MAKALELER / Fide Dikiminde Dikkat Edilecek Kurallar





1--Fide Dikiminde Dikkat Edilecek Kurallar:

 

1—Yaza girerken balkonda,terasta,bahçede fide dikerken bazı kurallara dikkat etmenin faydaları vardır.Bunlar:

 

1--Fidelerin toprağa dikimi, donlar geçtikten hemen sonra yapılmalı.

 

2--Toprağın tavlı olmasına dikkat edilmeli bunun için dikimden birkaç gün önce işlenmiş ve dikime hazır hale getirilmiş toprak hafifçe sulanmalı.


3--Fideler de toprağa dikimeden önce sulanmalı.

 

4--Fideler kök boğazlarından değil, yaprağa yakın yerlerinden tutulmalı.

 

5--Domates yetiştiriciliğinde domatesin toprak yüzeyi ile ilişkisini keserek dometeste oluşabilecek çürümeyi önlem için sırık vs kullanılmalı ve bu sırıklar domatesi taşıyacak kadar kalın ve uzun olmalı.

 

5.1—Kısaca Sıra arası ve sıra üzeri bırakılacak aralıklar çeşidin sırık veya yer çeşidi oluşuna, büyüme ve yayılma kuvvetine ve ayrıca toprak şartlarına göre değişir.

 

5.2--Genel olarak sıra araları yer domateslerinde, biber, patlıcan ve diğer sebzelerde 80-125 cm, sırık domates çeşitlerinde 80-120 cm, sıra üzeri mesafeler ise yer çeşitlerinde 60 cm, sırık çeşitlerinde ise 50 cm olarak bırakılmalı.

 

6--Yetiştiriciler fideleri tercihen kuzey-güney istikametinde hazırlanan setlerin üzerine dikmeli.

 

7--Dikim sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılmalı.

 

8--Sıcak saatlerde dikim yapılmamalı.

 

9--Dikimde fidelerin ilk yapraklarının toprak üstünde kalmasına dikkat edilmeli ve fide kök boğazı en fazla 1 cm. olacak şekilde toprakla hafifçe sıkıştırılmadan örtülmelidir ve bütün dikim işlemlerinden sonra hafifçe can suyu verilmeli.

 

10—Bahçeye dikilen fidelerin ve ağaçların sulamasında damalama sulama sistemi kullanılabilir.

 

10.1—Sistem tasarımında:Ana su hattından alınacak hatta bağlanacak pilli zaman saati sabah gün doğarken-saat-5-6 arası saatlere ayarlanıp,zaman saatinin ucuna damlama sulama hattı bağlanabilir.Hat toprak altı yapılacaksa ağacın çevresinde 2 kere dolanacak biçimde 10x10 cm toprak kanal açıp dibine iri çakıl döküp üstüne damlama sulama hattı döşenip(damlatıcılar geotekstil membran ile sarıp-tel ile bağlayıp) üzerine yine iri çakıl ve toprak ile kapatılır.

 

10.2—Su ihtiyacı açılacak su kuyusundan temin edilebilir.Güneş enerjili doğru akım pompasıyla yukarı çekilen su depoya basılır.Depodan cazibe yada güneş enerjili hidrofor ile sulama hattına basılabilir.

 

11—Kullanılacak fideler organik tohumlardan karşılanabilir.

 

Kaynak:Para Dergisi-2-8.8.2017-s:45


2--Fide Robotu-Doku Kültürü-Tarım Fuarı:

 

1-- Growtech Eurasia Marka Direk­törü Engin Er’in verdiği bilgiye gö­re, Antalya Tarım Fuarı’na katılım­cı veya ziyaretçi olmak gelenler ya yeni teknolojilerini tanıtmaya ya da teknoloji almaya geliyor.

 

1.1--Bu yıl fuarın en çok ilgi gören teknolojiler arasında fide dikimi yapan otomatik, yarı otomatik makinelerdi.

 

2--Japon Yanmar firmasının robotu andıran yarı otomatik fide dikim makinesi, Güney Kore’den HRC firmasının fide aşılama robotunu görmek için ziyaretçiler yoğun çaba gösteriyordu.

 

3—Ayrıca Doku kültürü ile fide ve fidan yetiştiriciliği de ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

 

4—İlgili firmalarca yapılan çalışmalara göre doku kültürü ile 3 yıla kadar muz ithalatının sona erebileceği gibi aynı zamanda , Avokado, kivi, böğürtlen, blueberry ve doğal şeker bitkisi stevia fidanlarını doku kültürü ile ürettilebilmekte.Bu inkan ile meyve bahçelerinin tümüyle yenilenmesi mümkün.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Tarım Dünyası

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 318

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.