein ve B vitaminleri kaynağı olsa da sindirim sistemi için ağır bir yük.

 

6.2--Et yiyecekseniz yağsız et tercih etmeniz ve yatmadan en az 3 saat önce tüketmeniz önerilir.

6.3--Gün içerisinde de yeterince protein almak için et tüketebilirsiniz, ancak sabahları et tüketirken dikkat edin; böyle ağır bir ilk öğünün sindirilmesi zor olabilir.

 

7--Kabuklu yemişler:

 

7.1-- Kabuklu yemişler çok sağlıklı yağ ve kalori kaynağı; ne var ki bunları akşam atıştırmalığı olarak tüketmek tavsiye edilmez.

 

7.2--Gece geç saatlerde yemek ise reflü yaratır.

 

8—Fasulye:

 

8.1--Fasulye yüksek lif içerdiğinden geceleri tüketilmesi şişliğe yol açarak bazı insanlarda uyku kalitesini düşürebilir.

 

8.2--Fasulye öğle ya da erken vakitli akşam yemekleri için harika bir seçenektir. Bu saatlerde tüketil¬diğinde bütün faydalı maddeler sindirilir ama şişlik hissi çok daha az olur.

 

9—Elma:

 

9.1--Elmanın içerisinde yüksek oranda lif ve sindirim ile bağırsak işlevlerini geliştiren doğal asitler bulunur.

 

9.2--Ama akşam vakti elma tükettiğinizde bu asit midede birikip gaz oluşumu ya da bağırsak hareketlerinde sorunlar yaratabilir. Bunun sebebi sindirimin geceleri yavaşlaması ve herhangi bir yiyeceğin sindirilmesinin çok daha uzun sürmesidir.

 

9.3--Elma tüketmenin en faydalı olduğu zaman sabah saatleridir.Böylece uzun bir uykunun ardından bağırsakları harekete geçirir.

 

10—Yoğurt:

 

10.1--Aç karnına ya da herhangi bir öğünden önce yoğurt yememeniz önerilir.

 

10.2--Yoğurdun içerisinde midenin asiditesini azaltabilen laktik asit bulunduğundan, yemek öncesi yoğurt yediğinizde yemeğinizi yerken sindirim sisteminde yavaşlama olur.

 

10.3--Laktik asidin sindiriminiz için faydalarından yararlanabilmek istiyorsanız yemekten bir iki saat kadar sonra yoğurt tüketebilirsiniz.

 

10.4--Yatmadan önce de küçük bir porsiyon yoğurt tüketmek de vücudunuzu proteinle dolduracağı ve kas gelişimine yardımcı olacağı için faydalı bir seçenek olabilir.

 

11-- Çok Yağlı Peynirler:

 

11.1—Çok yağlı peynirlerin sindirimi zor olduğundan yatma vaktinize yakın bir zamanda tost yapıp yemeniz tavsiye edilmez. Kahvaltıda peynir tüketmek ise kas gelişimini ve kemik sağlığını geliştirir, kalsiyum ihtiyacınızı karşılar.

 

12—Turunçgiller:

12.1--Taze sıkılmış portakal suyunu kahvaltı olarak tercih etmek çok sağlıklı bir alışkanlık gibi görünse de aslında ana yemekle ya da yemekten hemen sonra tüketilen turunçgiller mide yanması, midede ağırlık ya da besin maddelerinin emiliminde yavaşlama gibi rahatsız edici sindirim sorunlarına yol açabilir.

 

12.2--Turunçgilleri yemeğinizi yedikten sonra yemek uygun olacaktır.

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 231

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.