MAKALELER / Yapay Zekada Gözetimsiz Eğitimin Önemi








Yapay Zekada Gözetimsiz Eğitimin Önemi:

 

1--ABD’nin ünlü ‘Los Alamos National Laboratory’ araştırıcıları bu sorunla bir sinir ağına (neural network) insanlar gibi görmesini öğrettikleri -Gözetimsiz eğitim adı verilen bu yöntemde, yapay zeka sisteminden, önceden görmedikleri görüntüleri sınıflandırmaları istendi.

 

2--Bir küçük çocuğa hiç tanımadığı hayvanların resimleri göstediğinizi ve benzer olanları gruplamasını istediğinizi düşünün. Çocuk, hiç zorlanmadan, antiloplar ile aslanları ya da penguenleri ayrı ayrı gruplayacaktır.

 

2.1--Gözetimsiz eğitimdeki sinir ağı ise aynı işi çok zorlanarak ve uzun süre çalışarak yapabiliyor. Los Alamos ulusal laboratuarındaki sistem ise, eğer hiç durmaksızın çalıştırılırsa, bir anlamda, tıpkı sürekli uykusuz bırakılan insanlarda olduğu gibi sanrılar (hallüsinasyonlar) görmeye başlıyor. Bunu da, kendiliğinden, anlamsız görüntüler üreterek ifade ediyor.

 

2.2—Bu uykusuzluk durumuna çözüm olarak araştırıcılar bu girişimde en iyi sonuç sinir ağına ‘beyaz gürültü’ adı verilen geniş spektrumlu salınım ve genlikte dalgaların gönderilmesi ile alımışlar.Hani şu eski televizyonlardaki ‘kar yağması’ ya da radyo alıcılarındaki ‘hışırtı’ dediğimiz türden.

 

2.3--Bu da, yapay zeka sistemine iyi bir uyku çektirilmesi demek oluyor, olaya insan beyninin çalışması açısından bakarsak. ‘sleep’ ya da uyku moduna sokmak ya da ‘reset’ ederek, kapatıp açarak yeniden çalıştırmakla hiçbir ilgisi olmadığını belirtelim.

 

3--Bilindiği gibi insan beyni yaşam boyunca hiç durmaz, uykuda da çalışmasını sürdürür, uyanık iken olduğundan farklı bir biçimde olsa da.

 

3.1--Yapısı ve çalışması ile insan beynini olabildiğince yakın biçimde taklit eden yapay zekanın ‘uykusunda’ ne yaptığı henüz bilinmiyor. Ama, Philip K. Dick, ‘Androidler rüyalarında elektrikli koyunlar mı görürler?’ adlı romanında konuyu işlemişti bile.

 

3.2--Yapay zeka ile ilgili her yeni gelişme ve buluşta olduğu gibi, bu kez de, ‘uykuya’ gereksinim duyan gelişmiş yapay zeka sistemleri, bizlerin uykumuz ile beynimizin çalışması konularında da yepyeni ufuklar açacağa benziyorlar.

 

3.3--Konu çok önemli, çünkü ‘klasik sinir ağları, örneğin görüntü sınıflama işini kendilerine ancak binlerce (bazen çok daha fazla) görüntü gösterildiğinde başarabiliyorlar.


3.3.1--Üstelik bu görüntülerde tanınması istenen cisimler önceden insanlar tarafından işaretleniyor (etiketleniyor), bu kedi, bu köpek gibi..

 

3.4--Bu tür sistemler uykuya gereksinim duymuyor ve sanrılar görmüyorlar.

 

3.5--Ama, Facebook’un derin öğrenim gurusu Prof. Yann LeCun’e göre, insanınkine eşdeğer ya da ondan da üstün genel yapay zekaya giden yolu, küçük çocukların zahmetsizce, eğlenerek yaptığı gibi, gözetimsiz, örneksiz eğitimle öğrenen yapay zeka açacak.


4--Yorum:

1--Yapay zeka sonuçta bir kaotik sistem.Aşırı yüklenmesi nedeniyle bir takım hallüsinasyon diye tabir edilmeyecek sonuçlar üretmesi-bu fonksiyonları bastırmak üzere arka plan gürültüsü göndermek onun insan beyni gibi çalıştığına delil teşkil etmez.Yapay zekanın insan beyni seviyesine gelmesi vede yüksek fonksiyon olan bilinç üretmesi belki hiçbir zaman mümkün olmayacak.Yapay zeka sistemleri herhalde insan uygarlığında tıpkı gelişmiş bir baston gibi insanın uygarlık yürüyüşüne destek olacak.Onun yerini alacak değil.

 

Kaynak:HBT-S:248-25.12.2020- Erdal Musoğlu

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 359

Eklenme Tarihi : 15.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.