MAKALELER / ABD-Dünya Ekonomisi -Ekonomik Enerji Mekanizması- Yorum








ABD-Dünya Ekonomisi -Ekonomik Enerji Mekanizması- Yorum:

 

1—Muhtemel mekanizmanın yorumlanmasına göre

 

1.1--FED in Yüksek faizinden 2 yıl sonra ABD nin enerjisi pik yapmakta ve oluşan devasa ekonomik enerjiyi ABD boşaltmaya çalışıyor.

 

1.2--Bunun için ya ırak savaşında olduğu gibi ya savaş açıyor yada krizlere harcıyor yada kenedy döneminde olduğu gibi uzaya-inovasyona harcıyor.

 

2—Bu mekanizmada;  ABD önce dünyadan-periferden(gelişmekte olan ülkeler-partnerler)önce enerji topluyor yani para basıyor ve bu parayı kredi olarak veriyor.Bu anlamda dünyanın ekonomik enerjisinin partneri ABD ekonomisidir.

 

2.1--Ardından dünyanın ekonomik enerjisini emmeye başlıyor.ve enerjiyi topluyor.

 

2.2—Ardından Elde ettiği enerjiyi harcamaya başlıyor.Bunu ırak savaşı vs-arge-uzaya açılma veya kriz biçiminde harcayabilmekte.

 

2.4—ABD ırak savaşı öncesi fed faizi en yüksek seviyeye ulaştı.Topladığı enerjiyi ırak savaşında harcadı.Benzer şekilde aynı enerjiyi 2008 de ise krizde harcadı.     

 

2.5—Sonuç olarak ABD nin ekonomik hacmi üstel olarak artıyor.ve aynı zamanda enerjisi de üstel olarak artıyor.

 

3--ABD artık klasik mekanizmalar ile bu enerjiyi boşaltamayabilir.ve aynı zamanda bu enerjiyi karşılamak da artık pek de mümkün olmayabilir.

 

3.1--Bu durumda ya uzaya açılıp(hızla) enerjisini uzaydan karşılayacak yada ekonomik perhize girecek ya da yığılan servete bağlı olarak gelir dağılımında en yüksek pay tepeye yığılmaya devam edecek ki( bu durumda yani kapitalist sistemin gelir dağılımını ekspotensiyal olarak bozması) sonucu ABD ekonomik huzursuzluğa neden olabilecektir.

 

3.1—ABD-Dünya ekonomik enerji sisteminde, ABD nin dünyanın ekonomik enerjisini emme anlamında yeni yaklaşımlar gerekli olabilir ki bunlar Çin,AB vs çoklu partner gruplarıvs  geliştirilebilir  ancak enerjiyi harcama anlamında en iyi çözüm herhalde bu enerjiyi kenedy gibi uzay araştırmalarına,inovasyona harcamak olabilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 300

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.