MAKALELER / Sapanca Gölünde Kuraklık Tehlikesi-Öneriler





Sapanca Gölünde Kuraklık Tehlikesi-Öneriler:

 

1--Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, yağmur ve kar yağışlarının su kaynaklarına destek sağlamaması nedeniyle, sonraki evrede "neler olacak" diye endişelenmek gerektiğini bildirdi.

2--Gümrükçüoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinin kuraklığı daha fazla hissettiğini, boyutunun belirlenebilmesi için belirli süreye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

3--Gümrükçüoğlu, meteorolojik verilere göre şubatta Marmara'da geçen yılın aynı dönemine göre yağışlarda yüzde 80,1 azalma gözlendiğini, ülke genelindeki azalışın ise yüzde 67,9 seviyesinde olduğunu kaydederek, genel olarak yıllık kişi başına düşen su miktarı ise yaklaşık bin 500 metreküp.

 

3.1--Artan nüfusumuzla Türkiye'de kişi başına düşen suyun 1200 m3 inmesi tahmin ediliyor.Bu anlamda 'Su fakiri ülkeler' 1000 m3 altındaki ülkelerden bahsedir.

4--Gümrükçüoğlu, "Sapanca Gölü'nde Kuraklığın devamı halinde gölde birkaç aylık su kalacağına su seviyesinin ortalama 30,50 metreyle tarihinin en düşük dönemine ulaştığını bildirdi.Gölün her ay ortalama 10 santimetre alçaldığını vurgulayan Gümrükçüoğlu,4 yılda yüzde 27 azalan yağış nedeniyle gölün temmuz-ağustos aylarında 29,90 metre olan kritik seviyeye ulaşacağını kaydetti.

4.1--"Gölün belirli kullanım seviyesi var. Bunun altına inemiyorsunuz, bu seviyeye çok yaklaştık. Bu sınırın altına indiğimiz zaman zaten suyu kullanma gibi şansımız kalmayacak.Gölden su çeken sanayi tesisleri ve tarımsal işletmelerin kullanacağı suyun göl yerine başka kaynaklardan çekmesinin sağlanması

 

4.2-- Tüm yönleriyle düşünülen su yasasının çıkarılması gerekiyor.

 

4.3-- Peyzaj alanlarının sulanması(damlama sulama-sprey sulama) ve sanayinin kullandığı su da verimlilik(suyun arıtılıp 3-4 defa çevrimiçi kullanmak)gibi konularda tasarruflu olunması son derece önemli.

 

4.4-- Sanayinin çektiği su, çok önemli. Sanayide deniz suyunu arıtabilirler.Sanayi için belediyenin kuracağı tesisle denizden su üretip satmak.

 

4.5--'Gri su' dediğimiz atık suyu arıtmak için yatırım yapılması gerekiyor. Konutlardan çıkan gri suyun belediye encümeninden çıkacak kararla her bina için gri su arıtma modüler sistemi kurup bu suların yağmur suyu hattı ile birleştirilip sanayi ve tarıma kullanılması.

 

4.6—İl sınırları içinde yağışı çekmek için ağaç sayısı ve yeşil alan m2 sini mevcudun 3-5 katına çıkarmak.

 


5—Sonuç olarak hem su fakiri hem Suyu hem kötü kullanıyoruz hem de kirletiyoruz. Geçmişten bugüne bakacak olursak, karşılaştığımız tablo kuraklıkların sıklığının artıyor olması.

 


Kaynakça:http://www.cumhuriyet.com.tr/






Makalenin İzlenme Sayısı : 664

Eklenme Tarihi : 09.07.2019

Önceki sayfaya geri dön.