MAKALELER / Derin Kuyu Pompaları ile Toprağı Kurutmak





Çiftçiler Asya Kıtasını Derin Kuyu Pompaları ile Kurutuyor

 

1—Hindistanda su pompaları mevcut elektriğin yarısını kullanıyor ve bu da eyaletlerde salgın boyutunda elektrik kesintilerine yol açıyor.

 

2--Gujarat eyaletindeki çiftçiler, sığ su kuyulardan, deri kovalar kullanarak boğalarla su çekiyorlardı.Şimdiyse elektrikli pompalar kullanarak yerin 300 metre derininden çekebiliyorlar. Teknolojik gelişme harap edici sonuçlara yol açmak üzere.

 

2.1--Yeraltmdaki rezervlerden çok daha fazla miktarda su kullanıldı. Bu rezervleri pompalar kuruttu ve nesillerdir işlenen topraklar çöle dönüşüyor.

 

3--Hindistanlı çiftçiler yeni pompalar için 12 milyar dolarlık yatırım yaptı, ancak gittikçe derinliğe çekilen suya ulaşmak için daha derinler deliniyor. Hindistan'ın elle kazılmış geleneksel kuyularının yarısı ve milyonlarca sığ su kuyusu kurudu.

 

3.1--Hindistan, pompa devriminden en çok etkilenen ülke. Küçük çiftçiler, petrol endüstrisinden adapte edilmiş teknolojiyi kullanarak tarlalarının altındaki doymuş katmanlan delerek 21 milyon su kuyusu yarattı.

 

4--Çiftçiler her yıl bir milyon adet su kuyusunu hizmete sokuyor. Bu kuyuların çoğundan hükümetin tarımla ilgili otoritelerinin haberi olmuyor. Pompalar gece-gündüz, pirinç, şeker kamışı ve şark yoncası gibi, suya aç ekinleri suluyor.

 

4.1--Ancak bu büyük ve düzene sokulmamış pompa ve su kuyusu artışı Hindistan'ı kuraklık ile tehdit ediyor. Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü yetkilileri: "Bu kuyuları kontrol edebilmek için bir yol yok. Ancak, bu balon patladığında, Hindistan'ın kırsal kesimi çok büyük bir anarşi ile karşı karşıya kalacak

 

5--Hindistan çiftçiliğinin biçimini değiştiren pompalar her yıl 200 kilometre küp suyu yüzeye çıkartıyor. Ancak bunun sadece küçük bir kısmı muson yağmurları ile geri dönüyor.

 

6--Aynı "devrim "Asya'daki birçok ülkede de gerçekleşti. Pakistan, Vietnam ve Kuzey Çin gibi su sıkıntısı çeken yerlerde milyonlarca su kuyusu ile değerli yeraltı suyu yukarı çekiliyor.

 

7--Çin'in tahıl tarım üssü olan kuzey Çin Ovası'nda her yıl, yağmurun geri kazandırdığı sudan 30 kilometreküp daha fazla su çıkartılıyor. Zemin suyu, ülke tahılının %40'ının üretiminde kullanılıyor.

 

8--Çinliler, su sıkıntısının ülkeyi tahıl ithalatına bağımlı hale getireceği korkusunda. Vietnam geçtiğiz on yılda tüp su kuyularını dört katına çıkararak bir milyon sayısına ulaştı.

 

9--Pakistan'ın Pencap eyaletinde de ülke yiyeceğinin %90'ının üretimini sağlayan su tabakalan alçalıyor..

 

10—Türkiyede Konya ovasında aynı durum tekerrür ediyor.Gittikçe daha derine doğru iniliyor.

 

11—Çözüm Önerileri:

 

1—Belediyeler Kentte gri su oluşumu için gereken alt yapıyı kurdurarak kentte oluşan gri suları ve yağmur sularını kentin çevresinde yaşayan çiftçilerin kullanımına sunabilir.

 

2—Küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklıkların artacağı iklim senaryolarında ön görülmekte.Bu senaryolara göre kuraklığa uğraqyacak alanlar için yerel ve merkezi yöneticiler tarafından  su yönetim planları oluşturulmak zorunda.

 

3—Suyu ekonomik olarak kullanan damlama sulama sistemleri için büyük teşvikler getirilebilir.

 

4—Suyu çok tüketen ürünlerden daha az tüketen ürünlere geçiş için gereken adımlar atılabilir.

 

5—Tohum ıslahı için gereken destekler verilerek Kuraklığa dayanıklı ne türler ortaya çıkarılabilir.

 

6—Nehir-Göl-Akarsu kirlenmelerine karşı ciddi önlemler alınabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 327

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.