MAKALELER / Ayılar İçin Özel Köprü- Romanya






Ayılar İçin Özel Köprü- Romanya:

 

 1--Avrupa'da küresel ısınmanın etkisi altında ekosistemi korumak ve geliştirmek için büyük bir çaba var.

 

1.1--Gazeteci Mari Jeanne Ion Romanya'nın batısındaki Karpat Dağları'na giderek yapılan çalışmaları inceledi.

 

2--Romanya'da bir otoban üzerine doğadaki vahşi ayılar için yaklaşık 80 metre genişliğinde büyük bir köprü inşa edildi. Ancak kurtlar, vaşaklar, geyikler ve yaban domuzları da, farklı bir yaşam alanına geçmek için bu köprüden istifade ediyor.

 

2.1--Avrupa Birliği projelerinde görevli Cristian Remus Papp, bölgedeki ekosistemi nasıl korumaya çalıştıklarını anlatıyor:

 

1-- Etobur hayvanlar için Romanya'da inşa edilen ilk köprü işte bu. Ayılar köprünün yeteri kadar geniş olup olmadığını kontrol eder. Etrafa bakınıp hareketlenmeleri gözlemler. Güvenli olduğunu düşündüğünde de köprüyü geçmeye karar verir."

 

2--Köprünün yapılış amacı vahşi doğada yaşanan kırılmaları önlemek ve insanlardan uzakta hayvanlara özgürce hareket edebilecekleri bir ortam sağlamak.

 

3--Bizonların varlığı diğer hayvanların korunmasına da yardımcı oluyor

 

2.2--Biyolojik çeşitliliği artırmak için doğadaki yüzlerce türe yaşam alanı yaratabilen bizonlarla ilgili çalışmalar da yapılıyor.

 

2.2.1--Marina Druga, Bizonları Koruma Projesi Başkanı: "Yapılan araştırmalar, bizonlara ait yaşam alanlarının genişletildiğinde kurt, ayı ve vaşak gibi birçok diğer türün gelişimine de katkı sağladığını gösteriyor."

 

2.2.2--"Bunun yanında omurgasız küçük hayvanlara da katkısı büyük. Kısaca bizonları korursak, bölgenin ekosisteminin korunmasına da katkı sağlarız."

 

3--İklim değişikliği, biyolojik çeşitliliği büyük oranda tehdit eden bir unsur. Hayvanlar arası etkileşimi artırmak ise küresel ısınmanın olumsuz etkilerini azaltıyor.

 

3.1--Cristian Remus Papp, Romanya Vahşi Doğayı Koruma Vakfı Başkanı: "Günlük iş yaşantımızı değiştirmeden iklim değişikliğini durduramayız, burası kesin. Ve yakın bir zamanda bu olacak gibi gözükmüyor.

 

3.2--Bu sebeple yapmamız gereken şey, doğadaki direnç ve esnekliği artırmak. İklim değişikliği etkilerini azaltmak için ekosistemi korumaya ve geliştirmeye gayret ediyoruz."

 

4—Yorum:

 

1—Tarım Bakanlığı iklim değişikliğinin ormanlardaki hayat üzerine etkisini azaltmak için araştırma yapabilir-Uygun noktalarda bu tür köprü yol vs yapabilir ayrıca hayvan yaşamına katkı yapan küçük dokunuşları gerçekleştirebilir.Bu anlamda Orman Md. bu konuda online anket yapıp yapılması istenen projeler bakanlığa online iletilebilir.

 Kaynak: https://tr.euronews.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 330

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.