MAKALELER / İzlemek TV vs-Tıkınırcasına İzlemek- Yeni Alışkanlığımız






İzlemek TV vs-Tıkınırcasına İzlemek- Yeni Alışkanlığımız:

 

1--Son dönemde sevdiği dizinin birçok bölümünü peş peşe izleyerek kendini ödüllendirenlerin sayısı giderek artıyor. Her biri 10-13 bölümden oluşan beş sezonluk, on sezonluk diziler adeta abur cubur gibi tüketiliyor.

 

1.1--Bir zamanlar sevilen haftalık bir dizinin yeni bölümünü kaçırmamak için komşuya televizyon izlemeye gidilirken, artık istenilen zamanda, istenilen yerde, istenilen aygıt üzerinden ve istenilen kadar bölüm izlemek mümkün.

 

2--İngilizcede buna ‘binge watching’ deniyor. Bu konuyu araştıran Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Doç. Dr. Sedat Özel ve Yüksek Lisans Öğrencisi Tugay Durmaz, bunu “Tıkınırcasına İzlemek” diyor. İki akademisyen, “Yeni Nesil İzleme Pratikleri: Tıkınırcasına İzlemek” başlıklı araştırmalarında tıkınırcasına izleme davranışı üzerinde etkili olan motivasyonları ve tıkınırcasına izleme pratiklerini inceledi.

 

2.1--VOA Türkçe’ye konuşan Doç. Dr. Sedat Özel tıkınırcasına izleme pratiğinden önce maraton izleme pratiğinin hayatımıza girdiğini söyledi:

 

2.2--Ama dizi izleme sürecinde, belli bir konudaki bir yapımın farklı bölümlerini ardışık olarak izlemek aslında tam da tıkınırcasına izlemeye denk geliyor.

 

2.3--Evet bir aşırılık söz konusu. Yani bir oturuşta fazlaca abur cubur yemek gibi veya istiap haddinizden fazlaca yiyecek, içecek tüketmek gibi bir şey anlamına geliyor. Ama işte İngilizcenin o güzel tarafı burada başlıyor herhalde. Onlar daha böyle net bir şekilde ortaya koymuşlar bu aşırılığı. Bizde de üç aşağı beş yukarı tıkınma olayına geliyor.

 

3--Peki, insanlar için tıkınırcasına izliyor? Yaptıkları araştırmada internet üzerinden bir anket yaptıklarını hatırlatan Özel, “Aslına bakarsanız birçok faktör var. Ama en çok karşımıza çıkan faktörler rahatlama, stresten uzaklaşma, gerçek dünyadan kaçış.

 

3.1--Aslında insanlar bu kadar hızlı bir dünyanın akışını kaldırmak noktasında zorlanıyor ve en temelde kendilerine verilmiş en kolay oyalanma aletlerine koşturuyor.

 

3.2--Bu açıdan baktığımızda da televizyon aslında çok da efor sarf etmeden ulaşabileceğimiz bir eğlence aracı. Televizyon diyorum ama televizyon derken üretilmiş içeriğin izlendiği her ekranı kastediyorum.

 

3.3--Bu bilgisayar ekranı da olabilir mobil telefon ekranı da olabilir. Televizyon her yerde diye bir kavram var” dedi.

 

 3.4-- Özel, “İnsanlar evde kaldıkları andan itibaren ister istemez oyalanacakları, gerçek dünyadan uzaklaşabilecekleri bir başka evren istiyorlar. İşte televizyon da bunu verdiği için haliyle insanlar buna aşırı ilgi gösteriyor.

 

3.4.1--Mesela bizim çalışmamıza göre insanlar hiç olmadıysa haftada bir defa ve farkında olmadan tıkınırcasına izleme gerçekleştiriyor. Bugünün post-modern insanının vakit geçirme enstrümanı gibi diyebilirsiniz” diye konuştu.

 

4--Özel, yaptıkları araştırmadan hareketle Türk izleyicilerin de küresel izleyici profiliyle benzer alışkanlıklara sahip olduğunu söyledi: “Elbette ki belli yaş grubu hala daha geleneksel izleme edinimini, eylemini sürdürüyor.

 

4.1--Ama Türk izleyicisi de özellikle yeni kuşak izleyici at başı bir şekilde uluslararası genç kuşakla aynı özellikleri gösteriyor.”

 

Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 264

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.