MAKALELER / Suda Geri dönüşüm-Bossa-Saveblue





Suda Geri dönüşüm-Bossa-Saveblue:

 

1-- Şirket Genel Müdürü Onur Duru Saveblue' konseptindeki ürünlerin boyamasmda % 57 su tasarrufu sağlıyoruz" diye konuştu. Duru, ürünlerde metre başına kullanılan su miktarının 40 litreden 17 litreye düşürülerek, 23 litre tasarruf sağlandığını kaydetti.

 

2--Bossa Genel Müdürü Onur Duru "Bazik olan atık suyumuzu nötürlemede sülfürik asit yerine karbondioksit kullanarak çevresel açısından önemli bir adım daha attık. Bu projemizin ilk aşamasında atık sularımızı nötrleme işleminde kullanılan karbondioksiti sıvı halde satın alıyoruz. Şu an bu projemizin ikinci aşaması üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz yine kendi atığımız konumundaki bacalarımızdan çıkan karbondioksiti kullanmaktır" diye konuştu

 

3—Şirket Bir başka proje olan  r-PET projesi ile pet şişe atıklarından elde edilen lifleri tekstil hammaddesi olarak kullanıyor. Re-Set koleksiyonuyla dünyada yüzde 100 geri dönüşümlü kumaş üretmeyi başaran ilk tekstil şirketi olmayı başaran Bossa, Re-Set koleksiyonundaki ürünlerin tüm çevresel etkilerini, yaşam döngüsü değerlendirmesi, LCA (Life Cycle Assess- ment) projesi ile ürün bazında hesaplayıp, belgelendiriyor.

 

4-- Duru, işletmede kojenerasyon tesisi kurulumu sağladıklarını, böylece kendi enerjilerini üretmeye başladıklarını ve bu sayede % 20 oranında enerji tasarrufu elde ettiklerini belirtti. Duru "Kojenarasyon tesis kurulumu enerji maliyetlerimizi düşürmek ile beraber çevre kirliliğinin azaltılması yönünde de ciddi katkılar sağlamıştır" ifadesini kullandı.

 

4.1--Genel Müdür Duru, yeni uygulamalar ile elektrikte ayda 1 milyon kwh, doğalgazda 425 bin sm3 ve suda 50 bin m3 tasam elde ettiklerini belirtti.

 

4.2--Genel Müdür Duru, yenilik yaklaşımlar ile her sezon yeni bir projeye imza attıklarını, bu kapsamda, çevreci yeni boyama prosesi geliştirerek renkli denim kumaş üretimine yeni bir anlayış kazandırdıklarını söyledi. Duru, ’Dyearf adını verdikleri yeni konsept ile renkli ve çevresel açıdan kazanımları yüksek denim kumaşlar ürettiklerini söyledi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 265

Eklenme Tarihi : 15.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.