MAKALELER / Bahçe Sulama sistemi- Tasarımı-Basit







Basit bahçe sulama sistemi:


1--Çimler için serme değil,tohum çim kullanılması daha uygun olacaktır.Çim ekimi için , toprak makina ile harmanlandıktan -karıştırıldıktan sonra düzenlenip üzerine hafif kum atılıp ardından çim tohumu atılır.Ekili çimin üzerinden bir silindir ile geçilir.Ardından sık sık sulama yapılmalıdır.


1.1--Çim sulamasında kullanılabilecek basit bir çarpmalı fıskiyenin debisi 0,7 m3/h ve çalışma basıncı 3-4 bar kabul edilirse küçük bir bahçe için gidecek fıskiye sayısı 6 adet olarak düşünülürse 6x0,7=4,2 m3/h-4 bar lık bir hidrofor yeterli olur.


1.1.2--Ayrıca yarım saatlik sulama süresi için 2-3 tonluk plastik yatık  depo kullanılması yeterli olabilir.


1.1.3--Depo için gerekli su kuyudan sağlanabilir.Bunun için açılacak kuyudan DC dalgıç ile bu depoya su basılabilir.


1.1.4--DC dalgıç pompasının elektriği güneş panelinden sağlanabilir.


2--Sistemin başına bir zaman saati konulur ve zaman saatinin içine pili takılıp zaman saatinin zamanı sizin saatinize getirilir sulama süresi 30 dk tutulursa her sabah saat 6 da zaman saati otomatik olarak açılır ve sistem suyu sulama sistemine basar.


3--Bahçenizde çimler fıskiye ile sulanırken bahçenizde kurduğunuz küçük sebze bahçesini de damlama sulama ile sulayabilirsiniz.


4--Bahçe sulama sisteminde borulama için 10 mm çaplı siyah deliksiz sulama borusu,sebzeler için ise aynı çapta delikli sulama borusu kullanabilirsiniz.


5--Bahçeye küçük bir kürek ile yada eldiven giyerek elle katacağınız koyun gübresinden yetiştireceğiniz domatese toprak bakterilerinin geçip domatesin daha lezzetli olması sağlanabilir.


6--Kimyasal gübrede bu imkan-bakteri probiyotik bakteri olmaz.Bu nedenle bakanlık kimyasal gübrelere belli oranda hayvan gübresi katılması için şart getirebilir. Kısaca Bitkiye sadece azotu değil probiyotik bakteriyi de vermeniz gerekir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 443

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.