MAKALELER / Para Basma- Küresel Borç Krizi- -Akışkanlar Mekaniği-Bitcoin







Para Basma- Küresel Borç Krizi- -Akışkanlar Mekaniği-Bitcoin:

 

1—Para Basma-Akışkanlar Mekaniği Benzeşimi:

 

1--Fed tarafından basılan para dünya ekonomisine girereken aynı zamanda ABD ekonomisini dengeleyen dünya devletleri(özellikle gelişmekte olan ülkelerin) ekonomilerini de etkilemekte.

 

1.1—Bir su akışı-pompa-boru vs sisteminde pompa eğirisine göre sisteme giren

 

1—debi artarken basma yüksekliği düşer yani ekonomide daha fazla para basma-parasal debinin artması paranın değerini düşürür parası düşen ABD doları değil onu dengeleyen gelişmekte olan ülke devlet paraları.

 

1.1.--Zira Fed tarafından basılan para büyük amerikan bankalarına verilmekte -büyük amerikan bankaları da ilgili gelişmekte olan ülkelere bu parayı kredi olarak vermekte.

 

1.2—Para basılması ile debinin artması sonuçta piyasa çapı aynı(boru) olduğu için piyasalarda-sistemde paranın akış hızını artırır ve artan akış hızı reynolds sayısını artırdığı için ülke piyasalarının türbülansa kaymasına yol açabilir-aynı zamanda reynolds sayısının artması ülke enflasyonlarını düşürür.

 

1.3—Para basılması ile parasal debinin artması pompa gücünün artmasına yol açar.Artan pompa gücünü dengeleyen ise motor devrinin düşmesi olacaktır.

 

1.3.1--İşte bu nedenle pandemi ile dünya ekonomisinin motor devri düşmüş- ülke büyüme hızları düşerek bir anlamda basılan fazla doları dengelemiştir.

 

2—Elektronik paralar-Bitcoin gibi sanal paralar küresel ekonomik sistemde parada akıcılığı-vizkoziteyi artırır bu ise akışkanlar mekaniğine göre akışın reynolds sayısını düşürerek akışı türbülanstan uzak tutar.

 

2.1--Ancak paranın değer kaybı-akışkanlar mekaniğinde akışa karşı direnç-basınç kaybı akışın reynolds sayısı ile ters ilişkili olup reynolds sayısı düştükçe değer kaybı artar.

 

2.2—Sonuç olarak elektronik paraların daha fazla sisteme girmesi ile küresel ekonomi türbülanslarda-krizden uzaklaşırken aynı zamanda ülke para değer kayıplarının artmasına yol açabilir.

 

2.3--Türbulans paraların değer kaybının(hiper enflasyon) üstel olarak arttığı bir durumdur bunun sonucu bir ülkede kriz gelişebilir.Nasıl %100 e ticaret yerine %50-%50 e ticaret-fiziki ticaret söylemi uygun olursa %50-%50 elektronik para-fiziki para söylemi uygun olabilir mi.

 

2.4—Elektronik paralarda güvence anlamında her ülke çıkardığı elektronik para kadar altını rezerv koyarak ülke elektronik parasına geçmesi uygun olabilir.

 

2.5--Öte yandan bitcoin in arkasında bir merkez bankası ve rezerv altın yok.

 

 1.1—Fedin Para Basması:Yapılan bir çalışmaya göre WSP’nin ortaya koyduğu bulgular, Fed’in bu otoritelerle birlikte (ABD’de ilk Covid-19 vakasının ortaya çıkmasından aylar önce 17 Eylül 2019’dan itibaren) New York Fed ile toplamda 6 trilyon dolara ulaşan büyük bir acil durum repo kredisi operasyonuna başladığını gösteriyor. Martens bu konuda şunları ifade ediyor:

 

3.1--Fed, günlük kredilerin toplam tutarları hakkında veri sağladı ancak alıcıların isimlerini vermedi. Tek söylediği kredilerin Wall Street’teki büyük bankaların ticaret birimleri olan 24 ana bayisine gideceği.

 

3.2--Verilerini en son Mart ayında hesapladığımızda, bu ticaret evlerine kümülatif olarak 9 trilyon doların üzerinde bir akış yapıldığını görüyoruz.

 

3.3--Bazı uzmanlara göre Fed’in devasa para enjeksiyonu günün sonunda hiper enflasyona neden olacak. 1913’te merkez bankasının kurulmasından bu yana dolar önemli ölçüde değer kaybetti.

 

3.3.1--Örneğin, 1913’ten beri birikimli enflasyon oranı %2.525.4 civarında. Bu, 1913’te 1 dolara satın alınan bir ürünün Ekim 2020’de 26,25 dolara mal olacağı anlamına geliyor.

 

3.4--Değerli metaller ve kripto para savunucuları, ABD Merkez Bankası’nın devasa para enjeksiyonun Bitcoin ve altın gibi varlıkları destekleyeceğine inanıyor.




Makalenin İzlenme Sayısı : 274

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.