MAKALELER / Damlama Sulama Az Su ile Daha Fazla Verim Almak-Tarımda





Damlama Sulama Az Su ile Daha Fazla Verim Almak-Tarımda:


1—Sulama sistemleri içinde en verimli ve bitki su ihtiyacını tam karşılayan sistem damlama sulama sistemidir.Damlama sulama sistemi Şekerpancarı yetiştiriciliğinde de uygulanabilir.


1.1--Şeker pancarı yetiştiriciliğinde uygulanan damlama sulama yöntemininin faydaları şöyle sıralanabilir:


1—Konya havzasında şekerpancarı üretiminde şuanda verim 5-5.5 ton civarında.


2—Konya havzasında sulama ağırlıklı olarak yeraltı su kaynakları ile yapılmakta olup, sulama bu bölgede 100.000 aşkın sondaj kuyusu ile yapılmakta.


2.1--Her sene su seviyeleri daha aşağı düşmekte.Bu bölge için yapılan çalışmalara göre 2025-30 yıllarında bu bölgede tarımın sürdürülebilirliği risk altına girecek.


2.2--Bu anlamda konya havzasında damlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması oldukça önemli.


3—Bir damlama sulama firması tarafından yapılan bir şeker pancarı ekim sahası çalışmasında ortalama 5-5.5 ton olan, verim 13-14 ton çıkmış  ve bu verim %50 daha az su ile sağlanabilmiştir.


4—Damlama sulama projelerinde toprak üstü-altı borulama ve ekipmanları,yağmurlama sistemleri,basınç ayarlı sistemler kullanılabilmektedir.


4.1--Ülke olarak modern tarıma yönelmek zorundayız. Öneri olarak Modern Çiftçilik Uygulamaları Örnekleri Şunlar olabilir:


1--Her çiftçinin şartları ve ihtiyaçları farklı olup belli ücret ile cihaz ile anında toprak analizi yapılması ve ulusal veri tabanına aktarılması-sulama sisteminde bu analize göre sulamanın otomasyon ile yapılması,


2--yerel hava durumunun cep tlf anında gelmesi,


3--drone fotoğrafları ile rekolte tahmini yapılması ve ulusal veri tabanına kaydedilmesi-


4--ilgili üründe yerel borsa kurulması ve veri tabanına göre satış fiyatının ortaya çıkması,


5--yerel e ticaret siteleri ile üretici koopratiflerin ürünü satması,devletin koopratifleri hem desteklemesi hemde özerk olarak kontrol etmesi.


6--ve tüm bu süreçleri bir tarım vadisi yada OSB si içinde bir eko sistem oluşturarak sağlanması.


6.1--Aynı tarım vadisinde üniversiteye bağlı ilgili araştırma enstitüsünüde oluşturmak ve bu enstitü ile uluslar arası projelere destek vererek bilgi birikimini artırmak uygun olacaktır.


7--Hollanda devleti yukarıda yazılı maddeleri uygulayarak dünyada modern çiftçiliği en iyi uygulayan ülkelerden biri konumunda.


Kaynak:Dünya Gazetesi





Makalenin İzlenme Sayısı : 308

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.