MAKALELER / Lazer Top Uzay






1--Lazer Bazukaya Doğru:

 

1--Lockheed Martin’in gelişmiş lazer sistemleri programım yürüten Robert Afzal için bunlar yeterli değil. 1960’larda keşfedeli beri ABD ordusu düşman füzelerini havada vurabilen ya da tanklarda delik açabilen lazerlerin peşinde. Afzad şöyle diyor: “Yıl 2018 oldu ama herkes neden böyle bir teknolojimiz olmadığını merak ediyor.”

 

1.1--Onun ve ekibinin sayesinde, artık var. 2017 başlarında Afzal ve ekibi gezegendeki en güçlü lazer silahını ABD Ordusu’na teslim etti. Bu, hedefleme kubbesi, lazer jeneratörü, güç ve kontrol donanımı tek bir kamyona yüklenip cepheye gönderilebilen 60 kw lık bir silah.

 

2--Böyle bir lazerin geliştirilmesi neden bu kadar uzun sürdü? üç büyük engel dikildi:

2.1--lazerleri çalıştırmak için devasa katı hal bataryalarına ya da koca tüplerdeki kimyasal maddelere gereksinim duyulması.

 

2.2--cephede hızlı manevra yapacak araçlardan çok 747 jumbo jet büyüklüğünde olmaları.

 

2.3-- ışık dağılması (yani huzmenin kaynakla hedef arasında yoğunluğunu koruyamaması) problemi.

 

3--“Huzme kalitesi büyük bir güçlük” diyor Afzal. “Kaliteli değilse Hollywood spotlarına benziyor. Çok parlak ama hiçbir şeyi patlatmıyor.”

 

4—Afzal , Kariyerinin büyük kısmını, 1992’den 2001’e kadar NASA’mn Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde geçirerek burada Mars Global Surveyor gibi uzay sondaları için lazer geliştirme ve entegre etme görevlerini yürüttü. 2008’deyse Lockheed, Afzal’ın o zaman çalıştığı Aculight şirketini satın aldı ve Afzal da bilgi birikimini Lockheed’in silah programına aktardı.

 

5--Daha en başından beri ışığı silaha dönüştürmenin en zor yanı lazerin gücünü anlamlı bir uzaklıktan metali eritebilecek düzeye taşımaktı.

 

5.1--Örneğin endüstriyel bir kesim cihazında bulacağınız 1.000 watt, silah sınıfı için 30 kw-100 kw arasında ya da daha yüksek olmalıydı.

 

5.2--Kimyasal lazerler böylesi performansa erişebiliyor ama huzmeyi oluşturmak için çok da kararlı olmayan karışımlar gerektiriyor.

 

5.3--Elektrik gücüyle çalışan katı hal lazerleri bu dezavantajdan yakınmasa da, en azından en başta bu kadar güçlü değildi.

 

5.4--Afzal gereken ilhamı telekomünikasyon sektöründe buldu.Bu alanda çalışan mühendisler, lazerler veri aktarımı için harika olan fiber optik kabloların ışık ışınlarının enerjisini artırmada da kullanılabileceğini bulmuşlardı.

 

5.5--Afzal bir adım ileri gitti ve fiber optikle geliştirilmiş birden çok lazeri bir araya getirerek düşman araçları 1,6 kilometre öteden kızartacak kadar güç üretebilen bir huzme kalitesine erişti. “Birleştirilmiş huzmeli fiber lazer” işte böyle ortaya çıktı. Ölçeklenebilen bu sistemde mühendisler istedikleri gücü ayarlayabiliyor.

 

6--Lazer elektrikli olduğu için verimli de. Sonsuz bir şarjörü var.Afzal “Sistemler küçülüp verimli bir hal aldıkça, pil teknolojisi iyiye gittikçe bir gün elde taşınan bir sistem de yapılması beklenebilir” diyor.

 

7—Yorum:Bir döner tambur düşünün merkez etrafında belli çapta daire içine yerleştirilmiş belli güçte faz farkı en aza indirilmiş belli dalga boyunda fiber optik kaynaktan gelen bir lazer ışını ile-lazer top ile belli bir hedefi delmek-patlatmak mümkün olabilir mi.Sorun batarya ve teknolojide bitmekte.


2--Lazer Toplara Doğru:



1—Amerikan donanması  yaz aylarında ışınlı silah USS Ponce adı verilen nakliye gemisinde kullanıma girdi.



2—Katı-hal lazer sihaları sistemi o kadar güçlü ki insansız hava taşıtlarını-İHA ve küçük düşman teknelerini yok edebiliyor.Artık baruta dayalı merminin yerini ışın almış durumda.



3—Silah her atışta 30 kw enerji harcıyor.Klasik cephane kullanan silahlar  ile atış başına bundan 100 kat daha palıya atış yapılabiliyor.



4—Felsefi olarak savaş ve barış dünyada kaotik olarak sürecek bir sistem.Tıpkı bir kalp-beyin-iklim grafiği gibi savaşların zamana göre değişimi kaotik olabilir.



4.1--Bu teze göre savaş ve barış tahmini 3 günlük hava tahmini gibi yapılabilir.Uzun vadede tahmin teorik olarak mümkün değil.Savaşların şiddetini-frekansını zamana göre grafiği çizilirse muhtemelen faz uzayına sahip kaotik yörünge çıkabilir.



4.2--Bu anlamda kaotik ölçü olan fraktal boyutun zamana göre değişimi tam sayıya gidiyorsa sistemde bloklar arası fayın kırılacağı-savaşın çıkacağı varsayılabilir.



4.3--Barışın sağlanması kaotik kontrol ile sağlanabilir mi.Zira bu kadar çok atomik silahın olduğu dünyada bir dünya cehennemine yol açmamak için savaş-barış döngüsünün kanunlarını bilip onu kontrol etmek gerekebilir.



4.4--Yoksa insan ırkını da yok edecek bir savaşın mümkün olması olasılığı artabilir.Kısaca ebedi barış ve ebedi savaş eksterm durumlar.Barış ancak güçlü orduların teknolojik ve insan kalitesi yeteneğinde caydırıcılığı mümkün kılabilir.



5—Lazer toplar gerek dünyada gerek gerek uzayda savunma amaçlı kullanılabilecek en güçlü silah sistemleri.Geleceğin silahları yok etmek veya etkisiz hale getirmek için kullanılacak lazer toplar olacak.



Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi-Bilim ve Teknik Dergisi-CBT



3--Lazer Toplar İle Uzayda Astreoidi Vurmak:

 

1--ABD ordusu düşman füzelerini havada vurabilen ya da tanklarda delik açabilen lazerlerin peşinde.

 

1.1--Lockheed Martin’iıı gelişmiş lazer sistemleri programını yürüten Robert Afzal  şöyle diyor: “Yıl 2018 oldu ama herkes neden böyle bir teknolojimiz olmadığını merak ediyorum.

 

2—Lazerlerin,hayattaki potansiyelini araştırılırken karşılarına üç büyük engel dikildi

 

2.1--lazerleri çalıştırmak için devasa katı hal bataryalarına ya da koca tüplerdeki kimyasal maddelere gereksinim duyulması.

 

2.2--cephede hızlı manevra yapacak araçlardan çok 747 jumbo jet büyüklüğünde olmaları.

 

2.3--çok sıkıcı bir konu olan ışık dağılması (yani huzmenin kaynakla hedef arasında yoğunluğunu koruyamaması) problemi.

 

3-- Huzme kalitesi büyük bir güçlük” diyor Afzal. “Kaliteli değilse Hollyvvood spotlarına benziyor. Çok parlak ama hiçbir şeyi patlatmıyor.

 

4--Işığı silaha dönüştürmenin en zor yanı lazerin gücünü anlamlı bir uzaklıktan metali eritebilecek düzeye taşımaktı.

 

4.1--Örneğin endüstriyel bir kesim cihazında bulacağınız 1 kw iken,silah sınıfı için 30-100 kw arasında ya da daha yüksek olmalıydı.


4.2--Kimyasal lazerler böylesi performansa erişebiliyor ama huzmeyi oluşturmak için çok da kararlı olmayan karışımlar gerektiriyor.

 

4.3--Elektrik gücüyle çalışan katı hal lazerleri bu dezavantajdan yakınmasa da, en azından en başta bu kadar güçlü değildi.

 

4.4—En iyi çözüm bulunmuştu.Lazerler veri aktarımı için harika olan fiber optik kabloların ışık ışınlarının enerjisini artırmada da kullanılabileceğini bulunmuştu. Afzal bir adım ileri gitti ve fiber optikle geliştirilmiş birden çok lazeri bir araya getirerek düşman araçları 1,6 km öteden kızartacak kadar güç üretebilen bir huzme kalitesine erişti.

 

4.5--Birleştirilmiş huzmeli fiber lazer” işte böyle ortaya çıktı. Ölçeklenebilen bu sistemde mühendisler istedikleri gücü ayarlayabiliyor.

 

5--Afzal bu konuda, tahmin edilebileceği gibi biraz çekingen ama yine de iyimser. “Sistemler küçülüp verimli bir hal aldıkça, pil teknolojisi iyiye gittikçe bir gün elde taşman bir sistem de yapılması da beklenebilir.

 

6—Uzay da astreoid tehlikesine karşı böyle bir lazer topun geliştilmesi halinde,dünyada yaşamı yok edebilecek çarpma riski bulunan bir göktaşı-astreoidler, uzayda patlatılabilir mi.

 

7—Türkiye de savunma sanayi şirketlerinin hızla lazer top üretimi için gereken çalışmaları yapması uygun olabilir.Aynı zamanda ülke olarak roket,roket rampaları,uydu üretimine girilmesi uygun olabilir.Zira dünya devletlerinin uzaya açılması, her devletin kendi imkanları ile açılması şeklinde olacağı açık.

 

Kaynak:Popular Science

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 279

Eklenme Tarihi : 15.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.