MAKALELER / Et-Yapay Et-Gelecekte Beslenmede Çözüm mü







Et-Yapay Et-Gelecekte Beslenmede Çözüm mü:

 

1--ABD'li Eat Just adlı şirket tarafından üretilen "tavuk parçaları" Singapur Gıda Ajansı'nın güvenlik onayından geçti ve şirket bu onayın, etin hayvan öldürülmeden üretildiği bir geleceğin kapısını açabileceğini söyledi.

 

2--Dünya genelinde onlarca şirket, kültür tavuk, sığır ve domuz eti geliştiriyor.

 

2.1--Amaç endüstriyel hayvan yetiştiriciliğinin iklim değişikliği ve doğa üzerinde etkisini azaltırken, daha temiz, ilaçsız ve hayvanların eziyet görmediği bir et üretimi.

 

2.2--Şu anda her gün 130 milyon tavuk ve 4 milyon domuz, eti için kesiliyor.

 

2.2.1--Dünyadaki memelilerin

 

% 60'ı…………. besi hayvanı

 

% 36'sı………… insan

 

% 4'ü……………vahşi hayvanlar.

 

3--Eat Just'ın ürünü 1200 litrelik bir biyoreaktörde üretiliyor ve daha sonra bitki bazlı muhtevayla birleştiriliyor.

 

3.1--Ürün, normal tavuğa göre çok daha pahalı ve sadece Singapur'daki bir restoranda satılacak, ancak Eat Just üretim boyutları büyüdükçe, daha da ucuzlayacağını belirtiyor.

 

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/


2--3D Yazıcıyla Biftek Üretildi-İsrail:

 

1--İsrailli bir şirket, gerçek ineklerden örnek alıp klonladıkları et hücreleriyle ilk 3D biyo-baskı bifteğini üretti. Bilim adamları pamuklu çubukla sürüntü aldı, klonladı ve bir laboratuarda yetiştirdi.

 

2--İsrailli Aleph Farms firması, biftek üretimi için için çeşitli hücresel yapıları birleştirebilen 3D biyo-baskı teknolojisi geliştirdi.

 

3--Bloomberg'den Michael Hirtzer imzalı habere göre, Aleph Farms CEO’su Didier Toubia, işlenmemiş kesimlerin vaskülaritesini ve dokusunu kopyalamak daha zor olduğundan, daha karmaşık et biçimlerine geçmeden önce mezbaha gerektirmeyen kıyma ve tavuk kanadı üretmeye başladıklarını, 2018 yılında ise ince kıyılmış ve tadı % 60-70 oranında gerçek biftekle aynı olan bir ürün ortaya çıkardıklarını açıkladı.

 

4--İneklerden alınan örnekler, kurulan iki kuluçka makinesinde, hayvan biyolojisi taklit edilerek hücrelere dönüştürüldü.

 

4.1--İki inkübatörde, mümkün olan en doğru hücreleri üretmek için bir ineğin içindeki koşulları taklit edildi. Dört farklı hücre oluşturuldu. Bunlar daha sonra özel yapım bir 3D biyo yazıcıda 'mürekkep' haline getirildi.

 

5--Şirketten yapılan açıklamada, yeni üretimin 'Katledilen muadiline benzer şekilde kas ve yağ içerdiği' belirtilerek "Kasaptan satın alacağınız lezzetli, yumuşak, sulu biftekle aynı" ifadeleri kullanıldı.

 

5.1--Öte yandan, yapay etin üretim masrafı nedeniyle kesim etlere göre daha pahalı olması bekleniyor.

 

6--Bay Toubia MailOnline’a verdiği demeçte, ince kıyılmış bifteğin önümüzdeki yıl bazı üst düzey restoranlarda satışa sunulacağını söyledi. Önceden ince kıyılmış bir bifteğin 50 dolara mal olacağı tahmin ediliyordu. Ürünün ticari olarak satılacağı bir noktaya gelişmesinin iki ila üç yıl süreceğini öngörüyor.

 

7--Vegan Society sözcüsü ise, MailOnline’a yaptığı açıklamada hayvanların acı çekmesini azaltan herhangi bir icadın memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Ancak şirket, ürünü bir hayvandan alınan hücrelerden oluşturduğu için vegan olarak nitelendirmiyor.


8--Yorum:


1--Laboratuarda-fabrikada üretilen etin tüketimi ile bir et tekeli oluşabilir.Bu işi yapacak  firmalar bu işin patenti ile bu alana kimsenin giremeyeceği duruma getirebilirler tıpkı gdo buğday-soya vs üretimi gibi.


2--Laboratuarda 3d yazıcı ile üretilecek etlerin üretimi suistimale açık bir alan zira kültüre alınan hücre hangi hayvanın hücrelerinin kullanıldığı bilinemiyebilir.


3--Öte yandan büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde hormon ve gdo lu yem kullanılması bu etlerin ne kadar sağlıklı olduğu tartışılabilir mi.


4--Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kapalı küçük alanlarda yetiştirme gdo lu yem yerine acık alanda otlatma bu üreticiliğin iyi yönleri.


5--Ancak insan ırkının beslenmesinde 


1--kültüre baglı böcek yetiştirilmesi-


2--Çiftlik balıkçılığı-Akuponik yetiştiricilik-


3--alg çiftlik  yetiştiriciliği-karides çiftlik yetiştiriciliği-


4--kuraklığa dayalı tahıl üretimi ciddi anlamda önemli gıda üretimi kaynaklarıdır.


5--Ayrıca vegan-vejeteryan beslenme önemli bir alan.


6--Herşeyden önce et üretiminde uygulama ilkeleri hayvan hakları-hayvanlara eziyet etmeden et üretmek oldukça önemli bir alan.

 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/bilim

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 374

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.