MAKALELER / Bakır Sektörünün 15 Günlük, Alüminyum Sektörünün 1 Aylık Stoku Var.








Bakır Sektörünün 15 Günlük, Alüminyum Sektörünün 1 Aylık Stoku Var.

 

1-- İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Öncel ; Alüminum ve bakır gibi değerli metal kullanan firmalar bir senelik malzemeyi stokta bulunduramaz.

 

1.1--Bakır sektörünün 15 günlük, alüminyum sektörünün 1 aylık stoku var. Bu ürünler ağır sanayinin vazgeçilmezi. ve elektronik ürünlerin tamamında kullanılıyor. Olağanüstü durumda; savaş zamanı kullanılacak ürünler.

 

2--Çözümü de Öncel veriyor: lojistik merkezi kurulmalı. Bakır ve alüminyumun fiyat değişkenliğinin yüksek olduğunu dile getiren Öncel, şöyle devam ediyor: "Fiyatı gün içinde 10 ile 50 dolar arasında oynayan bu metallere yönelik bir çalışma kesinlikle yapılmalı.

 

2.1--Türkiye alüminyumda 1 milyon 200 bin ton, bakırda 500 bin ton, kurşunda 150 bin ton gibi ciddi rakamlarla ithalatçı ülke.

 

2.2--Enerjinin bol olduğu Ortadoğu, Rusya ve Orta Asya ülkeleri bu tür madenleri üretiyor. Bu ülkeler ürettiği ürünlerin belirli miktarını Türkiye'de satıyorlar, geri kalanını da diğer Avrupa ülkelerine gönderiyorlar.

 

2.3--Bir lojistik merkezinin kurulmasıyla bu yolda ürün geçerken hem Türkiye'de dursun, Türkiye'nin ihtiyacında stoklanmış bir mamul olsun, hem de burada reexport yapılsın, Avrupa, Akdeniz çanağına hizmet etsin.

 

2.4--Bunun sistemi de Türkiye’nin tek bir serbest bölge içerisinde lojistik merkez olması ve bu metallerin Londra Metal Borsası'na kote olmasıdır. Bu malzemelerin burada stoklanabilmesi için borsanın kabul ettiği LME depolarının açılması lazım.

 

2.5--Dünyada 40 ülkede açılmış 700'e yakın noktada LME deposu var, Türkiye'de yok. Bu depolar açılırsa ve Türkiye bir lojistik merkez olur.Türkiye ekonomisine 150 milyon $ katkı sağlar

 

3--Lojistik merkezinin olası maliyetini sorduğumda ise Öncel'den '150-200 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçebilir. Ancak birkaç senede kendini amorti edecek bir yatırım bu.

 

3.1--Türkiye'de bir lojistik merkezinin olması alüminyum sektörüne 150 milyon dolarlık bir katkı sağlar" yanıtını alıyorum. Türkiye'nin petrol ve doğalgaz da bir enerji koridoru olduğuna dikkat çeken Öncel, enerjiye bağlı bu metallerde de 'metal koridoru' olabileceğini kaydediyor.

 

4--İDDMİB Başkan Yardımcısı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki de Türkiye'de alüminyum sektörünün büyüklüğünün 6.5 milyar dolara ulaşmış durumda olduğunu söylüyor.

 

4.1--Tiryaki'ye göre bakırda da hızlı artış var. "Sadece nihai ürün olarak düşünmemekte fayda var. Türkiye'nin ihracatında bu ürünlerin büyük önemi var" diyen Öztiryaki, alüminyum ve bakır sektörlerinde hedeflenen ihracat artışını sağlayabilmek için yenilikçi düşüncelere gerek duyulduğunu söylüyor.

 

4.2--Avrupadaki her otomobilin yarısında Türkiye'den gitmiş metaller var. Bir de yerli otomobil konusu var. Elektrikli otomobillerde bakır ihtiyacı çok daha yüksek olacak. Minimum 20-25 kilo civarı bakır kullanılacağını söyleyebiliriz.

 

4.2.1--20 kilo bakır bugünkü cari fiyatlarla 150 dolar civarında. Bu saf bakır fiyatı, bakır kablo haline döndüğünde katma değer kazanarak 250-300 dolara çıkıyor. Yerli otomobil sektörümüzü de olumlu etkileyecek" diye anlatıyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 377

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.