MAKALELER / Akuaponik Çiftlikler







Akuaponik Çiftlikler:

 

1—Ortadoğuda Araplar, % 76'sı çöl olan topraklarda yaşıyor. Su yok, ya da çok kısıtlı.

Toprak ekime elverişli degil. Fakat teknolojinin, bu karanlık tabloyu yeşile çevirecek gücü var.

 

2—Çözüm seraların daha da gelişmiş biçimi olan "Akuaponik çiftlikler.Bu çiftliklerin en büyüklerini, Birleşik Arap Emirlikleri'nin dört bir yanında bulmak mümkün.

 

3--Bunlar da seralar gibi kapalı mekanlar.Diğerlerinden ayıran özellikleri, akuaponik çiftliklerinde hem su ürünleri hem de sebze ve meyve yetiştirilmesi.

 

4--Yılda 25 santimetreküpten daha az yağmur alan çöllerde su, altın kadar değerli olduğundan son damlasına kadar kullanılıyor.Hem de birkaç defa.

 

4.1—Öncelikle balıkların yetiştirilmesi için hayat kaynağı oluyor.Sistemde kullanılan suyun rengi çay rengini alıp balıklar için sağlıksız hale geldiginde sebze ve meyveler sulanıyor.

 

4.2--Topraktan geçip doğal olarak filtrelenen su, temiz ve berrak bir şekilde tekrar balıkların bulunduğu tanklara naklediliyor. Makineler yok,kimyasal gübreleme yok, haşere ilaçları yok. Sadece birkaç su pompası var.

 

5--Bu çiftliklerde çoğu zaman sebze meyve yetiştirilmesi için toprağa bile ihtiyaç duyulmuyor. Kavundan domatese, biberden patlıcana, salatadan brokoliye, karnıbahardan lahanaya kadar her tür ürünü yetiştirmek mümkün. 4000 m2 lik bir akuaponik çiftligi sahibi olan Cabir EI Mazrui, bir günde 1200 salatalık,yine bir günde 180-220 kg domates toplayabildiklerini söylüyor.

 

5.1--EI Mazrui, bu çiftlik  yöntemini seçmiş onlarca Araptan biri.Kimyasal maddelerin de rol

aldığı çiftilikten nefret ettiğini söyleyen El Mazrui, hem oldukça geniş olan kendi ailesini sağlıklı besleyebildiğini hem de ürünlerini büyük marketlere satarak,petrol kadar olmasa da büyük kazançlar elde ettigini söylüyor.

 

5.2--Bu çiftliği öğrenmek için çok şey bilmek gerekmediğini,çoğu bilgiyi deneme yanılma yoluyla elde ettiğini de sözlerine ekliyor.

 

5.3--Birleşik Arap Emirlikleri'nin en önemli yüksek okullarından eyn el üniversitesinde su ürünleri kürsüsü profesörü olan Jean Yves Mervel, akuaponik çiftçiliğin toprakları büyük ölçüde çöllerle kaplı ülkeler için kurtarıcı olacağını kaydediyor.

 

5.4--Bu çiftliklerde suyun % 95'e varan bir verimlilikle kullanıldığını hatırlatan Mervel, balık atıklanndan bile gübre olarak yararlanıldığını ifade ediyor.

 

5.5--Akuaponik çiftlik için yapılacak serayı kurma maliyetinin düşük olması,ürünün çabuk yetişmesi, çok az bir işletme masrafı gerektirmesi, suyu idareli kullanması sayesinde Afrika'nın açlık çekilen bölgeleri için de umut olacağı ileri sürülüyor.

 

5.6--Bu çiftliklerde bir atığın diğer ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılması, serayı sonu olmayan bir besin kaynağına dönüştürüyor.

 

5.7--Tükettiği besin maddelerinin %  90ını dışarıdan ithal etmek zorunda olan Birleşik Arap Emirlikleri vs ülkeler için oldukça önemli. Ve bu sürecin yaygınlaşması yıllar alacak.

 

6--Akuaponik çiftliklerinde sürdürebilirliği sağlamak için enerji de gerek. Fakat enerjiyi de doğadan temin edebiliyorsunuz.Birkaç güneş paneli, su pompalarının çalıştıracak elektrik motorlarına gerekli enerjiyi sağlayabiliyor.

 

6.1—Kısacası bu çiftlikler kendi kendine yetebilen, iyi bakım yapılması halinde yüksek verim alınabilen seralar. Sadece biraz dikkat gerekiyor. Bir elektrik arızasıyla da tıkalı bir pompa, o kadar emek verdiğiniz tüm ürünü berbat edebilir.

 

Kaynak:Para- Haftalık Ekonomi Dergisi-19-25.05.2013-s:53





Makalenin İzlenme Sayısı : 400

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.