MAKALELER / Alzehaymer-Marul veya Yaban Mersini Sirkesi Bellek Kaybını Durdurabiliyor








Alzehaymer-Marul veya Yaban Mersini Sirkesi Bellek Kaybını Durdurabiliyor:

 

1--İki yeni araştırma marul veya yaban mersini sirkesinin bellek kaybını durdurabileceği şeklinde sonuçlandı.

 

1.1--Fakat bir meta analiz çalışması farklı bir sonucu ortaya koydu: Halihazırdaki bilgilere göre demansı uzun vadede, güvenilir bir şekilde durdurabilecek önlemler bulunmuyor.

 

2--Dünya Sağlık Organizasyonu WHO, 2050 için dünya genelinde 152 milyon demans hastası tahmininde bulunmuştu. Alzheimer dışında belleği biraz daha az etkileyen demans türleri de artıyor.

 

2.1--Bunun başlıca nedeni insan ömrünün uzuyor olması. Bilim insanları bu yüzden bu yaşlılık hastalığını durdurmanın ya da en azından yavaşlatmanın yollarını arıyorlar.

 

2.2--Sağlıklı beslenmenin orta derecedeki bir bellek kaybını durdurabileceğini kısa bir süre önce Neurology dergisinde yayımlanan bir araştırma göstermişti.

 

3--Rush Üniversitesi Tıp Merkezi’nde Martha Clare Morris ile çalışan ekip, araştırma çerçevesinde yaş ortalaması 81 olan 960 kişinin durumu on yıl kadar takip etmiş.

 

3.1--Özellikle de kan basıncı ve fazla kilo gibi tıbbi veriler ve sigara içimi, hareket gibi yaşam biçimi faktörleri ve eğitim durumu gibi sosyal faktörler dikkate alınmış.

 

3.2--Katılımcılar ayrıca beslenme biçimleri hakkında kesin bilgiler vermek ve düzenli olarak bellek testleri yapmak zorundaydılar.

 

3.3--Sonuçlara göre düzenli olarak üç porsiyon yeşillik tüketenlerde bellek kaybı daha yavaş ilerliyor. Bir porsiyon yeşillik bir kase salata veya yarım kase pişmiş ıspanağa eşit.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 468

Eklenme Tarihi : 15.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.