MAKALELER / Yer elmasının Sağlığa Faydaları





Yer elmasının Sağlığa Faydaları:

 

 

1--Toprağın altında patates gibi bir parçasıyla yetişen yer elması, ayçiçeği ve papatya türlerinin karışımı bir aileye sahip.

 

2—Yer elması Hidroklorik asit seviyelerini iyileştirir: Yer elması aynı zamanda tiyamin (B1) de dahil olmak üzere B vitaminleriyle yüklüdür. Tiyamin, midedeki hidroklorik asit üretimine yardımcı olur. Hidroklorik asit eksikliği protein sindirimine yardım eder.

 

2.1--Midede düşük asit seviyeleri midede bakteri üremesi riskini artırır. Hidroklorik asidin doğal seviyesi yaşlandıkça azalır, bu nedenle özellikle yaşlıların yer elmasını bol bol tüketmesi öneriliyor.

 

3—Yer elması kan şekeri kontrolünü sağlar.Yer elması gibi besinler yavaşça sindirdiğinden kan şekeri düzeylerinde ani dalgalanmalara sebep olmazlar.

Yer elmasında bulunan İnulin, glikoz metabolizması için de faydalıdır. İnulinin açlık kan şekeri seviyesini azalttığı ve tip 2 diyabet hastası kişilerde görülen açlık insülin seviyelerini düşürdüğü biliniyor.

 

3.1--İnulin, diğer karbonhidratlar gibi şekere dönüştürülmediğinden kan şekerini de artırmıyor. Glisemik değeri düşük

 

4--Yer elması gibi yüksek potasyum içeren besinler, potasyumun tuzun bazı olumsuz etkilerini yok etme gibi bir özelliği bulunduğundan çok tuz tüketen insanlara tavsiye edilir.

 

5—Yer elması kolesterol kontrolü sağlar.Yer elmasında bulunan çözünebilir lif, düşük yoğunluklu lipoprotein, başka bir deyişle “kötü” kolesterol seviyelerini azaltarak kandaki genel kolesterol seviyesinin düşürülmesine yardımcı olabilir

 

6—Yer elması kardiyovasküler sistemi destekler: Kalp kası, asetilkolin adı verilen sinir ileticiler sayesinde sinirlerden alınan mesajlar üzerine çalışmaya devam eden bir organdır. Vücudun asetilkolin üretebilmesi içinse vücutta yeterli oranda tiyamin bulunması gerekir.

 

6.1--Genel olarak sebzelerin içerisinde yüksek oranda tiyamin bulunur, bu da kalp sağlığının korunmasını destekler.

 

7—Yer elması kemik ve diş sağlığını destekler. İçerisinde önemli oranda fosfor bulunan yerelması kemik ve diş sağlığına da faydalıdır. Diş yapısının ve yoğunluğunun korunmasına yardım eder.

 

8--Yer elması demir, kalsiyum, selenyum gibi birçok vitamin ve minerali içeren zengin bir lif kaynağı; B ve C vitaminleri yönünden de oldukça zengindir.

 

9—Yer elması bağırsak hareketlerini düzenler: Yerelmasında bulunan inulin lifi zengin bir prebiyotiktir. İnulin,     bifidobekteriyum gibi faydalı bakterilerin üremesini tetiklediği için prebiyotik olarak değerlendirilir.

 

9.1--Bu iyi bakteri sayılarının artması da bağırsaklarınızdaki kötü bakterilerin sayısının azalmasını sağlayarak bağırsak mikrobiyomunu zenginleştirir.

 

10--Prebiyotik tüketmek, probiyotik takviyesi almaktan çok daha kolaydır, çünkü probiyotiklerde olduğu gibi sindirim sürecinden sağlam çıkıp çıkamayacakları konusunda endişelenmeniz gerekmez.

 

11--British Journal of Nudergisinde 2010 yılında yayınlanan bir araştırmada inulin içeren meyve ve sebze suyu tüketiminin vücuttaki bazı probiyotik bakteri türlerinin miktarını artırdığı gözlemlenmişti.Kolon kanserine karşı da yarar sağlar. Her ne kadar yer elmasının kolon kanseri üzerinde doğrudan bir etkisi kanıtlanmadıysa da öğütülmüş yer elmasından elde edilen diyet lif inülinin kolon kanseri oluşumunu engellediği gözlemleniyor.

 

 

12—Yer elması bir vitamin ve mineral kaynağı: Yer elmasının içerisinde C, A ve E vitaminleri bulunur. Daha da önemlisi çok önemli bir mineral ve elektrolit kaynağıdır. Özellikle yoğun miktarda potasyum, demir ve bakır içerir. 100 gram yer elması günlük demir ihtiyacınızın %20’sini karşılayabilir.

 

12.1--100 gram demirin içerdiği 3.4 gramlık demir oranı muhtemelen yenilebilir kök sebzeleri arasında görülen en yüksek demir oranıdır. Demir ve elbette bakır, vücudunuzda gerekli yerlere oksijen taşınmasını sağlayan alyuvar hücrelerinin oluşumu için çok önemlidir. Bir kâse yer elması, günlük bakır ihtiyacı¬nızın %11’lik oranını karşılayabilir.

 

12.2--Yer elmasının potasyum içeriği ise potasyum içeriğiyle tanınan muzdan bile daha fazladır. Özellikle çocukların dişlerinin güçlenmesi için bol bol fosfor ve kalsiyum tüketmeleri gerekir. Bir kâse dilimli yer elması, günlük fosfor ihtiyacınızın %12’sini karşılayabilir.

 

13--Yer elması nasıl yenir?

Uzmanlar yer elmasının genel-likle çiğ olarak tüketilmesini tavsiye ediyorlar. Çiğ olarak yerelmasının lezzetini arttırabileceğiniz tek yön¬tem onu salatalara eklemek olabilir. Yerelmasının pişirilmesi vitaminlerin tamamen kaybolacağı anlamına gelmez. Yalnızca vitamin ve mineraller bir miktar azalır.

 

1--Sebze olarak fırında, buharda pişirilebilir. Zetinyağlı soğuk yemeği ülkemizde yaygındır. Çorbalara, turşulara veya soslara eklenebilir.

 

2--Rendelenip salatası yapılabilir.

 

3--Haşlanıp et yemeklerinin yanında püre olarak tüketilebilir.

 

4--İnce dilimlenip patates cibsi gibi kızartılabilir

 

5--Turşusu kurulabilir

 

6--Kök kısımlarından alkol üretilir.

 

7--İnulin zengini kökler sanayi tipi frultoz üretiminde kullanılır

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 205

Eklenme Tarihi : 15.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.