MAKALELER / Gıda İsrafı-Küresel








Gıda İsrafı-Küresel:

 

1--Birleşmiş Milletler’in raporuna göre dünya genelinde üretilen gıdanın %17’si israf oluyor. Bu da yaklaşık 1 milyar ton gıdaya denk geliyor.

 

2--Bu israfın

% 61’lik kısmı……….. evlerde,

% 26’lık kısmı ……….restoranlar gibi gıda hizmeti veren yerlerde ve

% 13’lük kısmı da…….perakende gıda satıcılarında meydana geliyor.

 

3--Barrett gıda israfının nedenlerinden birinin de son tüketim tarihi olduğunu, ancak bu tarihlerin her zaman gıdayı tüketmenin güvenli olmaktan çıktığı tarihe işaret etmediğini söylüyor. Barrett’a göre gıda israfı kişilerin ellerindeki verilere göre verdikleri akılcı kararların sonucu ortaya çıkıyor.

 

4—Gıda israfının giderek daha çok kaygı uyandırmasının nedeni olarak üretim süreçlerinin çevreye maliyeti gösteriliyor.

 

4.1--Rapor, evlerdeki gıda israfının yalnızca ABD ya da İngiltere gibi gelir düzeyi yüksek ülkelerle sınırlı olmadığını gösteriyor.

 

4.2--Ohio State Üniversitesi’nden uzman Brian Roe’ya göre yoksul ülkelerde gıda israfının bir nedeni de evlerde buzdolabı gibi soğutma imkanlarının olmaması. Daha varlıklı ülkelerde insanlar dışarıda daha fazla yemek yiyebiliyor, bu da gıda israfının evlerden restoranlara kaydığını gösteriyor.

 

5—Öte yandan Almanyada yapılan bir araştırmaya göre süpermarket, indirimli marketler ve hipermarketlerde yılda 290 bin, diğer perakendecilerde 210 bin ton gıda maddesi çöpe atıldı.

 

5.1--Gıda atıklarının ciroda en büyük kayba yol açtığı perakendecilik sektörü fırınlar oldu. % 6'lık kayba uğrayan fırınları % 4,3 ile manavlar izledi. Daha uzun süre saklanabilen ürünlerin satıldığı dondurulmuş gıda, içecek ve kuru gıda sektörlerinde ise atıkların yol açtığı ciro kaybı oranı % 0,3 olarak kaydedildi.

 

5.2--Araştırmada 500 bin ton çok yüksek bir miktar gibi görünmesine rağmen perakende sektörünün çöpe atılan gıdaların sadece % 4'ünü oluşturduğuna işaret edildi.

 

5.3--Araştırmaya göre çöpe giden gıda maddelerinde 2015 yılı verilerine göre en büyük payı, % 52'lik oranla özel haneler oluşturuyor. Ancak miktarın ne kadarının gerçekten çöpe gittiği, ne kadarının bağışlandığı ya da hayvan yemi gibi başka şekillerde değerlendirildiğine dair veri bulunmuyor. Uzmanlar atık gıdaların yaklaşık % 30'unun bağış olarak verildiğini tahmin ediyor.

 

5.4--Almanya'da hükümet, gıda maddelerinde israfı azaltmak amacıyla 2019 yılında bir eylem planı açıklamış ve yılda çöpe atılan 11 ila 13 milyon tonluk gıda miktarını 2030 yılına kadar yarı yarıya düşürme hedefini belirlemişti.

 

5.5--İstatistiklere göre, şu anda dünya üzerinde yaklaşık bir milyar insan açlık ve az beslenme sorunuyla boğuşuyor. Buna rağmen, birçok endüstri ülkesinde büyük bir gıda yığını çöpe gidiyor.

 

5.6--BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün açıkladığı verilere göre, insanların tüketimi için üretilmiş besin ürünlerinin üçte biri bu şekilde yok ediliyor. Bu, yılda 1 milyar 300 milyon tona tekabül ediyor. Bu gıdaların bir kısmınıysa son kullanma tarihi henüz geçmeden çöpe atılan ürünler oluşturuyor.

 

5.7--Stuttgart Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre ise Almanya'daki hanelerde senede 6 milyon 700 bin ton besin maddesi çöpe atılıyor. Bunların başında sebze ve meyve, hamur işi, yemek artıkları ve süt ürünleri geliyor. Bu oran, her bir Alman vatandaşı başına her yıl ortalama 82 kilogram gıdanın ziyan edildiğini işaret ediyor.

 

 

5.8—Öte yandan Almanya'da Tüketiciyi Koruma Bakanlığı'nın talimatıyla hazırlanan "heba edilen yiyecek maddeleri araştırması" çarpıcı bir tablo ortaya koydu.

 

5.8.1--Araştırmayı hazırlayanlar, "yiyecek maddelerinin yaklaşık üçte ikisinin gereksiz yere çöpe atıldığı" sonucuna vardılar. Araştırmaya göre çöpe atılan yiyecek maddelerinin toplamı yılda 11 milyon tonu buluyor.

 

5.8.2--11 milyon tonluk çöpün % 61'i konutlardan toplanıyor. % 17'lik kısmı okul, kantin ve lokantalardan, kalan % 5'lik çöp ise marketlerden toplanıyor.

 

6—Gıda israfına karşı mücadele eden bir başka ülke Fransa. Fransa Ulusal Meclisi'nde perşembe akşamı kabul edilen yasaya göre toptancılar ellerinde kalan gıda maddelerini artık çöpe atamayacak.

 

6.1--Satılmamış gıdanın tüketilemeyecek duruma getirilmesi de yasaklanıyor. Girişimin öncülerinden milletvekili Guillaume Garot, ”Süpermarketlerin kloru hala yenebilecek durumda olan gıda maddeleriyle birlikte çöpe atması bir skandal” diye konuştu.

 

6.2--Önlemler paketi, tüccarların her tür israftan kaçınmasını öngörüyor. Buna göre satılmayıp ‘elde kalan' gıdanın bağışlanması, hayvan yemi olarak kullanılması ya da gübre olarak tarımda yararlanılması gerekiyor.

 

6.3--400 metrekarenin üzerinde alana sahip süpermarketlere de gıda bağışı için bir hayır kurumuyla anlaşma yapması yükümlülüğü getiriliyor. Okullarda da gıda israfına karşı bilinçlendirmenin müfredata alınması öngörülüyor.

 

7—Yorum:

 

1—Gıda israfında kayıbı azaltmak için:

 

1—Tarlada toplanan ürünün hemen temizlenip-işlenip soğuk lojistiğe alınması sağlanabilir.

 

2—Atmosfer kontrollü depoların kurulmasının ve işletilmesinin teşviki gerçekleştirilebilir

 

3—Süpermarketlerde besinlerin bozulmasyı önleyen ambalaja alınması.Ekmeğin pıt pıtlı ambalajlara konması halinde ambalaj ile ekmek arasına giren hava tabakası ciddi anlamda ısı yalıtım yaparak ekmeğin kurumasını önler.Bu çzüm yapılabilir.Öte yandan süper marketlerde sebze ve meyveler yine içinde hava olan paketlere girebilir.Bu imkan ile sebze ve meyve hava alıp solunum yapar yanı zamanda kişiler bu paketi buz dolabına koyar.

 

4—Belediyeler çöp konteyneri yanına atık ekmek askısı yapabilir.Atık ekmekler ihtiyaç sahibi kişilerce buradan alınabilir.

 

5—Alanı 400 M2 aşan market vs Son kullanma tarihini geçmiş ürünler için gıda bankalarına bağışlanma zorunluğu getirilebilir.Aynı zamanda bu marketlerde askıda ürün bağışlama imkanıda getirilebilir.

 

6—Belediyeler için Atık çöpte her 3 konteynerin 2 sinin üzerine gıda atık-1 sine geri dönüşüm konteyneri yazılabilir.Gıda atıklarını ilgili firmalarca toplanarak kompost-gübre haline getirecek düzenlemeler yapılabilir.


2-Gıdada İsraf-Tüketim kayıpları Oranları:

 

1—Tüketimde Kayıp Oranları:

 

1—Et te tüketim……………%79

1.1—Et te kayıp……………%21

 

2—Balık ta tüketim………..%65

2.1—Balık ta kayıp…………%35

 

3—Süt Ür de tüketim………%84

3.1—Süt Ür de kayıp………%16

 

1.1—Kayıpta Çözümler:

 

1—Gıdaların SKT yerine bozulma tarihinin yazılması

 

2—Yolları iyileştirmek

 

3—Soğuk depolama-lojistik kullanımı

 

4—Sözleşmeli tarım ile mahsül miktarının ve toplanma zamanının önceden belirlenmesi-planlama

 

5—Gıda bankası uygulamaları ile çöpe atmadan evvel ihtiyaç sahiplerine cep tlf uygulamaları-food cowboy bildirmek

 

6—Farkındalık kampanyaları ile Markete sık gitmeyi teşvik ederek kaybı %20 azaltmak.

 

Kaynak:

 

1--https://www.amerikaninsesi.com

2--https://www.dw.com/tr/

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 433

Eklenme Tarihi : 15.03.2021

Önceki sayfaya geri dön.