MAKALELER / Elektrikli-Hidrojenli Otomobil Sayıları-Bilgi-Ülkeler








Elektrikli Otomobil Sayıları-Ülkeler:

 

1—Elektrikli Otomobil Sayıları-adet-2017:

Norveç……………..138983

Fransa……………...86570

Almanya……………53861

İngiltere…………….41218

Polonya……………..26223

İspanya……………..15318

Avusturya…………..14618

Türkiye……………..760

 

2—Elektrikli Hibrit(Benzin vs) Otomobil Sayısı-2017:

Polonya…………….402037

İngiltere……………322237

Fransa……………...303893

İspanya…………….160479

İtalya……………….117433

Norveç……………...75125

Türkiye…………….14115(11.2019)

 

2.1—Şarj İstasyonu Sayısı-Türkiye………..582

 

2.2—Teslanın Şarj İstasyonları:Elektrikli otomobil üreticisi ABD'li Tesla, güncellediği haritasında Türkiye'de 10 farklı noktaya "Supercharger" adındaki hızlı şarj istasyonlarından kuracağını açıkladı.

 

Buna göre 2020 yılında Tesla, Türkiye'de

1--Edirne (Lalapaşa yolu üzeri),

2--İstanbul (Anadolu yakası Şekerpınar kavşağı),

3--Sakarya (Hendek TEM Otobanı üzeri),

4--Ankara (Çamlıdere E89 Otobanı üzeri),

5--Bursa (Gebze-Orhangazi-İzmir Otobanı),

6--Balıkesir (merkez),

7--İzmir (Konak-merkez),

8--Aydın (İzmir-Aydın Otobanı kenarı),

9--Konya (Erenkaya mevki Konya-Manavgat yolu) ve

10--Antalya'da (Antalya-Denizli yolu) hızlı şarj istasyonları kuracak.

 

2.3--Bu şarj istasyonları türüne göre 75-100 kW saat gücüyle çalışıp 25 ya da 34 dakika içerisinde ortalama bir araç bataryasının % 80'ini şarj edebilecek.

 

2.4--Tesla'nın güncellediği haritada elektrik altyapısı zayıf olan Doğu Avrupa- Balkan ülkeleri, Rusya ve Türkiye'ye yatırım yaptığı görülüyor. Supercharger istasyonlarından komşu ülke Yunanistan'da 5, Bulgaristan'sa ise bir adet kurulması planlanıyor.

 

2.5—Almanyada Şarj İstasyonları Kurulumu:Almanya Şansolyesi Angela Merkel yaptığı bir konuşmada ülkesinde 1 milyon elektrikli araç şarj ünitesinin 2030 yılına kadar kurulmuş olması gerektiğini söyledi.

 

2.5.1--Bugün tüm Almanya'da toplam 20 bin elektrikli araç şarj noktası bulunuyor ve Merkel'e göre bu sayı artmadıkça elektrikli otomobillere olan talebin artması da zaman alacak.

 

2.5.2--Şarj noktaları arttıkça insanlar hızla dizel ve benzinli araçlarından vazgeçmeye başlayacaklar.

 

2.5.3--Alman hükümeti ilk aşamada 2030 yılına kadar emisyonların yüzde 55 düşürmeyi hedefliyor. Bu nedenle Merkel hükümeti elektrikli araçlara geçiş yapmayı isteyen kişilere devlet desteği sunuyor. 4 bin euroya varan bu destekler yakında daha da büyük miktarları bulabilir.

 

2.5.4--Aşağı Saksonya hükümetinin lideri ve aynı zamanda Volkswagen Yönetim Kurulu Üyesi olan Stephen Weil kendi eyaletinde 2021'e kadar 100 bin şarj noktası kurulacağını duyurdu. Bu rakam bölgedeki tüm benzin istasyonu ünitelerinin toplamından daha fazla.

 

2.6—Öte yandan Japon otomobil devi Honda Avrupa'da satışa sunulan tüm araç modellerinin 2022 yılından sonra elektrikli olacağını duyurdu. Firma daha önce bu tarihi 2025 olarak açıklamıştı.Aynı zamanda Japon otomotiv devi Honda Avrupa'da dizel araç satışlarını 2021'den itibaren sonlandıracağını açıkladı.

 

 5—Elektrikli-Hidrojenli Araçlar Arasındaki Farklar:

 

1--Son yıllarda çevre dostu elektrikli araçların satışındaki artış, sektörde fosil yakıt kullanmayan teknolojilere olan ilgiyi artırdı. Tesla, Nissan, Toyota Renault ve BMW gibi markaların elektrikli araçları bazı ülkelerde benzinle çalışan araçların satışını şimdiden geçti bile.

 

2--Hidrojenli araçlar tamamen doğa dostu. Batarya-yakıt pili su ve hidrojen moleküllerini çarpıştırarak elektrik elde ediyor. Bu araçların da tıpkı benzinli otomobillerdeki egzoz borusuna benzer bir atık sistemi bulunuyor. Ancak hidrojenle çalışan araçlarda açığa çıkan atık sadece su damlası.

 

2.1--Hidrojenli araçların depoları tıpkı benzinli araçlar gibi dolduruluyor. Depo doldurma işlemi benzinli araçlarda 2-3 dakika sürerken, hidrojenli araçlarda bu işlem hemen hemen aynı sürede tamamlanıyor.

 

2.2--Orta boyutta bir depoya sahip benzinli araçlar 600 kilometre kadar menzile ulaşırken, bu rakam hidrojenli araçlarda 400 kilometre civarında.

 

2.3--Hidrojenli araçlara kısaca "yakıt hücreli elektrikli araçlar" da deniyor.(Fuel cell electric vehicles- FCEVs) FCEv'lerin nüfusa ortalaması göz önünde alındığında dünyada en yaygın olduğu ülke Danimarka. Ancak İngiltere, Fransa, Norveç ve Almanya gibi ülkeler bu teknolojiye önemli yatırımlar yaparak sektöre öncülük ediyor.

 

2.4--Hidrojenli araçlar bazı yönleriyle elektriklilerden daha avantajlı

GSF Car Parts İnternet Satış Müdürü Mark Barclay, hidrojenli araçların gelecekte yaygınlaşacağını ancak son dönemde elektrikli araçların popüler olmasından dolayı biraz geri planda kaldığını belirtiyor.

 

2.4.1--Barclay's e göre hidrojenli araçların elektrikli olanlara kıyasla birçok avantajı bulunuyor: "Hidrojenli araçların bataryaları çok daha hafif. Ayrıca çok kısa sürede deposunu doldurabiliyorsunuz. Bu durum toplu taşıma araçları ve farklı iş modelleri için çok büyük bir avantaj."

 

2.5--Hidrojenli araçların en büyük iki dezavantajıysa fiyatı ve dolum istasyonlarının azlığı.

 

2.5.1--Ortalama bir hidrojenli aracın fiyatı 60 bin euro civarında (yaklaşık 380 bin TL). Ayrıca dolum istasyonları pek yaygın değil.

 

2.5.2--Bir kilo sıkıştırılmış hidrojen, benzinden 8 kat daha az yer kaplıyor. Bu sebeple hidrojenli araçların yakıtı daha az ağırlık yapıyor.

 

2.6--Benzinli bir araç, uzun yol ya da şehir içi trafiğine göre farklı tüketim oranlarına sahip olsa da kilometre başına ortalama 0.17 euro (yaklaşık 1 TL) yakıyor. Bu rakam hidrojenli araçlarda yaklaşık 0.14 euro civarında. (Değerler Toyota'nın hidrojenli Mirai modelinin yakıt tüketim oranına göre göre alınmıştır.)

 

 2.7--Gelişen teknolojiyle birlikte yüksek olan hidrojenli otomobil fiyatları da yine düşüş eğiliminde gözüküyor.

 

2.8--Norveç'te faaliyet gösteren ve elektrikli araçlara yenilenebilir enerji sağlayan firma DNV GL'nin danışmanlarından Jeremy Parkes, elektrikli araçlarla hidrojenli otomobilleri dört farklı kıstasla kıyaslıyor. Araç menzili, performans, yakıt dolum kolaylığı ve fiyat aralığı.

 

2.9--Fiyat bakımından elektrikli, yakıt dolum hızı açısından hidrojenli araçlar önde.

 

2.10--Parkes'a göre elektrikli ve hidrojenli araçlar bazı yönleriyle diğerinden daha avantajlı: "Menzil bakımından hidrojenli araçların performansı elektrikli olanlara göre biraz daha iyi.

 

2.11--Ancak elektrikli araçların yakıt istasyonları daha yaygın. Bu bakımdan da elektrikli araçlar önde gözüküyor.

 

2.12--Bunun yanında hidrojenli araçların depoları tıpkı benzinli araçlar gibi çok kısa sürede doldurulabiliyor.

 

2.13--Ancak yakıt istasyonlarının maliyeti de elektrikli araçlar için tasarlanan dolum tesislerinden daha pahalı.

 

2.14--Bunun yanında elektrikli araçları insanlar evlerinde doldurabiliyor. Bu hidrojenli araçlar için mümkün değil.

 

2.15--Elektrikli araçlar için üretilen elektrik daha çevre dostu yöntemlerle elde edilebiliyor.

 

2.15.1--Ancak hidrojen elde etmek için genelde fosil yakıtla çalışan bir sistem kullanılıyor. Bu sistemler 'metan gazı buharı yapılandırılması' sonucu hidrojen elde ediyor."

 

2.16--Japon ve Güney Koreli firmaların FCEV'lere yatırımı büyük

Özelikle Toyota, Honda ve Hyundai gibi Uzak Doğu firmaları hidrojenli araçlara büyük yatırımlar yapıyor.

 

2.17--Avrupa ve ABD'li şirketlerin de onların gerisinde kaldığı pek söylenemez. Ancak hidrojenli araçların elektrikli ve hibrit araçlar gibi yaygınlaşması için pek çok açıdan geliştirilmesi gerektiğinde uzmanlar hemfikir.

 

2.18--Jeremy Parkes hidrojenli araçlar konusunda umutlu konuşuyor ve ekliyor: "Hidrojenli araç endüstrisinin yeni teknolojiler geliştirmesi ve yatırım yapması gerekiyor. özellikle de maliyetlerin düşürülmesi konusunda. Hidrojenli araçlar 10 sene içerisinde elektrikli araçları tehdit eder hale gelebilir ya da onların yerini alabilir. Ancak endüstrinin buna hazırlanması gerek."

 

3—Elektrikli Araçları Şarj Etmenin Maliyeti:

 

1—Avrupa:

 

3.1--Avrupa'nın önde gelen şarj istasyonu şirketlerinden Ionity, kWh ücretlerine zam yapma kararı aldı. Son açıklanan zamlarla birlikte elektrikli aracın bataryasını doldurmak benzinli bir aracın deposunu doldurmaktan daha pahalıya gelecek.

 

3.2--Münih merkezli şirket, 31 Ocak 2021'den itibaren geçerli olacak yeni fiyatlarını açıkladı. 8 euro olan sabit abonelik ücretine ilave 0,79 €/kWh fiyat uygulanacak. Bu şartlarda 60 kWh gücünde bataryaya sahip araç 47 euroya dolarken, 100 kWh için ödenecek bedel 79 euroyu bulacak.

 

3.2--100 km'de ortalama 20 kWh tüketen bir elektrikli otomobil, km başına 0,16 euro harcayacak. Aynı otomobilin evde şarj edilmesi durumunda km maliyeti 0,2 ya da 0,3 euroya geliyor.

 

3.3--Norveç'te 2019'da satılan her 10 araçtan 4'ü elektrikli oldu

 

3.4--Renault Zoe'yi örnek olarak alırsak, Ionity'nin yeni fiyatlarıyla 100 km'lik bir yol 15,80 euroya mal oluyor.

 

3.4.1--Aynı yolu termik motora sahip bir araçla kat ettiğimizde ise, örneğin benzinli bir Clio ile, maliyet 10 euronun altında kalıyor (benzinin litre fiyatını 1,5 euro, aracın ortalama tüketimini de 6,0l/100 km olarak hesapladık).

 

3.5--Bu şartlarda elektrikli aracı otoyollardaki Ionity istasyonlarında şarj etmek, benzinli ya da dizel aracın deposunu doldurmaktan daha pahalı oluyor.

 

3.6--Audi, BMW, Mercedes-Benz, Ford ve Porsche'un ortak girişimi olarak 2016'da kurulan şirketin Avrupa çapında 200'den fazla hızlı şarj istasyonu bulunuyor. Şirket bu rakamı 2020 sonuna kadar 400'e çıkarmayı hedefli

 

2—Türkiye:

 

1--Elektrikli araçlarda yakıt maliyetinin normal araçlara göre yaklaşık yüzde 80 daha az olduğu hesaplanıyor. Ev ve iş yerlerindeki elektrikli araç şarj istasyonlarında 100 kilometrelik bir dolum, gece saatlerinde 6-7 lira, gündüz saatlerinde ise 8-10 liraya mal oluyor.

 

2--Üstelik birçok alış-veriş merkezi bu şarj istasyonlarını bedava olarak kullanıcının hizmetine sunuyor.

 

2.1--Fakat bu istasyonların sayısının her geçen gün artmasına rağmen yetersiz olması, bu tür araçların önündeki en büyük (geçici) engel olarak ön plana çıkıyor.

 

3--Türkiye elektrik altyapısı yönüyle Avrupa ülkelerinin oldukça gerisinde yer alıyor. Ülkenin neredeyse tamamında 230 volt 10 amper ve 2.3 kW'lık ev tipi şarj imkanı bulunuyor. Bu tip şarj üniteleriyle 50 kW saatlik bir araç bataryası ortalama 20-25 saat arasında doluyor.

 

4--Elektrikli araçların evlerde 5-6 saat civarında tam şekilde dolması için trifaze (400 Volt/16 Amper/11 kW) priz kullanılması gerekiyor.

 

4.1--25-35 dakika arası hızlı şarj sağlayan istasyonlar içinse CCS tipi (Combined Charging System/100-145 kW gücünde) şarj üniteleri kullanılıyor.

 

4.2--Türkiye'deki elektrik altyapısı ve trafo sistemleri aynı bölgede 200-300 arası elektrikli araçların hızlı şarj edilmesiyle oluşan enerji yoğunluğunu kaldıracak kapasitede değil.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 765

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.