MAKALELER / Genetiğin Matematiği






Genetiğin Matematiği:

 

1-- Godfrey Harold Hardy (1877-1947), esrarengiz Ramanujan’ı “keşfeden” muhteşem bir matematiksel analizcidir. Kendisi aynı zamanda Bir Matematikçinin Savunması1 kitabını kaleme almıştır. Matematik dışında en yaygın olarak genetik üzerine yaptığı bir çalışmayla bilinir.

 

1.1--Hardy’nin bu ünü Science Dergisi editörlerine küçümseyen bir tonda yazmış olduğu bir mektuptan kaynaklanır. Bu mektupta Hardy genotip dağılımlarının bir nesilden diğerine geçerken gösterdikleri kararlılıkları tartışır, (bkz. dipnotlar) Bugün her biyoloji öğrencisinin öğrendiği bu sonuç Hardy-Weinberg Kuralı adıyla bilinir.

 

2--Hardy’nin makalesinin geniş çerçevesi bu yazıda veriliyor, içindeki matematiğin basitliğini (çarpım tablosu matematiği) somut olarak gösterebilmek için Science dergisine yazdığı mektuptan iki paragrafın Türkçeye çevirisini aşağıda veriyoruz:

 

2.1--Varsayalım ki Aa bir çift Mendel karakteri/bireyi olsun, burada A baskın kalıtsal özelliği göstersin. Herhangi verili bir nesilde saf baskın olanların (AA), heterozigotlarm (Aa) ve saf çekiniklerin (aa) sayısı p : 2q : r frekansları ile verilmiş olsun. Son olarak, varsayalım ki (popülasyonlardaki) sayılar yeteri kadar büyük olsun, öyle ki eşleşmenin rast gele olacağı kabul edilebilsin, üç çeşit/tip için de cinsiyetler eşit dağılmış olsun ve hepsi de eşit şekilde doğurgan olsun.

 

2.2--Çarpım tablosu tadında birazcık matematikle bir sonraki nesilde durumun,(P + 2       (p + q)(q + r):(q + r)2 başka bir yazılışla p± : 2qı : rı, frekanslarıyla gerçekleştiğini görebiliriz.

 

2.3--Buradaki ilginç soru, hangi koşullar altında bu dağılımın bir önceki ne¬sildeki dağılımla aynı olduğudur. Kolaylıkla görülebilir ki, bunun gerçekleşmesi için gereken koşul q2 = pr olmasıdır.

 

2.3.1--Herhangi p, q ve r değerleri için q\ — pır± olduğundan ikinci nesilde de bu dağılım değişmeyecektir.Nasıl oluyor da meslektaşı C.P. Snow tarafından “en katıksız saf matematikçi” olarak nitelenen Hardy’nin meşhur kitabı A Mathematician’s Apology, Bir Matematikçinin Savunması olarak Nermin Arık tarafından Türkçeye çevrildi. (TÜBİTAK Yayınları 1997.)

 

2.4--Bu metinde o kitaptan çeviri kullanılmamıştır.Hardy modern genetiğin kurucularından biri konumuna gelmiştir? Hardy basit bir matematiksel çıkarımla bilim alanında ölümsüzlüğü elde ettiğini bilseydi ne derdi acaba?

Kaynak:Matematik Dünyası-2020-1-2

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 248

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.