MAKALELER / Çimento Fabrikalarında Enerji Verimliği Algoritması-CDx-Sabancı DX






Çimento Fabrikalarında Enerji Verimliği Algoritması-CDx-Sabancı DX

 

1--Geçtiğimiz yıl ağustosta ayında taşındığı kampüsünde enerji, sigorta ve perakende gibi sektörlerde yüze yakın analitik proje geliştiren SabancıDx, bu sayede 300 milyon liralık bir değer yaratmış durumda.

 

1.1--Üstelik bu analitik projelerden biri çimento sektöründe bir verimlilik çalışması. Bir çimento fabrikası bulunduğu kentteki konutların harcadığı kadar enerji harcayabiliyor.

 

1.2--SabancıDx'in ürünü o çimento santralini % 7 daha verimli hale getirebiliyor. Şimdi bu analitik ürün Hintli ve Alman rakiplerinin arasından sıyrılıp Meksika'ya ihraç olma yolunda.

 

1.3--Tıpkı SabancıDx'in Portekiz ve Mısır'a ihraç ettiği diğer alanlardaki yazılımları gibi.

 

2--SabancıDx'in bir de önemli bir amacı var; Endüstri 5.0'a hazırlanmak. Makinelerin birbirleriyle konuştuğu Endüstri 4.0'ün ardından sanayinin yeni devrimi; makineler ve insanların birlikte çalışabileceği kültürel bir dünya: Endüstri 5.0.

 

3--SabancıDX'in Genel Müdürü Burak Aydın;SabancıDx’in temelini oluşturan Bimsa zamanından üç ürünleri olduğunu anlatıyor Aydın ve şunları söylüyor: “Edoksis, Pratis ve HR Web, bunlar e-fatura, e-satm alma ve insan kaynakları ürünü.

 

3.1--Onların yanında artık, çimentoda yapay zeka ile ortaya çıkardığımız CDx adlı ürünümüz var. Bu ürün aslında çimento fabrikalarındaki optimizasyonu sağlayan yeni nesil bir yapay zeka algoritması.

 

3.2--Çimentonun girdisinin % 70'i enerji. Bir kentteki çimento fabrikası o kent kadar enerji tüketiyor. Dolayısıyla burada yapılacak bir optimizasyonun inanılmaz bir önemi var.

 

3.3--% 5 ila y% 7 arasında iyileştirebiliyoruz. Önce proje olarak yaptık sonra ürüne çevirdik. Şimdi Meksika'ya satma yolundayız.

 

3.4--Performans yönetimiyle ilgili Perfx ürününü çı¬karttık. Çünkü artık yüz yüze performans görüşmeleri yapamıyorsunuz.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi- Yerelden Küresele-Handan Sema Ceylan





Makalenin İzlenme Sayısı : 322

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.