MAKALELER / Hallüsinasyon Gören Yapay Zeka








Hallüsinasyon Gören Yapay Zeka:

 

1--ABD’nin ünlü ‘Los Alamos National Laboratory’ araştırıcıları bu sorunla bir sinir ağına (neural network) insanlar gibi görmesini öğrettikleri sırada karşılaştılar.

 

2--Gözetimsiz eğitim adı verilen bu yöntemde, yapay zeka sisteminden, önceden görmedikleri görüntüleri sınıflandırmaları isteniyor.

 

3--Bir küçük çocuğa hiç tanımadığı hayvanların resimleri göstediğinizi ve benzer olanları gruplamasını istediğinizi düşünün. Çocuk, hiç zorlanmadan, antiloplar ile aslanları ya da penguenleri ayrı ayrı gruplayacaktır.

 

4--Gözetimsiz eğitimdeki sinir ağı ise aynı işi çok zorlanarak ve uzun süre çalışarak yapabiliyor. Los Alamos ulusal laboratuarındaki sistem ise, eğer hiç durmaksızın çalıştırılırsa, bir anlamda, tıpkı sürekli uykusuz bırakılan insanlarda olduğu gibi sanrılar (hallüsinasyonlar) görmeye başlıyor.

 

4.1--Bunu da, kendiliğinden, anlamsız görüntüler üreterek ifade ediyor.

 

5--En hayret verici olanı ise, araştırıcı‘sleep’ ya da uyku moduna sokmak ya da ‘reset’ ederek, kapatıp açarak yeniden çalıştırmakla hiçbir ilgisi olmadığını belirtelim.

 

6--Bilindiği gibi insan beyni yaşam boyunca hiç durmaz, uykuda da çalışmasını sürdürür, uyanık iken olduğundan farklı bir biçimde olsa da.

 

7--Yapısı ve çalışması ile insan beynini olabildiğince yakın biçimde taklit eden yapay zekanın ‘uykusunda’ ne yaptığı henüz bilinmiyor. Ama, Philip K. Dick, ‘Androidler rüyalarında elektrikli koyunlar mı görürler?’ adlı romanında konuyu işlemişti bile...

 

8--Yapay zeka ile ilgili her yeni gelişme ve buluşta olduğu gibi, bu kez de, ‘uykuya’ gereksinim duyan gelişmiş yapay zeka sistemleri, bizlerin uykumuz ile beynimizin çalışması konularında da yepyeni ufuklar açacağa benziyorlar.

 

9--Konu çok önemli, çünkü ‘klasik’ (!) sinir ağları, örneğin görüntü sınıflama işini kendilerine ancak binlerce (bazen çok daha fazla) görüntü gösterildiğinde başarabiliyorlar.

 

9.1--Üstelik bu görüntülerde tanınması istenen cisimler önceden insanlar tarafından işaretleniyor (etiketleniyor), bu kedi, bu köpek gibi.. Bu tür sistemler (şimdilik..) uykuya gereksinim duymuyor ve sanrılar görmüyorlar. Ama, Facebook’un derin öğrenim gurusu Prof. Yann LeCun’e göre, insanınkine eşdeğer ya da ondan da üstün genel yapay zekaya giden yolu, küçük çocukların zahmetsizce, eğlenerek yaptığı gibi, gözetimsiz, örneksiz eğitimle öğrenen yapay zeka açacak.

 

10—Yorum:İnsan beyninden esinlenilerek tasarlanmış ve benzer işleyişe sahip yapay zekanın sürekli çalışarak yorgun düşmesi durumunda gözetimsiz eğitimde hayali görüntüler(hallüsinasyonlar) üretmesi bir sistem cevabı olarak düşünülebilir.

 

10.1--Sonuç olarak insan beynide bir sistem.Sistemin enerji matematiği-kaotik yapısı vs bir çok sistem-matematik yapı özelliği var.

 

10.2--Ancak yapay zekanın insan beyni düzeyine yakınlaşması ancak bir yapay bilinç durumu olması durumunda-yaratılması halinde gerçekleşebilir.Bu ise herhalde mümkün değil.Zira bilinç insanda öz varlık olan ruhun bir fonksiyonu olarak kabul edilmekte.

 

Kaynak:HBT-S:248-25.12.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 384

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.