MAKALELER / Güneş Fırtınası-Ciddi Bir Güneş Fırtınası Olabilir mi







Güneş Fırtınası-Ciddi Bir Güneş Fırtınası Olabilir mi:

 

1--Bilim insanları en son 1582 yılında yaşanan dev Güneş Fırtınası'nın yeniden yaşanabileceğini duyurdu. Gökyüzünde oluşturduğu görüntü nedeniyle 'Büyük Yangın' olarak da anılan fırtınanın küresel elektrik kesintilerine ve milyarlarca dolar zarara neden olabileceği belirtiliyor.

 

1.1--1582 yılında gökyüzünde 'büyük bir ateşe benzeyen' ve 'Büyük Yangın' anılan bir Güneş Fırtınası Dünya'yı vurdu.

 

1.2--Tarih kitaplarında üç gün süren fırtına şu ifadelerle anlatılmıştı:

 

1.3--"Gökyüzünün tamamı ateşli alevler içinde gibiydi; sanki gökyüzü yanıyordu."

 

2--Bu kayıtları inceleyen ve Güneş'i mercek altına alan Cornell Üniversitesi'nde görev alan bilim insanları araştırma sonuçlarını yayınladı.

 

2.1--Bilim insanları bu felaketin üzerinden 439 yıl geçtikten sonra benzer bir olayın yeniden yaşanabileceği uyarısında bulundu.

 

2.2--1582 yaşanan fırtına tam 3 gün sürmüş ve önce Avrupa sonra Asya kıtasını etkisi altına almıştı.

 

2.3--O dönem teknolojik cihazlarının bulunmaması nedeniyle fırtına ciddi bir hasara neden olmamıştı.

 

2.4--Ancak günümüzde durum bir hayli farklı. Bilim insanları söz konusu fırtınanın küresel elektrik kesintilerine ve milyarlarca dolar zarara neden olabileceği belirtiliyor.

 

3—Yorum:

 

1—Ciddi bir güneş fırtınasında dünyanın elektrik sistemi ciddi anlamda çökebilir.Bu anlamda internet kesileceği için 3 gün boyunca elektronik bir banka işlemi yapılamayacağı için insanlar ancak nakit para ile alışveriş yapabilir.

 

1.1—Hesaplara erişim olmayacağından sadece evde parası bulunanlar parasını harcayabilir.

 

1.2—Binalar su ve elektrik verilemediğinden belki jeneratörler çalışırsa elektrik verileceği için jeneratörü için 3 günlük yakıt depolayanlar jeneratörü kullanabilir mi ve evinde su deposu olanlar su kullanabilir yemek yapabilir.Fırınlarda odun ekmeği pişebilir ve fırınların doğal cazibeli su deposu olan fırınlar ekmek üretebilir.Ekmek dağıtımında petrol yakıtlı araçlar kullanılabilir mi bir problem olur mu

 

1.3—Güneş fıtınasındaki yüksek akımlar elektrik sistemleri ve cihazlarını bozabilir mi.Bu durumda insanlar evlerinde kitap okuyup doğalgazlı ocaktan çay içebilir.Evde aydınlatma eski gaz lambalarıyla yapılabilir.Evinde 3 günlük gıda stoklayan insanlar yemek pişirebilir mi.

 

1.4—Hastanelerin ihtiyacı olan enerji jeneratörlerden sağlanabilir mi ve hastaların yemek ihtiyacı için hazır paket gıdalarla yapılabilir mi.Su ihtiyacı için çatıya 3 günlük doğal cazibeli su deposu konulabilir mi.

 

1.5—Dünyanın çevresinde dolanan uluslar arası uzay istasyonu ve elon maskın ve  diğer ülke uyduları ne olur.

 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 318

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.