MAKALELER / Makine Öğrenimi-Kodlama Dersleri Almak







Makine Öğrenimi-Kodlama Dersleri Almak:

 

1--Gelecekteki finansal krizleri tahminlemek istiyorsanız, eğitim veri setiniz geçmiş krizleri ve bu krizlerle ilintili değişkenleri (enflasyon, büyüme oranı, cari açık, vb) içermelidir.

 

1.1--Fakat ekonomi tarihinde 1.2 milyon adet geçmiş ekonomik kriz bulunmadığı için (neyse ki!), tahminleme modelimiz AlexNet kadar şanslı olmayacaktır ve sınırlı bir öğrenme yapabilecektir.

 

1.2--Bu örnek, geçmiş veri miktarının az olduğu alanlarda makine öğreniminin neden kısıtlı başarı elde ettiğinin ipucunu veriyor.Zira yapay zeka veri setleri-eğitim ile akıllanır ve veri seti ne kadar zengin ise ise ve ne kadar çok veri içeriyorsa yapay zeka o kadar sağlıklı ve doğruya yakın tahmin yapabilir.

 

2—Yöneticilerin-mühendislerin vs yüksek öğrenimli çoğu meslek sahibinin bu yeni devrimi anlaması gerekmekte.Bunun için yapılması gereken şey öncelikle makine öğrenimi-kodlama-yapay zeka eğitimi almak.

 

2.1—Kişi bu öğrenimini derinden kavramak istiyorsa, bunu yapmanın tek yolunun kolları sıvamak ve kodlamaya başlamak.

 

2.2--Risto Siilasmaa ki global bir endüstri devinin başkanı iken online ders platformu Coursera üzerinde yer alan makine öğrenimi ve programlama derslerini almaya girişmiş

 

2.2.1--Bu yolculuğun sonu, önce binlerce Nokia çalışanına ve sonra da Youtube’a yüklediği videolar ile binlerce insana makine öğrenimi dersi vermeye kadar gitmiş.

 

2.3--Siilasmaa’nm yöneticilere verdiği ilk tavsiye, şirketlerin Peki yapay zeka ve makine öğrenimini kurumumuza ve iş süreçlerimize ne kadar entegre etmeliyiz?

 

2.4--Bu noktada dijitalleşme sektörünün öncülerinden, Kuika Yazılım kurucu ortağı Murat Ihlamur’a göre “yeni yönetimlerin teknolojiye yakın olup basite indirgeyenden insanlar olması” gerekiyor.

 

3—Bu anlamda yönetim kurullarından işe yeni alınan genç çalışanlara kadar herkesin makine öğreniminin abc’sini öğrenmesini sağlamak. Bu ilk adımın, yukarıda değindiğimiz temel sorunu çözebileceğine inanıyor:

 

3.1--Tüm kademeleriyle bu teknolojiyi özümsemiş bir kurum, oluşacak kurum içi sinerji ile hangi süreçleri için yapay zeka yatırımı yapması gerektiğine çok daha isabetli karar verecek ve israf riskini minimuma indirecektir.

 

3.2--Türkiye’de de birçok yerleşik holding ve şirketin, çalışanlarına yönetici geliştirme programlan çerçevesinde veri bilimi eğitimi olanağı sunması bu açıdan çok sevindirici.

 

3.3--Ancak anlayış değişikliğinin yüksek öğrenim alanında da devam etmesi gerekiyor. Bugün halen Türkiye’de ve dünyada birçok MBA (İşletme Yüksek Lisans) programında finans ve muhasebe derslerinin sayısı, bilişim derslerine göre çok daha fazla.

 

Kaynak:Mete Veysioğlu




Makalenin İzlenme Sayısı : 273

Eklenme Tarihi : 21.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.