MAKALELER / İstanbul Su Sorunları-Nedenleri






İstanbul Su Sorunları-Nedenleri:

 

1—2020 yılı için İSKİ 1995 verisine göre İstanbulun yıllık su gereksinimi 2930 mil.m3/yıl dır.dsi 1990 Master planına göre ise 1504 mil.m3/yıl dır.

 

1.1—Yorum:Yıllık su temini tahmininde 2 kata yakın farklılık var.Bu nedenle gerçeğe yakın tahmin için neler yapılabilir.

 

2-- İSKİ 2040 Yılını hedefleyen master planı tamamlamıs durumdadır. Ancak plan hazırlanmasına karsın, iski'de görülen en büyük eksiklik ayrıntılı şartname ve proje çalısmaları yapılmaksızın ihaleye çıkılması olmaktadır.

 

2.1--İhale öncesi mühendislik çalısmalarının zayıf kalması, bir çok işin hatalı sonuçlanmasına yol açmaktadır. pompa seçiminde yapılan hatalar bunlardan yalnızca biridir ve sonuçta doğrudan işletme maliyetlerini arttırıcı bir etkisi bulunmaktadır

 

2.2—Yorum:Kamu ihale kanununun öncelikle AB müktesebatına uygun hale getirilmesi uygun olacaktır.

 

3—İstanbul da üretilen temiz suda enerji maliyetleri oranları:

Kağıthane……….0.39 kwh/m3

Ömerli…………..0.50 kwh/m3

Elmalı…………..0.58 kwh/m3

B.Çekmece……..0.47 kwh/m3

 

3.1—Bu maliyetlerin benzer yapıdaki ülkelerle karşılaştırılması önemli. kullandığımız suya ödediğimiz paranın yarısı, İSKİ'nin elektrik giderlerini karşılamak için olmaktadır. Bu durum, pompaların bilgili kadrolarla ve verimli bir şekilde tasarlanması ve işletilmesinin önemini ortaya koymaktadır.Ne yapılmalıdır sorusuna verilecek teknik yanıtlardan önce, uzman teknik kadroların istihdamının sağlanmasını söylemek önceliklidir.

 

3.2—Yapılacak işlerin başında 1—pompalara frekenas invertörü takılabilir 2—bazı pompların motorları daha verimli motorlarla değiştirilebilir.

 

3.3--Uzman teknik kadroların istihdamının sağlanmasını önceliklidir. İSKİ uygulamalarında var olan yetişmis uzman personel dağıtılmamamlı ve kurum olarak  yaşlı-orta yaş-genç kuşağın olacağı ağırlıklı olarak yüksek lisans yapmış mühendislerin olduğu bir yapı sağlanması uygun olabilir.

 

4—BAKIM:

4.1--İSKİ'de uygulanan bakımda, genel olarak arıza çıksın ondan sonra bakalım anlayısı egemendir. Bu durum,örneğin isale hatlarında düsük kapasite ile kullanım sonucunu doğurmaktadır.

 

4.2--Terkos isale hattının font boru kısmının bakımının yapılamaması nedeniyle, 115 bin m3/gün olan kapasitenin yalnızca 30-40 bin m3/gün'lük kısmı kullanılabilmektedir. İsale hatlarının çelik olan kısımlarında katodik koruma yapılıp yapılmadığı bilinmemektedir. Yüksek basınç altında bu hatların her an patlaması ve barajlar dolu olsa dahi İstanbul'un susuz kalması söz konusudur.

 

4.2.1—Yorum :Anılan hatlara katodik korumalar yapıldı mı

 

4.3--Baraj çıkıslarında sistem basıncını dengeleyen büyük hava kazanlarının (40 m3 hacme kadar ulasmaktadırlar) malzeme ve basınç testlerinin sürekli yapılmıyor olması her an bir felakete yol açabilecek bir tehlike kaynağı oluşturmaktadır.

 

4.3.1--Örneğin, Ömerli Barajı hava kazanlarında laminasyon başlamıs durumdadır. isçi sağlığı ve iş güvenliği Tüzüğüne göre basınçlı kaplara yılda en az bir kez, isletme basınçlarının 1.5 katı bir basınçla basınç testi uygulanmasını zorunlu tutmaktadır. Oysa 1970 yılında üretilen bu tanklara bu güne kadar fiili bir test uygulanmamıştır.

 

4.3.2—Yorum:Anılan hava kazanlarının malzeme ve basınç deneyleri peryodik olarak yapılıyor mu

 

4.4--Yine isale hatlarının zaman zaman sterilizasyon işleminden geçirilmesi gerekirken, hatlar yeniyken bir kez yapılan bu işlem sonra bir daha yinelenmemektedir.

 

4.4.1—Yorum:Anılan hatlar peryodik olarak ne kadar süre ile sterilize edilmektedir.

 

5--RİSK

 

5.1--İstanbul'a yeterli ve sağlıklı su verilmesini engelleyebilecek risklere karsı, İstanbul su dağıtım şebekesi korunmamaktadır. Örneğin, suya az veya çok klor katılması durumunda ya da sebekeye bir sabotaj düzenlenerek zehirli maddeler katılsa algılayacak bir sistemin olmaması en büyük riski olusturmaktadır.

 

5.1.1—Yorum:Şebekede uygun noktalara konulcak algılayıcılar ile analiz yapılması ve scada ile bir merkeze aktarılması herhalde en önemli konulardan biri olmalı.

 

5.2--Her gün şebekenin 170 noktasından örnek alınarak inceleme yapılmaktadır. Ancak bu örnek alma sürekli değil, günde bir kez yapıldığından, örnekler alındıktan sonra şebekede insan sağlığı açısından olumsuz bir durum olsa, bunun bir sonraki gün örnekler alınıncaya kadar anlaşılmasının olanağı yoktur ve su, geçecek bu süre içinde insanlar tarafından tüketilecektir.

 

5.3--Bunun dısında, Anadolu'dan Avrupa yakasına günde 300-350 bin m3 su aktarılmaktadır. Tek geçiş ile yapılan bu aktarma, herhangi bir nedenle (deprem vb.) devre dışı kalsa, Avrupa yakasına su beslemesini gerçekleştirecek başka bir seçenek bulunmamaktadır. Bölgesel ikame çalışmalarının olmayışı riski arttırmaktadır.

 

5.3.1—Yorum:

1—Anadolu yakasından Avrupa yakasına su aktaran hattın

1.1—deprem için güvenlik şartları sağlandı mı

1.2—bu tek geçişi yedeklemek için 2. Geçiş için çalışma yapıldı mı.

 

6--KAÇAK SU.

 

6.1--İstanbul'a yeterli miktarda su verilemeyişinin en büyük nedenlerinden biri de kaçak su oranının %50 gibi anormal düzeyde olmasından ileri gelmektedir.

 

6.2--Kaçak oranının kabul edilebilir mertebesi %20 dolayındadır. %50 oranındaki kaçak su ya da başka bir deyisle faturalandırılamayan suyun maliyeti de, namuslu yurttaşların faturalarına eklenmektedir.

 

6.3--Örneğin, Ömerli-Dudullu ana isale hattının Sıhlı-Kurtköy bölümünde hava alma vantuzlarına şebekelerin kaçak bağlanması ve her vantuzdan 20-30 şebekenin beslendiği bilinmektedir.

 

6.4—Hatta bazı fabrikalar bile ana isale hattına şebeke bağlanmasının yasak olması nedeniyle yasal olarak yapılamayan bağlanmayı, yasadısı olarak yapabilmektedir.

 

6.4--Terkos'tan Alibeyköy'e uzanan isale hattının bir kısmı açık kanaldan oluşmakta ve su buradan çalınmaktadır.

 

6.5--İstanbul'a bugün günde yaklasık 1.5 milyon m3 dolayında su verilmektedir. Kaçaklar %10 azaltılsa bu günde 150 bin m3 ek su kaynağı demektir.

 

6.6--Günde yalnızca 25 bin m3 olan Elmalı Barajı’nın devreye alınması kaçağın %10 azalmasının 6 Elmalı demek olduğu hemen anlaşılmaktadır.

 

6.7—Yorum:

 

1—Hatlarda kaybolan suya karşı özellikle kayıpların yüksek seviyede olduğu hatlarda hat yenileme önemli bir konu.

 

2—Hatların bakım ve tamirinde Avrupa ülkelerinde uygulan teknikler incelenerek bu hatlara uygulanabilir mi

 

3—Hatlardan kaçak su bağlanmasının önlenmesi ne kadar gerçekleştirilebiliyor.

 

4—İstanbul da binalardan gelen gri sular binalarda paket arıtma üniteleri ile arıtılıp yağmur suyu hattına oradan havzalara verilebilir mi.

 

5—İstanbulun yağış tahminleri için başka projelerin üretilmesi-drone ile bulut tohumlama işlerine girilmesi-havzaların drone ile havadan kontrolü önemli konular olabilir.

 

7--Mevcut sebeke ile günde en fazla 1.5 milyon m3 su dağıtımı gerçeklestirilebilmektedir.Yeni kapasiteler eklense dahi, sebeke yenilenmedikçe ve kapasitesi arttırılmadıkça İstanbul'a bugünkünden daha fazla su verme olanağı bulunmamaktadır.Sonuç olarak yeni şebeke kurulması vs yolu ile çözüm üretilmesi ve uygulanması gerekir.

 

Kaynak:İstanbul Su Sorununun Bazı Nedenleri-Mustafa Ara-Tmmob Makina Mühendisleri Odası İstanbul Subesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 282

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.