MAKALELER / Suriyeli Mülteciler-Analiz








Suriyeli Mülteciler-Analiz:

 

1--Göç politikaları üzerine çalışmalar yapan Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Erdoğan, araştırmalarda büyük kısmı “geriye döneceğiz” dese de kendi tahmin ve deneyimlerine göre Suriyeli sığınmacıların % 80’inin kalacağını söyledi.

 

1.1--Erdoğan, kasım ayı sonu itibariyle Türkiye'deki sığınmacı-mülteci sayısının 3 milyon 359 bin 915'i Suriyeli, 462 bini Suriye dışı olmak üzere toplam 3 milyon 821 bin 915 kişi olduğunu söyledi.

 

1.2--Bu kişilerden sadece 227 bin 649 kişinin kamplarda yaşadığını, diğerlerinin Türkiye’ye dağıldığını hatırlatan Erdoğan, politika oluşturulmaması halinde sorunların hızla baş göstermeye başlayacağını belirtti

 

2--Çalışmada, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için maliyetine yönelik analiz de yer aldı. Analizde toplam doğrudan maliyetin 26-30 milyar dolar arasında, dolaylı maliyetler dikkate alındığında ise 30 milyar doların da üzerinde olacağı bilgisi verild

 

3--Toplantıya katılan Suriye göçmeni, Türk vatandaşlığı da elde eden kadın hakları savunucusu Ravda Nur Cuma da son dönemde Türkiye'de yaygınlaşan 'Genç Suriyeliler ülkelerini bırakıp Türkiye'de keyif çatıyor' yaklaşımına yönelik konuştu. Ravda Nur, "Suriye'deki savaş kardeşin-kardeşi öldürdüğü bir savaş... Çok karmaşık ve çok fazla örgüt var. Kimin için savaşalım? Kardeşimizi, kuzenimizi mi öldürelim? Bunu reddediyoruz" dedi.

 

4--Erdoğan, bugüne kadar Suriyeli sığınmacılara hep ‘geçici’ gözüyle bakıldığım ve sürecin iyi yönetilemediğini vurguladı.

 

4.1--Suriyeli sığınmacıların ‘kalıcı’ olduğunun ortaya çıkmasıyla, bugüne kadar yaşanmayan ve aslında Türkiye’nin yabancısı olmadığı sorunların ortaya çıka-cağını, bu anlamda bir kırılma noktasında bulunulduğunu belirten Erdoğan,uyum için hızla politikalar oluşturulması gerektiğini kaydetti.

 

4.2--Erdoğan, Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacıların % 33’ünün, eğitim seviyesi bir yana ‘okuma yazma bilmediğini’ vurgulayarak, uyumun kolay bir süreç olmayacağının altını çizdi.

 

5—Sığınmacıların

4.1—Oranlar:

491 bin 557’si…………… (0-4 yaş) bebek.

1 milyon 22 bini…………. okul çağında.

2 milyon 100 bini…………. (15-64 yaş) aktif işgücüne katılabilir.

 

Yüzde 46,5'i………………. kadın.

 

Sığınmacıların………………….... %33'ü okuma yazma bilmiyor.

% 13'ü okuma-yazma biliyor……. ama ‘bir okul bitirmemiş


Sadece % 6'sı………………….… üniversite eğitimli.

 

Eğitimsiz nüfus………………% 46.


Eğitim çağındaki çocukların % 61,5'i şu anda okullarda.

 

4.2--Ancak organize şekilde Türkçe öğretilmiyor ve eğitim Suriye müfredatına göre yapılıyor.

 

4.3--Suriyeli çocuklar eğitime entegre edilmesi halinde 1.189 yeni okula ve 50 bin öğretmene ihtiyaç var. Bunun toplam ilave maliyeti 3.6 milyar euro.

 

4.4--Türkiye'de bulunan yaklaşık 500 akademik personelin % 90'ı ilahiyat alanında çalışanlar. Diğer akademik personel sadece % 10.

 

4.5--Suriyeli gençlerden üniversiteye devam eden 14 bin 747 kişi.

 

4.6--3 milyon 404 bin kişi istatistik tanımla 'işsiz' durumda.Kayıt dışı çalışma yüksek. 1 milyon dolayındaki kişinin Türkler'in çalışmadığı işlere razı olarak düşük ücretle çalıştığı tahmin ediliyor.

 

5—Yorum:

1—Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönme düşüncesi herhalde zor.Bu durumda yapılacak şey bu insanların biran önce eğitim seviyelerinin yükseltilmesi.Verilecek eğitimde herhalde suriye müfredatı değil hibrit bir tarzda MEB in müfredatına yakın olmalı.Zira artık onlar ülkelerine geri dönmeyecekler gibi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 286

Eklenme Tarihi : 15.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.