MAKALELER / Çocukların Bağışıklık Tepkisi Erişkinlere Göre Çok Daha Güçlü





Çocukların Bağışıklık Tepkisi Erişkinlere Göre Çok Daha Güçlü:

 

1--Melbourne’daki Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü’nden immunolog Melanie Neeland, “Çocukların bağışıklık sistemi virüsü görünce bağışıklık tepkisini o denli hızlı ve etkin bir şekilde devreye sokuyor ki virüs çoğalmaya fırsat bulamıyor. Böylece PCR testi, sürüntüde virüs bulunmadığı için pozitif sonuç vermiyor.”

 

2--Columbia Üniversitesi’nden immünolog Donna Farber ise çocukların ürettiği antikor tipinin daha net ipuçları sunduğuna dikkat çekiyor: “18 yaşından küçük 47 çocuk ve 32 yetişkinin katılmış olduğu bir deneyde çocukların ürettiği antikorlarının çoğunun SARS-C0V-2’nin spike proteinlerini hedef aldığını gördük.

 

2.1--Oysa yetişkinler de benzer antikorları üretseler de bir de yanında viral üreme için gerekli olan nükleokapsid proteinine karşı da antikorlar üretiyorlar.

 

2.2--Nükleokapsid protein, tipik olarak virüs vücutta yayıldığı zaman salgılanır. Çocuklarda bu nükleokapsidlere Özel antikorlar bulunmaz. Bu da çocuklarda vücuda yayılmış enfeksiyonun olmadığı anlamına geliyor. Yani çocukların bağışıklık sistemi virüsü çoğalmaya fırsat bulamadan yok ediyor.”

 

2.3--Darber’a göre bu farklılığın nedeninin altında T-hücrelerinin deneyimli olmaması yatıyor. Vücudun sonradan edinilmiş bağışıklık sisteminin bir parçası olan T hücreleri, çocuklarda düşmanı tanıyacak kadar deneyimli değil. O yüzden yeni bir virüse tepki verirken daha büyük bir kapasite kullanıyor.

 

3--Öte yandan pediatrik enfeksiyon uzmanı Alasdair Munro, çocukların hastalığı hafif geçirmelerini, doğuştan gelen bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına bağlıyor.

 

3.1--Munro, “Virüs vücuda girer gitmez o kadar hızlı ve güçlü bir bağışıklık tepkisiyle karşılaşıyor ki çoğalmaya fırsat bulamıyor” diyor. Başka bir neden de çocukların burunları erişkinlere oranla daha küçük olduğu için daha az sayıda ACE2 reseptörüne sahiptir. Böylece vücuda giren virüs dozu daha düşük oluyor.

Kaynak:HBT-S:248-25.12.2020-https://www.nature.com/articles/d41586-020-Q3496-7

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 235

Eklenme Tarihi : 15.12.2020

Önceki sayfaya geri dön.