MAKALELER / Çukurova da Verim Dünya Ortalamasının Üstünde





Çukurova da Verim Dünya Ortalamasının Üstünde:

 

1--Çukurova'nIn dünyanın üç önemli ovasından biri olduğunu söyleyen Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, bölgede hemen her üründe dünya ortalamasının üstünde verim alındığını vurguladı.

 

2--Eskiden narenciyede İspanya'nın ve ABD'nin biraz altında kalıyorduk ama onu da yakaladık. Artık narenciyede bir dekara 4-6 ton arası almak hayal değil.

 

2.1--Tarla ürünlerine bakacak olursak; pamukta bugün ABD'de 250-300 kg arasında değişen birim alana verim Çukurova'da 500- 600 kg'lara çıkmış durumda.

 

2.2--Pamuk gibi soya ve mısırda da bunu gözlemleyebiliyoruz. ABD yaygın olarak ektiği soyadan ortalama 250- 300 kg verim alınırken bizde bu ortalama 500 kg.

 

2.3—Mısırda ise artık 1200 kg alabiliyoruz.

 

3--Nur Ozkan, ortasından iki nehir geçen ovanın oldukça bereketli bir toprağa sahip olduğunu belirtti.Ovada gün geçtikce meyve bahçelerinin genişlediğini anlatan Özkan, Çok geniş alanlarda zeytin dikiliyor. Bununla birlikte sert çekirdekli gruplarda erik, nektar, erkenci elma, armut ve bunun yanında da hızla narenciye bahçeleri gelişiyor.

 

3.1--Erkenci buğdayda çukurova çok önde gidiyor. Bunun yanı sıra, tarla ürünlerinde çukurova karpuzu markalaşmış durumda, geniş alanlara ekiliyor. Yaklaşık 80 bin dekarları bulan alanda soğan ekiliyor.

 

3.2--Devletin verdiği destekle, bahçelerde hızla damlama sulama sistemine girildi. Ziraat Bankasi'nın verdiği destekle don olaylarına karşı pervaneler kuruluyor. Beygir gücü yüksek, toprağı rahat işleyecek büyük traktörler ve ekipmanlar gelişti. Ova'da zirai alet üretimi de değişime uğruyor. Daha hassas, daha teknolojik aletler üretiliyor, yani sanayisi de gelişiyor.

 

4--Özkan, Türkiye'nin diğer bölgeleriyle mukayese edildiğinde çukurova'da maliyetlerin yüksek olduğunu dile getirdi. Mazot ve işçilik maliyetlerinin yanı sıra çukurova'da gübrenin diger bölgelere göre daha fazla kullanıldığını ve nemli hava koşulları nedeniyle ilaçla mücadelenin daha çok yapıldığını hatırlatan Ozkan,tarımın önde gelen sorunlarından birine çözüm sağlanabilmesi açısından, 'arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında Miras Hukuku'na ilişkin düzenlemenin yapılması gerektiğine işaret etti.

 

4.1--Nur Özkan, "Topraklarm artık bölünmemesi gerekiyor. Hızla toplulaştırmaya gidilip, toprakların bölünmesini engelleyici uygulamaların devreye alınmasını bekliyoruz.

 

4.2--Bununla birlikte; 2004 yılında çıkarılan yerel yönetimler yasasıyla birlikte kuş uçuşu 30 km bazı yerlerde 38 km, mücavir alan kapsamına alınıyor. Tarımsal üretim yapılan topraklar arsa muamelesi görüp emlak vergisine tabi tutuluyor ve ciddi emlak vergisi alınıyor. Bu konuları Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ilettik ve umuyoruz ki, iyi sonuçlar alacağız şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Para-Haftalık Ekonomi Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 286

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.